• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aşure tarifi: Tam ölçülü! En lezzetli aşure! Muharrem ayı 26 Haziran

Yeniakit Publisher
Selma Savcı Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Aşure tarifi: Tam ölçülü! En lezzetli aşure! Muharrem ayı 26 Haziran

Aşure nasıl yapılır? Muharrem ayının 10.günü aşure günü olarak idrak ediliyor. Milyonlarca kişi Muharrem ayıyla birlikte aşure yapmaya hazırlanırken pek çok kişi aşurenin nasıl yapıldığını araştırıyor. İşte denenmiş aşure tarifi, tam ölçülü aşure tarifi... Muharrem ayı, 2025 yılında 26 Haziran Perşembe günü başlayacak ve 26 Temmuz Cumartesi günü sona erecek.

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Aşure, Muharrem ayının 10. gününde yapılıyor. İslam alemi, bu tatlı ile bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin önemini hem paylaşmış hem de anlamış oluyorlar. Bizde sizlere herkesin seveceği hatta komşularınızın bayılacağı en lezzetli aşure tarifi ile geldik. İşte detaylar…

EN LEZZETLİ AŞURE!
Küçükten büyüğe herkesin merakla beklediği o Aşure ayı geliyor. Geçmişten günümüze gelen bu harika lezzet de tahıllar, taze ve kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bu tatlı karışım şimdiden gündeme geliyor. Her tarif kendi içinde farklı ürünleri ve teknikleri barındırıyor. Muharrem ayının 10. gününde yapılan bu tatlı, lezzetli ve pratik yapımı ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Bu sene Muharrem ayı 5 Temmuz 2025 tarihine denk geliyor. Aşure her yörede farklılık gösterir. Ancak ana malzemeleri buğday, pirinç, kuru fasulye, nohut, şeker ve su şeklindedir. Ancak içine koyulan diğer malzemeler yöreden yöreye hatta ve hatta evden eve değişiklik gösterir.

AŞURE TARİFİ

Malzemeler:

2 su bardağı aşurelik buğday

2 yemek kaşığı pirinç

2 su bardağı haşlanmış nohut

2 su bardağı haşlanmış fasulye

150 gram kuru kayısı

150 gram kuru incir

150 gram kuru üzüm

1 su bardağından biraz az fındık

2 litre su (buğdayları pişirmek için)

4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)

1 tatlı kaşığı karanfil

1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)

1,5 su bardağı sıcak süt

3 su bardağı toz şeker

1 tutam tuz

Hazırlanışı:

İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın

Buğdayı yıkayıp, tencereye alalın, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün,

Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı bir daha kaynatın,

Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın,

Ardından doğradığınız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kâseye alarak üzerine sıcak su ekleyerek bekletin,

Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarınıza biraz daha sıcak su ekleyin,

Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığınız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyin ve 15 dk kadar daha kaynatın,

Küçük bir cezve içerisine karanfil alın ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakın,

Bu sırada suyu azalan buğdaylarınızın üzerine tekrar sıcak su ilave edin,

Son olarak süzgeçten geçirdiğiniz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştırın ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatın,

Hazırladığınız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürün. Tarife göre çıkan ölçüler ile 15 kâse aşure elde edeceksiniz.

Aşure kaselerde soğumaya başlayınca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

KOMŞULAR BAYILACAK!

Yapacağınız Aşurenin püf noktalarına dikkat ederek bu lezzetli tatlıyı daha lezzetli yapabilirsiniz. Komşularınızı bayılacağı Aşure için öncelikle mümkünse büyük tencere kullanın. Öte yandan aşurenin içine koyacağınız malzemeleri bir gece önceden ıslarsanız malzemeler yumuşamış olur. Aşureyi yaparken sabırlı olmanız gerekiyor çünkü bazen aşureyi yapmak saatleri alabiliyor. Aşurenin piştiğini anlamak için ise en doğru yol suyunun ve yoğunluğuna bakmaktır.

Aşurenin içine ne girer?
Aşureye Kaç Çeşit Malzeme Konur? Aşurenin geleneksel tarifi 12 ana malzemeden oluşur: Buğday, pirinç, nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, incir, kayısı, badem, fındık, ceviz, fıstık ve karanfil. Bölgelere göre bu malzemelere kuru erik, kuş üzümü, hurma, pekmez gibi farklı malzemeler de eklenebilir.

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR, NE ZAMAN BİTİYOR?
Muharrem ayı 26 Haziran Perşembe günü başlıyor ve 26 Temmuz Cumartesi günü ise son buluyor

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23