• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Anapalı
Ahmet Anapalı
TÜM YAZILARI

Yıldız Sarayı’nı kumarhane yapanlar Ayasofya’yı da az kalsın caz kulübü yapacaktı

27 Haziran 2016
A


Ahmet Anapalı İletişim:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmada dikkat çektiği üzere yakın tarihimiz utanç dolu sayfalarla kaplıdır. Meselâ Sultan Abdülhamid Han’ın ve Sultan Vahideddin Han’ın yaşadığı Yıldız Sarayı’nın bir bölümü hükümetin ve İstanbul Belediyesi’nin verdiği izinlerle 1926 Eylül’ünde bir İtalyan şirketine tahsis edilerek kumarhane ve dans salonu haline getirilmişti. Bir sene boyunca hem İstanbulluların hem de rulet ve poker aşkına Avrupa’dan gelenlerin iliğini-kemiğini sömüren kumarhane tam bir sene sonra bir subayın içeriye girmesine izin verilmemesini şeref meselesi yapıp kapıda intihar etmesi üzerine kapatılacaktı.(1)

Bu hadise şu aralar bu mevzulara azıcık duyarlı olanlar tarafından duyuldu, öğrenildi, incelendi. Ancak yüzümüzü buruşturacak kötü hadiseler bu kadarla bitmiyor. Yıldız Sarayı’nın kumarhane ve oyun salonu olarak kullanıldığı günlerde ilginç bir konu  gündeme bomba gibi düştü. AYASOFYA CAMİİ CAZ VE TANGO SALONU YAPILACAKTI. Evet yanlış okumadınız. Aynen okuduğunuz gibi Ayasofya Amerikan siyahilerinin Harlem’de uydurdukları Caz Müziğine kurban edilecekti.

Amerikan Caz Orkestraları Birliği, 1926 Aralık’ında Türkiye’ye başvurarak o senelerde cami olarak kullanılan Ayasofya’yı “dünyanın en büyük caz kulübü” hâline getirmeyi önermiş ve Ayasofya’ya dünyanın en büyük caz orkestraları ile beraber en kalabalık ve en güçlü saksafonlarını getirmeyi vaad etmişti. Fakat ne hikmetse bu sonuçsuz kalan uğursuz girişim hiç gündeme gelmedi ve hatta tarihin tozlu yapraklarında ufak dahi olsa kaydedilmedi unutuldu gitti.

Eğer, ABD’li gazete New York Times, Ayasofya’nın Caz Salonu yapılmak istenmesine dair 16 Aralık 1926’da bir haber yapmasaydı belki de bizim de haberimiz olmayacaktı.

Tarih sadece doğruyu yazdığında ve doğruyu söylediğinde bir bilimdir. Aksi halde efsaneler ve destanlardan hiçbir farkı yoktur.

Sevgili dostlar bu hafta yazımıza bu belge ile son verelim ve haftaya tek parti döneminde nasıl Topkapı Sarayı’ndaki Osmanlı hazinesi Fransızlara açık artırma yöntemiyle nasıl satılmaya çalışıldığını yazacağımızı bildirelim.

Muhabbetle…

(1)Murat Bardakçı, yazının muhtelif kısımlar ilgili yazıdan alınmıştır.22 Kasım 2015 Pazar, Hürriyet Gazetesi

New York Times Gazetesi’nde Ayasofya’nın Caz Salonu yapılmak istenmesine dair 16 Aralık 1926’da tarihli nüshasında bahsedilen haber.

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23