Düzce Üniversitesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyeleri, mobilya ve dekorasyon alanında kullanılmak üzere geliştirilen "Görüntü İşleme Tabanlı Ovalama Test Cihazı (GİTOTC)" için patent aldı. Cihaz, ev içi kimyasalların yüzey kaplamaları üzerindeki etkilerini taklit ederek test etme amacıyla tasarlandı.
Patentle tescillenen çalışmada; Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Budakçı, Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferzan Katırcıoğlu ve Bolu Teknik Bilimler MYO İç Mekan Tasarımı Bölümü Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dr. Serdar Kaçamer yer aldı.
Prof. Dr. Budakçı, alınan patentin, danışmanlığını yaptığı Serdar Kaçamer’in doktora tez çalışması kapsamında geliştirilen GİTOTC cihazına ait olduğunu belirtti. Cihazın, mobilya ve dekorasyon elemanlarının yüzeylerinde bulunan boya, vernik ve kaplama gibi malzemelerin ev içi temizlik ürünlerine karşı direncini test etmek amacıyla üretildiği kaydedildi.
4’ü Bir Arada Yerli Cihaz
TÜBİTAK 1005-Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı kapsamında desteklenen cihazın benzerlerinden farklılaştığını belirten Budakçı, şu bilgileri paylaştı:
"Makineye entegre edilen stüdyo kabini ve geliştirdiğimiz Yüzey Kusur Analizi Yöntemi (YKAY) isimli yazılım sayesinde, çeşitli malzeme yüzeylerinde meydana gelen aşınma, renk ve parlaklık değişimleri farklı cihazlara gerek kalmadan test edilebiliyor. Böylece çevre dostu 4 in 1 (4’ü bir arada) bir araştırma cihazı üretmiş olduk."