• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

İnsan muamma mıdır?

18 Şubat 2021
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“İnsanı tanımak, yokuş yukarı sırtta taş taşımak kadar zor” denilir.

İnsanı tanıyan ve anlatan bilimler de bu konuda yaya kaldı denilse yeridir. İnsanı tarif edenler, kendi zaviyelerinden kendi akılları ve fikirleri ölçüsünde tarif etmektedirler.

İnsanı tanımak ve anlamak için “yaratılışı bilmek ve yaratılışa inanmak” gerekir. İnsanı tanımak için yaratılıştan ve yaratıcıdan yola çıkılırsa insan muamma olmaktan çıkar.

Lakin günümüzde yaratıcıya ve yaratılışa varmak istemeyen birtakım çevreler, hakikatle yüzleşmemek için kırk dereden su getirip, inkâra ve şirke girmektedirler.

İnsanın muamma olup olmadığına karar vermek için Mevlana ve Yunus Emre Hz.lerine müracaat edelim. Önce Mevlana Hz’lerinden:

“İnsanın iç dünyası bir ormana benzer. Orada hayır ve şerrin her çeşidi bulunur. Allah’ın sana lütfu olan “Ona, Ru-hum-dan (kud-re-tim-den bir sır) üf-le-dim” (el-Hicr Suresi 29) ayetinden haberin varsa, bu ilâhî nefesten feyz alıyorsan, insan; yani sendeki karışık, acayip duygu ve hissiyat karşısında uyanık olursun”!..

Bu ruhu kirletenler, bozanlar, har vurup harman savuranlar, yaratılış fıtratlarına müdahale ettikleri için insan olma kimlik ve kişilikleri heba ederler.

Bu hususta da yine Mevlana Hz.lerinin tarifine bakalım:

“İnsanın hissiyat dünyasında kurtluk, domuzluk gibi nice hayvanın şahsiyet ve temayülü ile temiz, pis, güzel, çirkin binlerce huy oluşur.

Bunların hangisi galip gelirse, insanoğlu ona göre şekillenir. İnsan varlığında hangi huy hâkimse hüküm, buyruk onundur”.

Yaratılış hikmetine muhalif olanlar, şerden medet umar ve şerlilerle ittifak ederler, yaratılış hikmetine sahip çıkanlar da hayırdan yana olur ve hayırlı insanlarla ittifak ederler.

Şimdi de insanı tanımak için gönüller sultanı, Yunus Emre’mize bakalım. Yunus Emre insanı ve iç dünyasındaki med-cezirleri şu dizelerle anlatır:

Hak bir gönül verdi bana, hâ demeden hayrân olur

Bir dem gelir şâdî olur, bir dem gelir giryân olur

Bir dem sanırsın kış gibi, şol zemherî olmuş gibi

Bir dem beşâretten doğar, hoş bağ ile bostan olur

 

Bir dem çıkar Arş üzere, bir dem iner tahte’s-serâ

Bir dem sanırsın katredir, bir dem taşar ummân olur

Bir dem cehâlette kalır hiç nesneyi bilmez olur

Bir dem dalar hikmetlere Câlinus u Lokmân olur

Bir dem gelir İsâ gibi ölmüşleri diri kılar

Bir dem girer kibr evine Firavn ile Hâmân olur”.

Ezcümle:

İnsanoğlu huzurla hüznü, hayat terazisinin iki gözünde taşır. Birinde huzur, diğerinde hüzün vardır. Ne hep huzurlu olunabilir ne de hep hüzünle yaşanabilir.

Teraziyi dengede tutabilenler, huzurun da hüznün de kendisi için nice faydaları olacağına inanarak hareket eder ve şerden hayır, hayırdan şer umarlar ve terazi dengede durur.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İnsan olduğunu bilebilmek

İnsan muamma değildir; çok nettir: Allah' ı (CC) zat, esma, sıfat ve efaliyle tanıyıp ona kulluk edecek yegane yaratıktır. İnsan olduğu halde eşşekliği tercih edenler sorunludur, problem burada başlar ve de bitmez. Çünkü onlar eşşekten de aşağıdırlar.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23