• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Korona virüsü dünyayı salladı, sallıyor

18 Mart 2020
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Çin’in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan ve ‘Covid-19’ adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs, bugün Antarktika hariç tüm kıtalara ve Türkiye dahil 150’den fazla ülkede etkisini gösterdi ve bugüne kadar dünya çapında etkilenenlerin sayısı 186 bini, virüs sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı ise 7 bin 400’ü aştı.

Koronavirüsün hızla yayılmaya devam ediyor olması dünyada endişe, panik ve korkuya yol açtı. 

Gayet tabii ki panik yapmamalı ve ihtiyatlı olmalıyız. 

Ancak, tatil rezervasyonları iptal ediliyor ve eğitime ara verilip okullar kapatılıyor. 

Ayrıca, birçok ülke kapılarını kapattı, uçak seferlerini durdurdu.

…Ve yine; fuarlar, çalıştaylar, futbol maçları ve konferansların yanında toplu dini ibadetlerin yasaklanması gibi toplu etkinlik ve organizasyonlar, koruma önlemleri kapsamında yapılmasına izin verilmemesi, ister istemez insanlarda yoğun ölüm korkusuna sebep oluyor.

Tokyo’da bu yaz yapılacak Olimpiyat Oyunları’nın virüsün durdurulamaması halinde ertelenebileceği duyuruldu.

Uzmanlar, panik olmaması için uyarsalar da virüsün, dünyayı esir alacak düzeyde yayılışı ve yaşanan kitlesel ölümler karşısında insanlar, sağlık konusunda kendilerini güvensiz hissediyor.

Bu vahim duruma sebep olan Korona virüsü Çin’de ortaya çıkmış olsa da artık tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun olmuştur. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ)Koronavirüsü’nü henüz aşısı bulunmayan küresel bir salgın ilan etmesi bunun en bariz örneğidir.

Uzman ve devlet kurumlarına güvenilmeli

Tabii ki, Koronavirüs ile mücadele kapsamında günlük hayatımızda, okulda ve iş yerlerinde, toplu taşıma araçlarında ve diğer ortak yaşam alanlarında, hijyene önem vermeli ve gerekli önleyici tedbirleri almalıyız.

Ancak, bilgiye dayanmayan gereksiz ve abartılı girişimlerden uzak kalınmalı. 

Doğru zamanda doğru olanı yapabilmek için bilgi paylaşımlarındaki yanlışlara dikkat edilmeli ve doğru bilgiye ulaşmak adına uzmanlar ile devlet kurumlarının uyarıları mutlaka dikkate alınmalı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, yeni koronavirüse (COVID-19) karşı Türkiye’de alınan tedbirler ve yürütülen çalışmalar kapsamında okulların tatil edilmesi ve ülke genelinde tedbir amaçlı faaliyetler gerçekten çok faydalı ve önemlidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, ‘Din İşleri Yüksek Kurulu’nun “Kamu sağlığını korumakla yetkili otoritelerce karar alınması halinde, hastalığın yayılmaması için karantina kapsamında tutulan bölgedeki kişilere Cuma namazı farz değildir. Bu kişilerin, söz konusu çağrıyı veya sınırlamayı ihlal ederek cemaate katılması caiz değildir. Bu kişiler, Cuma namazı yerine evlerinde öğle namazını kılmalıdırlar” şeklindeki hükümetin aldığı kararları destekleyici ve halkımızı bilgilendirici fetva ve uyarıları takdire şayandır. 

Koronavirüs dünya ekonomisini sarstı

Dünya piyasalarında koronavirüs salgınının neden olduğu sarsıntı artarak devam ediyor.

Dünya üretim merkezleri ciddi anlamda yavaşlaması ve petrolün fiyatındaki düşüş borsalara yansıdı, yansıyor.

ABD ve İngiltere’de borsaların 1987’den bu yana 33 yılın en büyük kaybı yaşamasının ardından Asya piyasalarında da sert düşüşle başladı.

New York Borsası’nda Dow Jones ve S&P 500 endeksleri yaklaşık yüzde 9,5, Londra Borsası’nda FTSE 100 endeksi ise yüzde 11’e düşmüştü.

Paris, Frankfurt ve Madrid borsalarında da düşüş oranı yüzde 12’den fazlaydı.

Japonya’da Tokyo Borsası’nda Nikkei endeksinin yüzde 7, Güney Kore’de Seul Borsası’nda Kosdaq endeksinin yüzde 8 düşmesinin ardından dünya borsalarında bir çöküş paniği yaşanıyor.

Kısacası, sağlık ve yaşam koşullarının olduğu kadar Koronavirüs (Covid-19) küresel ekonomik ve jeopolitik dengeleri de sarstı ve de sarsmaya devam ediyor. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

okur

sayın yazar diyanet şu an sadece hasta ve yaşlılara değil tüm müslümanlara cemaatle namazı ve cumayı yasakladı...

Northdf

Tedbir alınıyor paniğe gerek yok
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23