• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Vehbi Kara
Vehbi Kara
TÜM YAZILARI

Kuran Nedir ve Tarifi Nasıldır?

08 Temmuz 2020
A


Vehbi Kara İletişim: [email protected]

Halkımızı İslamiyet’ten uzaklaştırmak için önce Kuran harflerini değiştirdiler. Sonrasında da Kuran dili olan Arapçayı unutturdular. Hutbelerde Kuran’ın emrettiği değil siyasetçilerin tamimlerini okudular. Maalesef yapılan çaba ve emekler boşa gitmedi. Bırakın Kuran’ı anlamayı dedelerimizin mezar taşlarını dahi okuyamaz olduk.

Evet, öyle bir asırda yaşıyoruz ki hadislerde tarif edilen dehşetli şahısların dinsizce muamelelerine muhatap olduk ve olmaya devam ediyoruz. O halde resmi zevatın yerine İslam alimlerinin sözlerine dikkat çekmek gerekiyor. Aksi takdirde bunlar hem dünyamızı hem de sonsuz hayatımız olan ahretimizi karartacaklar.

İşte Bediüzzaman Said Nursi, din yıkıcılarının çabalarına karşı yazmış olduğu eserlerinde bizleri İslam’ın özüne davet ediyor. Risale-i Nur Külliyatı dinimize karşı işlenen suikastlara karşı Kuran ayetlerini tek tek ele alarak tefsir ediyor.

İşte bunlardan sadece bir tanesi olan Sözler isimli eserinde Kuran’ın ne olduğunu ve tarifinin nasıl olduğunu harika bir surette izah etmiştir. Orjinalini kendi kitabından okumaya davet ederken Kelam-ı Ezeli olan Kuran’ın tarifini anladığım ölçüde madde madde yazarak ifade etmeye çalışayım:

Kuran şu buyük kainat kıtabının ezeli bir tercümesidir.
Kainat aleminde Allah’ın varlığına işaret eden çeşit çeşit dillerle okunan tekvini ayetlerin ebedi tercümanıdır.
Maddi alemle birlikte gözümüzle göremediğimiz gayb aleminin tefsiridir.
Yeryüzünde ve gökte gizlenmiş olan Allah’ın güzel isimlerinin ve manevi hazinelerin keşşafıdır.
Hadiselerin altında gizlenen hakikatlerin anahtarıdır.
Görünmeyen alemlerin lisanlarını öğrendiğimiz bir kitaptır.
Cenabb-ı Allah’ın gayb hazinesinden gelen ebedi iltifatının ve ezeli hitabının hazinesidir.
İslamiyet’in güneşi, temeli, hendesesidir.
Ahiret alemlerinin haritasıdır.
Allah’ın zat, sıfat ve isimlerinin açıklayıcı sözü, apaçık tefsiri, kesin delili ve nurlu tercümanıdır.
İnsanlık aleminin terbiye edicisidir.
İslamiyet’in can suyu ve ışığıdır.
İnsanlığın hakiki hikmetidir.
İnsanlığı saadete sevk eden hakiki mürşidi ve hidayete sevk edicisidir.
Hem bir dua, hem bir hikmet hem bir ibadet ve ubudiyet kitabıdır.
Allah’ın emir ve davet kitabıdır.
Zikir ve fikir kitabıdır.
İnsanın bütün manevi ihtiyaçlarına dayanak ve merci olacak çok kitapları da içine alan cami bir kitab-ı mukadestir.
Her çeşit insan grubunun ayrı ayrı meslek ve meşreplerine uygun ve onları nurlandıracak bir kütüphane hükmünde bir semavi kitaptır.
Kuran, bütün alemlerin Rabbi itibarıyla Allah’ın kelamıdır. Bütün mevcudatın İlahı ünvanıyla, Allah’ın fermanıdır. Hem bütün sema ve arzın Hâlıkı namına bir hitaptır.

Allah’ın mutlak terbiye ediciliği yönüyle bir mükaleme, konuşmaktır. Hem bütün kainatın sahibi olan Allah hesabına bir ezeli hutbedir.

Kuran, bütün kainatı kuşatan Allah’ın Rahmeti noktasında bir iltifattır. Hem de uluhiyetin haşmetinin büyüklüğü haysiyetiyle bazı surelerin başında şifre bulunan bir haberleşme mecmuasıdır.

Allah’ın güzel isimleri içinde bulunan ve ism-i azam olarak ifade edilen en yüce isimlerden indirilen hikmet dolu bir mukaddes kitaptır.

İşte saydığımız sadece bu birkaç madde dahi Kuran’a “Kelamullah” ünvanı verilmiştir. Kuran’dan sonra sırayla diğer peygamberlerin kitapları ve suhuflarına önem derecesi verilir.

Allah’ın insanlarla bir çeşit konuşması olan ilhamlar ise külliyet ve önem itibarıyla Kuran’ın dercesine yükselemezler. Çünkü Allah’ın bazı melek, insan ve hayvanlara verdiği ilham; özel bir Rahmet tecellisi olup hususidir.

Kuran’ın farklı asırlarda yaşamış bütün peygamberlerin kitaplarını içine alan bir külliyeti vardır. Bütün vehim ve şüphelerden arınmıştır. Bütün yönleri parlaktır.

Dayanak noktası; vahiy ve ezeli bir kelam olmasıdır.

Hedefi ve gayesi; ebedi saadettir.

İçi; halis bir hidayettir.

Üstü; iman nurlarıdır.

Altı; ilim ve gözlerimizle gördüğümüz deliller ile doludur.

Sağı; tecrübe ile sabit olan kalp ve vicdanın teslim olmasıdır.

Solu; akıl ve idraki kutsi emri altına almasıdır.

Meyvesi; Rahmanın rahmeti ve Cennetidir.

Makamı ve kıymeti ise insanların, cinlerin ve meleklerin doğru sezgileriyle semavi bir kitap olmasıdır.

Kuran’ın mucizeliği ve belagati ile insanoğlunun eseri olamayacağı çok açık olarak görünmektedir. Allah kelamı olmasını şu noktalardan anlayabiliriz.

Kuranın nazmındaki güzel ve güçlü ifade, manasındaki belagat, üslubundaki güzellik, lafzındaki düzgünlük ve beyanındaki üstünlük ve haşmet; emsalsizdir.

Kuran’ın kapsadığı yönler itibarıyla da harikadır. Lafzındaki, manasındaki, ilmindeki, bahislerinde ve üslubundaki camiiyyet harikadır. Bütün bu yönlerini Bediüzzaman Said Nursi, Sözler isimli kitabında (13. ve 25. Söz) ayetlerden örnekler göstererek izah etmiştir.

Bununla birlikte eğer daha detaylı bilgi edinilmek isteniyor ise Kuran’ın mucizeliğini ve harika yönlerini anlatan Sözler isimli bu eseri muhakkak temin edip okumak lazımdır. Aklımıza takılan çok sayıda sorunun cevabını öğrenmek bir yana derin bir Kuran bilgisine erişmek de mümkün olacaktır. İşte kendinize bir iyilik yapın Sözler isimli kitabı ya satın alın ya da okumak istediğiniz bilgisayar veya cep telefonunuza kaydediniz. Bana da çok dua edeceğinize inanıyorum, vesselam…

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Zehra MUHAMMED

Kur' an-ı Kerim okuyup Allah' ın verdiği sorumlulukları yerine getirene ne mutlu. Rabbim bizleri Kur-an ile, O ile ruhumuzu güzelleştirsin İnşaAllah.

Bediüzzaman ın muhteşem

Kur’an tarifi. Yok böylesi. “Hem bir ...” diye saydığı cümleler. Elhamdülillah.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23