• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

İhanetler, oyunlar ve Srebrenica

11 Temmuz 2020
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

11 Temmuz 1995 tarihinde dünya; oyun ve ihanetler sonucu yaşanan bir insanlık faciasına şahit oldu. 

Ben, her 11 Temmuz’u hatırladığımda burnum sızlar, gözlerim yaşarır, acılarım depreşir, duygularım bir anda kin ve nefrete dönüşür. 

Kısacası, o gün benim için bir azaptır. Ruhum daralır, içim içime sığmaz olurum.

…Ve o gün, Srebrenica başta olmak üzere Bosna şehitlerini rahmetle anar dua ederim. O vahşetin failleri olan Sırp canileri ve onlara engel olmayan, o vahşete yol vermek suretiyle suça ortak olanlara lanetler okurum.

İnsanlık adına utanç verici olan ve tarihe kara bir leke olarak geçen o vahşeti anlamak için önce Bosna genelinde ve Srebrenica’da planlanan oyunlar ve ihanetler ile nelerin yaşandığını hatırlayalım.

BM’NİN ‘GÜVENLİ BÖLGELER’ TUZAĞI 

1993 yılında Srebrenica’nın etrafındaki çember gittikçe daraltılmasına rağmen gerekli önlemleri almayan BM ve NATO’nun tavrı Sırp güçlerini cesaretlendiriyordu. 

Nihayet 16 Nisan 1993’teki olağanüstü toplantısında almış olduğu 819 ve 824 no’lu kararlarıyla BM Güvenlik Konseyi, Saraybosna, Tuzla, Jepa, Gorajde ve Bihaç ile birlikte Srebrenica’yı da ‘güvenli bölge’ ilan etmişti.

Ancak alınan kararın uygulaması faklı oldu ve “güvenli bölgeler” planının gerçekte bir tuzak olduğu açıkça görüldü. 

Zira, “güvenli bölgeler”in her biri Sırpların hedefi haline gelmişti. 

KÜRESEL ÇIKAR POLİTİKALARI VE İHANET

Sırpların tüm hazırlıkları tamamlanmıştı. Her şey hazırlanan plan ve programa göre yapılıyordu. 

Srebrenica’da görevli ‘BM Barış gücü’ asker ve komutanlarıyla tüm pazarlıklar tamamlanmıştı. 

‘Sırp kasap’ sözde komutan Ratko Mladiç, Srebrenica’nın güvenliğinden sorumlu BM barış Gücü Komutanı Hollandalı General Thom Karrremans önünde BM karargâhına çağrılan Müslüman Boşnak temsileri Nesip Mancic ve İbo Memhedoviç’den şehri teslim etmelerini istiyordu. 

Srebrenica derin bir sessizliğe bürünmüş. Sırp güçler, büyük bir hazırlık içinde sadece gelecek “başlayın” emrini bekliyordu.

…VE KORKULAN OLDU 

Sırp kasap Ratko Mladiç  hiçbir engel kalmadığı için Srebrenica’ya sadece saldırı değil, aynı zamanda toplu katliam emrini verir.

Srebrenitsa’da 11 ve 16 Temmuz 1995 günleri arası 8372 Müslüman Boşnak akla gelmedik işkencelerle şehit edilir. 

Srebrenitsa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra eşine rastlanmayan bir vahşeti gerçekleştiren Sırbistan destekli Bosnalı Sırp Çetnikler; aynı zamanda asrın en büyük soygununu da gerçekleştirmiş oldular. 

Yaktılar, yıktılar ve Müslüman Boşnakların mallarını ve en kıymetli eşyalarını çaldılar. 

Yüzükleri almak için parmaklar, küpeleri almak için kulaklar ve bilezikler için kollar kestiler.

Kimileri aç ve susuz bırakılarak, kimileri öldürülüp Peruçats Gölü’ne ya da Vişegrad Köprüsü’nden Drina nehrine atılarak, kimileri kendi evlerine hapsedilip topluca yakılarak, kimileri tecavüz edildikten sonra kurşunlanarak…

Kısacası akla hayale gelmeyecek kadar vahşi ve insanın kanını donduran işkencelerle katledildiler.

OYUN VE İHANETİN SEBEBİ

BM, AB ve NATO, Balkanlara yönelik çıkar politikaları gereği Rus yanlısı Miloşeviç öncülüğündeki Sırp Milliyetçilerini cezalandırıp, Batı yanlısı siyasilerin önünü açmak için Sırplara suç işlemeleri için toplu katliamlarına bilerek engel olunmadı.

‘Büyük Sırbistan’ hayali uğruna bu oyuna gelen S. Miloşeviç ve Radovan Karadziç ile Ratko Mladiç ve Bosna genelinde sürdürdükleri soykırımın finalini Srebrenica’da gerçekleştirerek suç işlemiş oldular. 

Oyun planlandığı şekliyle sonuçlanmış oldu.

‘Büyük Sırbistan’ hayali uğruna Soykırım suçu işemelerine müsaade edilen Miloşeviç, Karadziçve Mladiç başta olmak üzere 161 kişiden oluşan ‘Sırp Milliyetçisi Çete’, ‘Savaş Suçluları Mahkemesi’ne yargılanmak üzere Lahey’e sevk edilirken, yıkılmaz zannedilen Rus destekli Miloşeviç iktidarına son verilmiş olundu.

Batı emperyalist güç odakları, kendi siyasi hedeflerine ulaşmak için Sırbistan’da Batı yanlısı siyasileri iktidara taşırken, kendi siyasi emelleri uğruna binlerce Müslüman Boşnak’ı kurban verdiler. Bu alçakça bir ihanet olduğu gibi aslında ‘Beynelmilel hukuka göre’ bir insanlık suçu işlenmiştir. 

Bu oyun ve ihanetlere ile sonuçlarını değerlendirildiğinde: 

11 Temmuz 1995; İnsanlık tarihinde bir soykırımın adıdır. 

Bu tarih; Srebrenitca’da 8 bin Boşnak Müslümanın, Sırbistan destekli Bosnalı Sırp Çetnikler tarafından katledilişinin tarihidir. 

Bu tarih; İnsanlık onurunun ayaklar altına alındığı ve insanlığın insan olma imtihanını kaybettiği tarihtir. 

Bu tarih; İnsan hakları ve küresel barışçı kuruluşların maskelerinin düştüğü tarihtir. 

Bu tarih; AB, BM, NATO ve daha birçok kuruluşun bittiği tarihtir. 

Kısacası…; her yıl, dünya insanlığı, Srebrenica kurbanlarını rahmetle anarken, katliamcı Sırpları ve onlara fırsat verenleri, yani suç ortaklarının lanetlendiği tarih olduğu gerçeği açık ve net bir şekilde görülmektedir. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Can

ondan simdi hükümet sirplara yardim ve desteklerde bulunuyor degil mi otoyol yapiyor acilislara gidiyor. Yaziklar olsun o sehitleri görmemezlikten gelen süslümanlari.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23