• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Tedbir ve panik

18 Mart 2020
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Görünmeyen bir varlık tarafından nereden ve ne zaman geleceği belli olmayan ölüm tehdidi ve vefatlar, haliyle insanı paniklemeye sevk etmektedir.

Trafik kazası, cinayetler, kavgalar, savaş, terör ve afetler sonucu meydana gelen ölümler, her türlü tedbire rağmen olsa da yine de fazla paniğe sebep olmamaktadır.

Korona virüsü ile teşhisi konulmamış hastalıklardan dolayı gelen ani ölümler, insanları çaresiz bırakmakta ve acizliğimizi ortaya koymaktadır.

Birçoğumuz acizliğimizi kabul etmeyebiliriz. Elbet etmeyebiliriz ama görünen ve görünmeyen ölümlere teslim olmaktan da kurtulamayız.

Bal gibi de insan acizdir ve ölümlüdür. İster huzur içerisinde ister başka şekillerde olsun, vadesi dolan her insan acıyı tadar. Bu hakikat karşısında acze düşmek değil midir?

Tedbir alalım derken panik yapmak, acizliğin yegâne göstergesidir. Panik hali, kişinin muhakemesini zayıflatarak korkuya, endişeye sevk eder.

Uzun süreli panikler ise kişilerde önü alınamaz depresyonlara sebep olur. Fiziki ve ruhi olarak ciddi zararlara yol açarak insani hasletlerin kaybolmasına sebep olur.

Bu yüzden korona virüsü sebebiyle alınan tedbirleri panik içerisinde değil, akıl ölçeğinde almalıyız.

……………

Paniğin ana sebeplerinden birisi de sorumsuzluk çirkefliğini haber sayan sosyal medya ile haber siteleri ve televizyonlardır.

Eğer virüse karşı tedbir almak istiyorsak; öncelikle aklımızı, mantığımızı, düşüncemizi korku ve endişeye sevk eden haber, yorum, duyum ve görüntülerden kurtarmamız gerekir.

Devlet böyle haberlere karşı çırpınıp durmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere devletin tüm kurumları, asparagas haberlere, duyumlara ve ilanlara karşı durmadan açıklama yapmaktan bitap düşmektedir.

Korona virüsüne veya diğer mikrobik salgınlara karşı yine devlet her türlü makul tedbiri önermekte ve üzerine düşeni yapmaktadır.

Burada esas tedbir alması gereken fert fert bizleriz. Lakin görünen o ki panik, tedbirin önüne geçmiş vaziyettedir.

Panik hali hiçbir doğru tedbir aldırmadığı gibi makul tedbirleri de yok etmektedir. Panik kişinin aklını, mantığını, muhakemesini ve mukavemetini zayıflatır.

Bir nevi sarhoş eder. Sarhoşlar kendilerini korumak için tedbir alabilirler mi? Panik hali ateşin odunu erittiği gibi eritir.

Tedbir aldıktan sonra tedbiri garanti olarak görmek de bir inanç zayıflığıdır tabi. Kabul edenler için söyleyeyim.

Erenler boşuna dememişlerdir; “Tedbirini al, takdiri Allah’a bırak” diye. Aynı zamanda elbette dinimizin de ilk öğretisidir.

Tedbiri almak ve takdire razı olmak, kişinin ruh halini düzenler. Aksini düşünenler, panik hallerini sürekli hale getirerek, devamlı çıkış yolları arayışına girerler ki, çıktıklarını zannettikçe battıklarını fark edemezler.

…………….

Ezcümle:

Hangi meselede olursa olsun, insanoğlu kendisini koruma üzerine tedbir alacak hususiyetle yaratılmıştır fakat tedbirin takdirinin yaratıcıya ait olduğunu bilmelidir. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vatandaş

Tedbir bizden takdir Allah'tan

hüseyin

Bakın, iktidar, yıllardır sırtını sıvazlayıp pamuklara sardığı ‘cehalet’e laf anlatmaya çalışıyor. Bakın, uzun süredir laik/seküler niteliği kalmayan devlet, o lafı anlatabilmek için mütemadiyen dine referans veriyor ve laik devletin yalnızca bir ‘devlet dairesi’ olan Diyanet İşleri Başkanlığı, asıl ‘ikna edici’ makam konumunda. Ne kadar ikna edebildiği de belirsiz! Bakın, yeni hükümet sisteminin ‘en yetkilisi ve tek siyasal sorumlusu’ dışında kim var kim yok açıklama yapma telaşında. Bakın, daha üç gün önce ‘şehadet’ güzellemesi yapan malum ortalama, şimdi bakkalların önünde ve içinde ‘alkol’ barındıran ‘kolonya’ alabilmek için kuyruk bekliyor. Bakın, Müslüman ahali her fırsatta aşağılamayı marifet saydığı ‘gayrimüslimler‘den birinin bulacağı tedaviye muhtaç. Bakın, cüppeli sarıklı tipler şu aralar nasıl da ‘lüzumsuz’ görünüyor herkese.  Olağan zamanların riyakârlıkları, saçmalıkları vs. kâr etmiyor olağandışı günlerde. Bir virüs, her şeyi açık etme gücüne sahip
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23