• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

BAE Yemen'de Ensarullah'a karşı harekata hazırlanıyor: Arap ülkesi çılgın kararını verdi!

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
BAE Yemen'de Ensarullah'a karşı harekata hazırlanıyor: Arap ülkesi çılgın kararını verdi!

ABD'nin hava saldırılarıyla önünü açtığı operasyon, Ensarullah'ın can damarı olan liman kenti Hudeyde'yi hedefliyor. Ülkenin güneyindeki Arap ülkesi BAE destekli yerel güçler sahaya inmeye hazırlanıyor. ABD’nin milisleri havadan desteklemesi bekleniyor. Harekât, Yemen'de iç savaşı tekrar başlatma riski taşıyor.

Yemen'e diş geçiremeyen, hedeflerine ulaşamayan ABD radikal bir plana başvurmaya hazırlanıyor. Wall Street Journal (WSJ)'a göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nin Yemen'deki vekil milisleri ABD'nin desteğiyle, Ensarullah Hareketi'nin kontrolündeki liman kenti Hudeyde'yi ele geçirmek için kara harekatına hazırlanıyor. Uzmanlar, böyle bir hamlenin ülkedeki yıkıcı iç savaşı yeniden alevlendirebileceği konusunda uyarıyor. Gazeteye konuşan bir kaynak şu ifadeleri kullandı:

"Planlamaya dahil olan kişiler, özel Amerikan askeri şirketleri yetkililerinin Yemenli gruplara olası bir kara operasyonu konusunda tavsiyelerde bulunduğunu söyledi. Bu grupları destekleyen BAE de geçen haftalarda Amerikalı yetkililerle bu planı gündeme getirdi."

BOMBARDIMANLA YOL AÇILIYOR

Kara harekâtı, ABD'nin Yemen'in Ensarullah kontrolündeki bölgeleri hedef alan ve 15 Mart'tan beri aralıksız süren bombardıman kampanyasından faydalanmayı amaçlıyor. Wall Street Journal'a konuşan ABD'li yetkililer, yeni Washington yönetiminin Yemen'e karşı yürüttüğü kampanyada 350'den fazla saldırı düzenlediğini ve bunun sonucunda Ensarullah'ın zayıfladığını iddia etti.

KARIŞIK BİR MANZARA

Ensarullah liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Hükümeti, başkent Sana ve stratejik liman kenti Hudeyde dahil olmak üzere Yemen'in en kalabalık bölgelerini kontrol ediyor. Bunun dışında 2022'de iç savaşın sona ermesinden bu yana ülke, doğuda uluslararası olarak tanınan Suudi himayesindeki Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi (PLC), güneyde BAE destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK)'ne bağlı gruplar ve merkezde küçük bir alanı kontrol eden el-Kaide ile DEAŞ güçleri arasında bölünmüş durumda.

Abu Dabi'ye bağlı Yemenli kaynaklar, tartışılan planın BAE destekli grupların güçlerini daha kuzeye, batı kıyılarına doğru konuşlandıracağını ve Kızıldeniz'deki Hudeyde limanını ele geçirmeye çalışacağını söyledi.

KUŞATMA BAŞLADI

Bölgeyi yakından takip eden askeri kaynaklar, Yemen'de ABD öncülüğündeki kara çatışmalarının yaklaştığına dair iki gösterge olduğunu söylüyor:

1. ABD'nin salı günkü bombardımanı harekatın yapılması planlanan bölgelerdeki savunma hatlarını hedef aldı. Bu da ABD uçaklarının karadan ilerleme için hava koruması ve hava bombardımanı sağlama görevine başladığını gösteriyor.

2. ABD uçak gemisi USS Carl Vinson saldırı grubu birkaç gün önce Kızıldeniz'e girdi. USS Vinson, Yemen'in güneydoğusunda konuşlandı, bu da ABD uçaklarının amacının, kara birlikleri gibi hareketli hedefleri vurmak olduğuna işaret ediyor. Ensarullah'ın kontrolündeki doğu kısımlarının Kızıldeniz'de olup bitenlerle hiçbir bağlantısı yok. Bu durum, Yemen'de ABD hava desteği, Yemenli paralı askerler ve el Kaide ile DEAŞ gibi terörist unsurlar tarafından yönetilen, desteklenen ve Müslüman Kardeşler'in de olası katılımıyla sağlanan bir kara savaşının başlamak üzere olduğunun açık bir kanıtı.

Bu kanıtlara, Yemen'in yaklaşık 3 bin km. güneyinde yer alan, Hint Okyanusu'nda ABD-İngiliz askeri üssüne ev sahipliği yapan Diego Garcia Adası'nı da ekleyebiliriz. Yaklaşık bir aydır yığınak yapılan üsse ABD, en az altı tane B-2 hayalet bombardıman uçağı konuşlandırdı. ABD Hava Kuvvetleri'nin elinde sadece 20 B-2 bulunduğunu belirtelim. Üste ayrıca diğer bombardıman uçaklarının yanı yakıt-ikmal ve deniz keşif uçakları da bulunuyor.

'İÇ SAVAŞ YENİDEN TETİKLENEBİLİR'

Kara harekâtı başarılı olması halinde Ensarullah güçlerini, Kızıldeniz'den geçen İsrail bağlantılı gemilere saldırılar düzenlediği kıyı şeridinin büyük kısımlarından geri püskürtecek. WSJ, Hudeyde'nin ele geçirilmesinin Ensarullah liderliğindeki Yemen hükümetine "büyük bir darbe" olacağını, "onları ekonomik bir can simidinden mahrum bırakacağını ve aynı zamanda İran'dan silah alma ana yollarını keseceğini" yazdı.

Fakat gazete şu sonuca varıyor:

"Büyük bir kara harekâtı, yıllardır uykuda olan ve Suudi-BAE koalisyonunun, yerel milis güçlerini havadan bombardımanla desteklemesi, daha önce korkunç bir insani krize yol açan Yemen iç savaşını yeniden alevlendirme riski taşıyor.”

SUUDİLER DIŞARIDA

İsrail basını da tüm bu gelişmelere paralel olarak birkaç gün önce, Suudi destekli PLC'nin Ensarullah güçlerine karşı geniş çaplı bir saldırıya hazırlandığını yazdı. Fakat Suudi Arabistan yetkilileri, Yemen'de herhangi bir kara harekâtına katılmayacaklarını ya da yardım etmeyeceklerini belirttiler.

YÜZ BİNLERCE CAN KAYBI

İç savaş sırasında Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, BAE ile birlikte Yemen'de on binlerce kişinin ölümüne neden olan büyük bir bombardıman kampanyası yürüttü. Suudi donanması Yemen'in başlıca limanlarını abluka altına alarak iki yüz binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan bir insani krize yol açtı. Riyad 2018 yılında hedefteki Hudeyde kentini ele geçirmek amacıyla Ensarullah'a karşı üç operasyon başlattı ancak tümü başarısız oldu.

Hem BAE hem de Suudi Arabistan'ın Ensarullah'a karşı yürüttükleri vekalet savaşında yardımcı olması için Arap Yarımadası el-Kaide'si (AQAP) olarak bilinen yerel güçlerle işbirliği yaptığı ve bu örgütten savaşçılar devşirdiği iddia edildi.

HEPSİ PÜSKÜRTÜLDÜ

Bu arada Ensarullah güçleri Suudi kentlerine balistik füze ve İHA saldırıları düzenleyerek misilleme yaptı; Cidde'deki bir Saudi Aramco petrol depolama tesisini vurmak da dahil olmak üzere, krallığın petrol üretimini ve ihracatını tahrip etme tehdidinde bulundu.

Ensarullah ayrıca BAE'nin Yemen'e saldırısına ilk kez Ocak 2022'de Abu Dabi'ye dron ve füze saldırılarını düzenleyerek karşılık verdi. Aydınlığa göre: Petrol kamyonlarını ve inşaatı devam eden bir havaalanı genişletme altyapısını hedef aldı. 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vay vay

Müslümana Müslümanı kirdiriyorlar... Müslüman ülkelerin liderleri de buna çanak tutuyor...Abd ve İsraile lanet olsun...

serhat

inşallah suriyede bizim yaptığımızda pislik baenin yaptığı değildir
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23