• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

BM Suriye toplantısı, diplomatik bir tiyatro gösterisiydi

27 Eylül 2016
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

1995 yılında Avrupa’nın göbeğinde, Sırp kasap Ratko Mladiç’e bağlı güçler Bosna’nın Srebrenitsa şehrine girmiş, topluluktan ayırarak kamyonlara yükleyip götürdükleri 8 binden fazla Boşnak erkeği birkaç kilometre uzakta katletmiş ve geride gözü yaşlı annelerle, çocuklar bırakmıştı.

O sırada BM ve NATO hiçbir müdahalede bulunmamış, tersine zulümden kaçan Boşnakları kendi elleriyle Mladiç’e teslim ederek ölüme göndermişlerdi. 

 BM dün Bosna’da bugün Suriye’de yaşanan katliamların sadece raporlarını, günlüklerini tutmanın ötesine geçmeyi beceremiyor. Böyle bir gücü de maalesef yok.

BM Güvenlik Konseyi, Halep’te Esed rejimi ve Rusya’nın hava saldırılarında aralarında çocuklar ve kadınların bulunduğu 200’den fazla insanın hayatını kaybetmesi üzerine bir kez daha acil toplandı.

Toplantının başında BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ülkedeki son duruma ilişkin açıklama yaptı.

Bu savaşın kazananı olmayacağını vurgulayan Mistura, “Eğer çözüm sağlanamazsa çatışmaları hiçbir taraf kazanamayacak ve sonunda Suriye halkı kaybedecek” diye konuştu.

Mistura, istifa çağrılarına da cevap vererek, “Birçok kişi ‘İstifa edecek misin?’ diye soruyor. İstifa edersem bu, Suriye halkına uluslararası toplumun kendilerinden vazgeçtiği sinyali gönderir. Bu nedenle istifa etmeyeceğim” dedi.

Halep’teki saldırılar ve sivil kurbanlara ilişkin görüntü ve fotoğraflara da değinen Mistura, sivillere yönelik saldırılar ve kullanılan bomba çeşitlerinin savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.

Mistura, rejim ve Rusya’nın terör bahanesiyle Halep’e hava saldırısı düzenlemesini eleştirdi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise; “Rusya ve Esed, barışın peşinden gitmek yerine savaşı tercih ediyor. Sivillere insani yardım ulaştırmak yerine yardım götüren konvoyları, hastaneleri ve insanların hayatını kurtarmaya çalışan ilk yardım görevlilerini vuruyorlar” dedi.

BM Genel Kurulu görüşmeleri sürüp şiddetin engellenmesi için diplomasi yürütülürken Rusya ve Esed’in, Halep’te yeni saldırı başlattıklarını vurgulayan Power, “Rusya’nın Suriye’de yaptığı terörle savaş değil, barbarlıktır” ifadesini kullandı.

BMGK üyelerine de uyarıda bulunarak, tarihin yaşanan katliam karşısında bugün sessizce oturan konsey üyelerini de iyi anmayacağını dile getirdi.

Öte yandan BMGK üyelerinin konuşmalarının ardından Suriye rejimi temsilcisi Beşar Caferi söz alınca ABD, Fransa ve İngiltere büyükelçileri salonu terk etti. Caferi, tüm suçlamaları reddederek, teröristlerle savaştıklarını, yasak silah kullanmadıklarını öne sürdü.

 BMGK Suriye toplantısı, ABD ve Rusya’nın birbirlerini suçlayan diplomatik bir tiyatro gösterisini andırıyor.

 Suriye’de katliamların bugün bu kadar tırmanmasının sebeplerinden biri de ABD’dir. ABD, Suriye’de Esed gibi asla seçimlerin yapılmasını istemedi.

ABD, Suriye’de her zaman laik seküler, İsrail’in güvenliğini asla tehdit etmeyecek bir muhalefet aradı. Sonuç olarak da Irak gibi üç parçalı bir Suriye’de Rusya ile ortak bir çizgide buluştular.

ABD ile Rusya’nın atışması sadece Suriye üzerinde kuzey Kürt kantonu konusunda anlaşamamalarından kaynaklanıyor.

Sonuç olarak BM kurumu dünya mazlum halkları nazarında tüm güvenini kaybetmiştir.

BMGK Suriye için defalarca toplanmasına rağmen ülkede savaşı sona erdirecek bir çizgide buluşamadılar ve toplantılar hep havada kaldı.

BM’den beklenen en önemli yaptırım sivil yerleşim birimlerinin vurulmasının önüne geçmesi, tutuklulara kötü muamele yapılmasını engellemesi, muhasara altında kalan şehir ve kasabalara gıda, ilaç ve insani yardımın ulaştırılması, evlerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin sorunlarına çare bulunmasıdır. 

BM Genel Sekreteri Ban Ki mun tarihe not düşmek adına yapacağı en onurlu hareket istifa etmesidir.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23