• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Tedbirleri gevşetmek ne derece doğru?

25 Nisan 2020
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

ABD ve bazı AB üyesi ülkeler başta olmak üzere birçok ülke, koronavirüs (Covid-19) salgınını engellemeye yönelik önlemleri ihtiyatlı bir şekilde hafifletmeye hazırlanıyor.

Ancak, önlemlerin gevşetilmesine ilişkin alınan ve alınacak olan kararlar konusunda siyasîler arasında olduğu gibi çeşitli halk katmanlarında da farklı görüşler üzerinden başlayan tartışılmalar devam ediyor.

Önlemlerin hâlâ gerekli olduğu konusunda görüş belirtenler, henüz normalleşmeye dönüş ve önlemlerin gevşetilmesi için gerekli ortamların mevcut olmadığını görüşünde.

Diğer bir kesim ise eski alışkanlık ve yaşayış tarzına dönüş için toplumun önemli bir kesiminin normalleşmeye hazır olduğunu ve tedbirlerin ihtiyatlı olarak gevşetilmesini istiyor.

Gündelik hayatta eski alışkanlıkları yeniden yaşama konusunda özgürleşmek sûretiyle normalleşme adına alınan tedbir kararlarının, ihtiyatlı olmak şartıyla kademeli bir şekilde gevşetilmesi elbette en çok arzu edilendir.

Ancak hâlâ cevaplanmaya muhtaç soruların sebep olduğu bir kafa karışıklığı toplumun önemli bir kesiminde söz konusudur.

FARKLI TARİHLERDE GEVŞETME BAŞLIYOR

Farklı görüşler ve uyarılara rağmen Avrupa ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede kademeli olarak önlemlerin gevşetilmesine başlanacak.

Kısıtlamaları kaldırmayı düşünen hükümetlerin bunu dikkatli ve kademeli olarak yapmasını isteyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün, koronavirüs olduğu sürece, hiçbir ülkenin bir salgına karşı potansiyel olarak güvende olmadığı uyarısı mutlaka dikkate alınmalı.

Yapılan resmî açıklamalara göre; ABD, İtalya ve İspanya’dan sonra en fazla ölüm kaydedilen dördüncü ülke olan Fransa, 11 Mayıs’tan itibaren kısıtlamaları hafifletmeyi planlıyor.

İspanya Sağlık Bakanlığı da ülkede, 27 Nisan›dan itibaren çocukların temiz hava almak için sokağa çıkabileceklerini açıkladı.

Norveç’te de, bir aylık aranın ardından anaokullarının açılacağı açıklandı.

27 Nisan’dan itibaren ikinci kademede ise, okullar ve üniversiteler kısmen açılacak.

İsrail’de ‘sorumlu ve kademeli’ bir plan çerçevesinde bazı kısıtlamaların azaltılmasına karar verdi.

Bu ülkelerin bazılarında sağlık yetkililerinin endişelerine rağmen, bazı şirketlerin kapılarını kademeli olarak yeniden açtığı ve üretime yeniden başladığı haberleri medyada yer alıyor.

Hükümetlerin, ülkelerinin ekonomilerini ayakta tutmaya çalışmaları çok doğrudur, ancak, insan sağlığına da aynı derecede özen göstermeleri gerekir.

En azından bir aşı ya da etkili bir tedavi bulunana kadar salgın gözlemlenmeli yani tedbir elden bırakılmamalı.

TEDBİRLER NEDEN GEREKLİ?

İnsan sağlığını tehdit eden salgın tam anlamıyla kontrole alınmadıkça önlemleri devam etmesi bir gerekliliktir.

Çünkü Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hâlâ bir aşı bulunamadığı için tehlikenin devam ettiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Olağanüstü durumun ne zaman bitebileceği, salgının tekrar baş gösterme tehlikesi olup olmadığı henüz netleşmediğine dikkat çeken uzmanların tedbirlerin gevşetilmesi konusunda aceleci davranılmaması gerektiği yönündeki çağrıları çok önemli. Nitekim önlemlerin gevşetilmesi kararı alan İtalya’da yeni tip koronavirüs vaka sayısı, tekrar artışa geçti. 

İtalya Âfet Yönetim Dairesi, gevşetme kararının tekrar gözden geçirilmesini önerdi.

‘Koronavirüs’ kaynaklı ölümlerin yaklaşık üçte ikisini oluşturan Avrupa ve ABD’de bir netlik yok.

Salgının kontrol altında ve yönetilebilinir seviyede olduğu görüşünde ısrar edenler ile bu görüşe karşı çıkanlar karşı karşıya gelmiş durumda.

Almanya Başbakanı Angela Merkel bu ‘geçici başarı’nın hâlâ ‘kırılgan’ olduğu görüşünde.

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, yavaş, ama emin adımlarla iyileşme kaydedildiğini belirterek, “Salgından önceki hayata dönmek için uzun süre beklememiz gerekecek” diyerek Merkel’i destekliyor.

Ekonomik faaliyetlerin yeniden hızlandırılması çağrısında bulunan Amerikan Başkanı Donald Trump ile karantina önlemlerinin sürmesini isteyen bazı Demokrat Partili eyalet valileri arasında çatışma yaşanıyor.

Hattâ ABD’de bazı eyaletler tarafından normale dönüş planları açıklandı bile…

Farklı görüşler olabilir ancak karar alıcılar halkın sağlık güvenliğini ciddiye almak zorundadır.

Aksi halde yanlış kararların telâfisinin bedeli çok ağır olabilir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

kehanet

eğer ocak sonu itibarıyla yurt dışı yasağı ve cami umre, şehirler arası kısıtlamaları uygulasaydık. bu tedbir lama sokağa çıkma yasağı derdimiz olmayacaktı.

Engin Demir

Virüsler tarih boyunca hep vardı . Salgın da vardı . Ölüm de vardı . Ve olmaya da devam edecekler . Abartmaya gerek yok .
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23