TÜBİTAK’ı yeniden yapılandırmak istediklerini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “TÜBİTAK’ı özel sektörde Ar-Ge yapan kuruluşların rakibi olmaktan çıkaracağız, onları destekleyen bir kurum haline getireceğiz” dedi
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na bir Ar-Ge Reform Paketi sunacaklarını belirterek, “Bugüne kadarki Ar-Ge uygulamalarının tamamını gözden geçirdik. 2016 yılı bütçesinin ardından TBMM’de görüşülmesini arzu ettiğimiz ilk paketlerden biri bu olacak” dedi.
TÜBİTAK YENİDEN YAPILACAK
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON), Ankara’da gerçekleştirilen “Nitelikli Üretim” temalı 9. Divan Toplantısında konuşan Işık, ASKON’un zor dönemlerde ülke geleceği adına önemli roller üstlendiğine işaret etti. TÜBİTAK’ı da yeniden yapılandırmak istediklerini belirten Işık, “TÜBİTAK’ı yeniden yapılandırmak istiyoruz. Bu kapsamda TÜBİTAK’ı özel sektörde Ar-Ge yapan kuruluşların rakibi olmaktan çıkaracağız, onları destekleyen bir kurum haline getireceğiz. Devlet mantığı ile Ar-Ge yapılamaz” dedi. Işık, TÜBİTAK’ın, Temel Ar-Ge ve Nitelikli Ar-Ge’ye yoğunlaşacağını bildirdi.
ORTA GELİR TUZAĞI
Işık, ülkelerin farklı ekonomik kriterlere göre değerlendirildiğini dile getirerek, Türkiye’nin orta-yüksek gelir grubuna 50 yılda geçebildiğini, bu sürenin Güney Kore’de 17 yılda tamamlandığını anlattı.
Türkiye’nin son birkaç yıldır “orta gelir tuzağı”nın tam ortasında olduğuna dikkati çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye mutlaka yüksek gelir grubuna dahil olan ülkeler arasına yükselmeli. Türkiye, kişi başına düşen milli gelirde 12 bin 275 dolar seviyesini yakalarsa, o zaman yüksek gelir grubu üyesi bir ülke olacak” ifadelerini kullandı.