• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Acarlar
Hüseyin Acarlar
TÜM YAZILARI

Homo Sapiens Kıvırganuslar

14 Şubat 2020
A


Hüseyin Acarlar İletişim:

Saz-u söz meşk ile yaşardı evvelden

Şimdi uykuda olanlara şiir-i mualla okuruz

Güle sordum niçin bülbül-ü zar eylersin?

Dedi silsilei- merakipe hoş run-i revan okuruz.

 

Sordum mirim efendim nedir bu halimiz?

Homo Sapiens Kıvırganusla inşa okuruz.

Yok mu ki bir hal çaresi ey piri azamım?

Dergâha gelirsen eğer, kays ile dersi dilara okuruz

 

Kitabı Kalemi kâğıdı attım kenara

Mekteb-i aşkta azizim şimdi elifba okuruz.

Medrese tahsilimi ikmal ettim, güvercin gerdanında

Yeter ey dil! içerden içre bir lafz ile mana okuruz..

 

Modern çağ, fiziki ve sanalın bir arada yaşandığı bir dönemden geçerken insanı da yeniden konumlandırıyor. Psikolog A. Maslow, 1954 yılında insan ihtiyaçlarının piramit şeklinde bir hiyerarşiye tabi olduğunu iddia etmişti. Maslow'un bu sınıflandırmasının bugün yetersiz kaldığı görünüyor. Maslow’un iddiasını tepetaklak eden bu yeni insan Homo Sapiens Kıvırganusun feda edilecek üst bir değeri yok.

Kimdir bu Homo Sapiens Kıvırganus? 

Latince'de "sapere" bilmek anlamına gelir. Bundan mütevellit “homo sapiens”, “bilge insan” demektir. “Kıvırganus” kelimesine gelince, bildiğiniz kıvırmaktan türemiş “kıvıran” demektir ki bu yazı için uydurduğum bir tabirdir: “Bilen ve kıvıran insan”

Ahsen-i takvim ile esfel-i sefil arasında bir sürü evrimsel tanıma mümeyyiz bir canlı olarak, ekserisi büyük şehirleri mesken tutan Homo Sapiens Kıvırganus, şehrin varoş takımını kendine hayran bırakan illüzyonist tavırlarıyla ünlüdür.

Kişinin özel siparişi üzerine hazırlanan özel dikim giysiler (yüksek dikiş/ Haute Coutere) statü belirleyici olarak Homo Sapiens Kıvırganus’un kostümlerinde tercih nedenidir.

“Homo homini lopus (acımayacaksın, acırsan acınacak hale gelirsin) yüksek temel felsefesine sahip olup, Fransız kökenli dedesi “Laissez faire, laissez passer (bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler)” demekle tarihe damga vurmuştur.

Sosyal ve siyasal hayattaki geçmişi itibariyle Platon’un akademyasına kadar dayanan düşünsel bir geçmişi olduğu da iddialar arasındadır. Bu onun entelektüel / akademik tarafına işaret ettiği için dikkate şayan bir görüştür.

Kimi zaman inat ve bilinçsizliğin, kimi zaman salaklık ve tilkiliğin metaforu olan ve öldüğünde semerinden başka terekesi olmayan bir kadersizdir aslında.

Çevrenizde bol miktarda bulunma ihtimali olan Homo Sapiens Kıvırganusun başlıca özellikleri şunlardır;

Ekserisine konfora dayalı lüks marka ve mekânlarda rastlarsınız.

Telefonlarına cevap vermemeyi itibar vesilesi sayarken, aşırı meşgul havası vermekten de vahşi bir haz alır. Sizinle bitecek işi varsa anında hizmete haiz, hazır-u nazır bulunmak ister. Ulaşamayınca bir araba dolusu sitemi önünüze yığmak gibi naif bir tarafı da vardır. 

Çok ciddi gördüğü projelerde bile işine gelmeyince kayış atarken, yeni tür savunma mekanizmalarından ehil psikologların dahi haberi olmayabilir.

Nezaketi kendinden menkul bir adab-ı muaşeret anlayışına sahiptir. Statü olarak üstündekilere hürmet ederken, alt statüdekilerden ise azami saygı ve hürmet bekler.

Yaşam felsefesi olarak “Ye kürküm ye” doktrinini benimsediğinden konuşmalarında da benzer bir görüntü sergiler. 3 kuruşluk köftesini 33 kuruşa satma konusunda oldukça mahirdir. Engin bilgisiyle hayranlarının ufkunu açar ve fikirleriyle girdiği her ortama ışık saçar.

Fırıldaklık katsayısına göre sınıfsal farklılıkları vardır. Belirgin özelliği ile yalanı cebinde hazır dolaşır. Hele ki yıkama yağlamacısı vıcık vıcık yağ döken tipten biri ise değmeyin keyfine.

Kasaba milliyetçiliği gibi bir milliyetçilik anlayışını sosyolojiye kazandırdığı için sosyoloji biliminde hatırı sayılır bir itibarı vardır.

Ahlak, din, millet vatan gibi değerlerden asude, globalleşen dünyanın bir ferdi gibi idealize edilebilecek bir hayat sürer. Aynı insan modeli hayvan haklarına, çevreye, insan haklarına garip bir ilgi duyar.

Teknolojiye ve iletişime sınırsız para harcayabilir. Çünkü ona göre bu özgürlük demektir.

Konuta, arabaya, lüks giyime para harcamaktan önce başkasına harcatmanın yollarını bulmada ustalaşmıştır.

Eğlenceye, yeme-içmeye ve seyahate acayip derecede düşkün olup, tuzu epeyce kaçmış kahkaha ve esprileri sizi de sırıtmaya mecbur bırakabilir.

Homo Sapiens Kıvırganus, öteden beri toplumsal değişimlerin çok önemli bir aktörü olagelmiştir. Günümüzde de ahlakı maddede arayan toplumlarda haysiyet abidesi olarak Homo Sapiens Kıvırganus, saygın saygın dolaşmaya devam ediyor. Toplumdaki Homo Sapiens Kıvırganus sayısı arttıkça ahlaki normlar hayvani kurallara evriliyor.

Homo Sapiens Kıvırganus’un cenaze namazına durmak için milyonlarca insan gönüllü olarak bekliyor. Cenaze namazını kıldırmaya talip bir o kadar insan da imamlık için ufku gözlüyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Nusret

Eyvallah...

Şempanze dna ile insan %98.5 değil 95 uyuyor

Hemen zıplamayın kötü oturursunuz çünkü bir çeşit solucan insan dna ile %75 uyumlu muz bile %50 uyuyor...!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23