• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Sıla-i rahim morali

19 Eylül 2020
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Seyahatte olmam hasebiyle yazılarıma ara vermek zorunda kaldım. 7 günlük sıla-i rahim sonrası tekrar bismillah diyerek yazmaya başladım. 

Türkiye ve dünya gündemi her zamanki gibi bir hayli yoğun. Ancak ben bu yazımı gündem dışında tutarak, 7 günlük kısa tatilde gördüklerime ve yaşadıklarıma ayırdım.

Hısım akraba, eş dost ve komşuları ziyaret emek, onlarla görüşmek, diğer bir ifadeyle alakayı devam ettirmenin adıdır sıla-i rahim.

Sıla-i rahimin aynı zamanda inançlarımız, törelerimiz ve de kültürümüzde önemli bir yeri vardır.

Koronavirüs salgınının kol gezdiği bu dönemde birçok riski göze alarak ben de sıla-i rahim, yapmaya karar verdim ve memleketim Trabzon’a doğru yola revan oldum.

Trabzon’un Çaykara, Maçka, Sürmene, Of, Şalpazarı İlçeleri ile köy ve yaylalarında dostlarımın davetlerine katıldım. Burada akraba dost ve hemşerilerimle hasbihal etme fırsatı buldum. 

Trabzon’da önceki Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı, İmar ve Şehircilik Bakanlarımızdan yanı zamanda Trabzon Sporumuza önemli katkılarıyla tanınan ve sevilen, işadamı ve siyasetçi olan değerli büyüğümüz, dostum Sn. Faruk Nafiz Özak Bey’in davetine icabet ettim. 

Yeğenim Kübra Nuhoğlu ve damadımız M. Lütfü Efe’nin nikahlarına şahitlik ettim. 

Ayrıca, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Murat Zorluoğlu, Trabzon Merkez İlçe Ortahisar Belediye Başkanı Sn. Ahmet Metin Genç, Çaykara İlçesi Belediye Başkanı Sn. Hanefi Tok’u makamlarında ziyaretlerinde bulundum. Meclis üyemiz Sn. Ufuk Hoş’un da eşlik ettiği ziyaretlerde vakit nisbetinde kısa da olsa sohbetlerimiz oldu. 

SİSDAĞI YAYLASINA YAZIK EDİLİYOR

Eğitimci-yazar Mehmet Gençcan ile birlikte her ikisi de emekli eğitimci olan Hakkı ve Ali Osman Bayraktar kardeşlerin daveti üzerine Şalpazarı ilçemize bağlı şenlikleriyle meşhur, Doğa güzelliği, yeşil ormanlık alanları ve temiz havasıyla tercih edilen ‘Sisdağı Yaylası’nda ağırlandık. 

Ancak bu güzel yaylanın kıymeti maalesef bilinmediği açık ve net olarak görülüyor.

   Doğa afetinin bir parçası olan betonlaşma hız kesmeden devam ettiği için bu doğa harikası yayla aslından uzaklaştırılıyor.

Değerli hocalarımız Hakkı ve Ali Osman Bayraktar ile gazeteci-yazar Kamil Bayraktar Beylere misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Onlar ile sohbetlerimizde Sisdağı Yaylası’na yapılanlardan derin üzüntülerini dile getirerek, ilgililerin devreye girmelerini hem kendileri hem de bölge halkının beklediğini ifade ettiler.

TARİHİ KONAK VE NİYAZOĞLU KÜTÜPHANESİ

Bir günümü köyüme ayırdım ve ilk olarak babam, annem, kardeşim ile büyük annem ve dedemin mezarlarının bulunduğu ‘Koçaklar Kabristanlığı’nı ziyaret ettim.

Her birinin üzerimdeki hakları büyüktür. Onlar bugün aramızda değiller ancak onların hatıraları ve sevgileri gönlümüzdedir. Manevi huzurlarında bulunup rahmetle anıp dua niyaz eyledim. Ruhları şâd mekanları cennet olsun inşallah.

Trabzon sonrası İlçem Çaykara ile doğduğum ve 13 yaşıma kadar yaşadığım köyümde ayrıca komşu, akraba ve dostlarla beraber oldum. 

Değerli büyüklerim Yusuf Yıldız, Osman Coşkun, Ali Osman Yıldız, Nizam Keskin, Orhan Toksoy, Musa Yıldız, Muhammed Pamuk (Beşiroğlu) ve Dursun Ali Sürmenelioğlu hocamız ile Ali Dere, Dursun Doğrul ve Engin Coşkun ile de bir arada olduk.

 Sadece köyümüzün değil, aynı zamanda Çaykara ilçemizin mümtaz simalarından, değerli ilim adamı Ahmet Cemal Niyazoğlu Beyefendiyi evinde ziyaret ettim. Tarihi ‘Niyazoğlu Konağı’ aslına uygun olarak yenilenmiş. 

Bu konak birçok İslam aliminin buluşma yeri olarak bilinir. Ahmet Cemal Niyazoğlu hocam aynı zamanda kadim baba dostumuz ve benim de hürmet ettiğim, fikirlerinden istifade ettiğim bir ilim adamıdır. 

Konağın misafir kabul odasındaki 25 bin kitabın bulunduğu kütüphanesindeki çalışma odasında bizi ağırladı. Bize konak içindeki ‘Niyazoğlu Kütüphanesi’ni gezdirerek buradaki eserler hakkında bilgi verirken, kendisinden ilim ve irfan konularındaki sohbeti esnasında önemli bilgiler edindik.

Kendileriyle onur duyduğumu bir kere daha bu vesileyle ifade etmek isterim.

MAÇKA’DA DOSTLARLA BULUŞMA

Trabzon İmam Hatip Okulu’nda beraber eğitim aldığım, gençlik arkadaşlarımdan Eğitimci - Yazar Mehmet Gençcan, Hat sanatının duayeni Recep Şahin ve işadamlarından Kadir Abdullah Altunbaş kardeşlerimle beraber oldum. 

Birlikte gençlik yıllarımızı yâd ettiğimiz sohbetimizde hatıralar canlandı. Daha sonra dostlarım Mehmet ve Zeki Atmaca ile İlhan Şahin Beylerin davetine icabet etmek üzere Maçka ilçemize geçtim. Birlikte güzel köyleri ile yaylalarda dolaştık.

  Samimi bir dostluk ortamında misafirperverliğin en güzel örneğini gösterdiler ve Yaylalarındaki Çinhanı’nda beni ağırladılar. Fevkaladenin fevkinde bir gün geçirmemize vesile oldukları için kendilerine teşekkürler ediyorum.  

Özetleyecek olursam; kısa zamanda dolu dizgin bir sıla-i rahim yaparak tekrar İstanbul’a döndüm.

Allah samimi dostların eksikliğini vermesin.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Şahika

Amiiiiin..!

Ali Osman Bayraktar

Değerli kardeşim Mehmet Koçak beyin ziyaretleri, bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu vesileyle iyi bir dosta sahip olmanın mutluluğunu yaşıyorum.   Kendisine sağlıklı,huzurlu ve başarılı günler diliyorum.     Saygı ve sevgilermle...                                 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23