• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Batı’nın kurtuluşu İslâm ekonomisinde

Yeniakit Publisher
2013-03-02 20:01:00 - 2013-03-02 20:02:28
Batı’nın kurtuluşu İslâm ekonomisinde

Dünyanın içinde bulunduğu kriz ortamında, İslam ekonomisinin konumu akademisyenlerce İstanbul’da tartışıldı.

ŞUAYİP
ALABAY
İSTANBUL

İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE) tarafından organize edilen ‘İslam İktisadı Atölyesi’ Temel Kavramlar ve Fikirler’ başlığı altında birçok akademisyeni bir araya getirdi. 100’e yakın akademisyen ve uzmanın katılımıyla gerçekleşen ve bugün sona erecek olan konferansta; “İslam Ekonomisi Bir Disiplin midir?”, “İslami Finans’ta Fıkhın Rolü”, “İslam İktisadı: Felsefi, Metodolojik ve Teorik Yapısı”, “İslam İktisadı Araştırmalarının Mevcut Durumu ve Geleceği” konuları yer aldı. Konferansın açılışında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Banka Meclis Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman, modern İslami iktisadın bireylerle parlayacağını ve gelecek vaad ettiğini söyledi.
İslam iktisadını inkar edenlerin yanılgıya düştüğünü belirten Prof.Orman, İslam İktisat Disiplini ve İslam İktisat Sistemi’nin tanımını yaptı. İslam İktisat Disiplinini, ‘İslam İktisat Disiplini bir İslam ekonomik sisteminin ya da Müslümanların ekonomik hayatlarının yapısını, işleyişini, problemlerini, diğer dünyalarla olan ilişkilerini inceleyen disiplinin adıdır’ şeklinde tanımlayan Orman, İslam İktisat Sistemini, ‘Bir ekonomik sistem, temel ekonomik problemlerin çözümlerini sağlamaya yönelik tek değeriyle tutarlı çözümlerden oluşan bir bütündür’ ifadeleriyle açıklığa kavuşturdu. Modern İslami iktisadın henüz çok genç olduğuna değinen Orman, “Modern anlamda İslam iktisadı tarihi çok kısadır. Bunları yazanlar çizenler ve yaşayanlar hâlâ aramızdadır. Ama İslam ekonomisinin geleceği vardır. Garantisi olmasa da geleceği olan İslam iktisadının varlığı onu yaşayan kişilerin performansına, akılcılığına ve müteşebbisliğine bağlıdır” dedi.
SUNAR: DEMODE OLAN İSLÂMÎ İKTİSAT ÇALIŞMALARINA NEFES OLACAĞIZ
İLEM Başkanı Lütfi Sunar ise, “Daha çok siyasi sorgulamaların uzantısı olarak ortaya çıkan İslam iktisadı çalışmalarını teorik ve felsefi olarak ne tür bir gelişme arz ettiğini ve bizlere neler vaad ettiğini gözden geçirmek üzere dünyanın değişik yerlerinden bu alanda uzman olmuş kişilerle bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Dünyanın birçok yerinde yapılan toplantılarla İslam’ın finans sorunları ele alınıyor. Bu toplantılarda daha çok finansal krizlerin çözümü ele alınıyor. Türkiye’de ve dünyada gittikçe demode olmuş gibi gözükmeye başlayan İslam iktisadı çalışmalarına bir nefes olmayı umut ediyoruz” açıklamasında bulundu.
İGİAD Başkanı Şükrü Alkan ise, “Bugünkü İslam iktisadı konusu hepimizi heyecanlandırdı. Bu yüzyılda birçok şey gördük ve krizlerle karşılaştık.
Ekonominin krize girmesinin finans kaynaklı olduğunu gördük. Biz bu krizleri aşmak için en yakınımızda olan İslami finansı göremedik. Batı bu krizlerin çözümünün İslami finans olduğunu biliyor ve işaret ediyor. Bunun farkındalığı için bizim de gözümüzü açmamız gerektiğin inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23