• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TÜBİTAK hakikâte ‘kör’

Yeniakit Publisher
2013-04-12 23:30:00 - 2013-04-12 23:31:01
TÜBİTAK hakikâte ‘kör’

Allah’ın varlığına inanmayan ve insan neslinin maymundan geldiğini savunan Darwinist çevrelerin baskısına boyun eğen TÜBİTAK Yayınları, “Kör Saatçi, Tüfek Mikrop ve Çelik” isimli kitaplar ile Darwinizme arka çıktı. Gençlerin akıllarını çelmek adına basit

KORAY TAŞDEMİR / İSTANBUL
UNESCO’nun 2009 yılını Charles Darwin yılı olarak ilan etmesi üzerine Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu TUBİTAK; Bilim ve Teknik Dergisi’nin 15 sayfasını ve kapağını ‘evrim teorisi’ne ayırmış, ancak bu bölüm yönetim kurulundan veto yemişti. 2009 yılında başlayan tartışmada, son olarak evrim teorisini anlatan kitapların basımının durdurulduğu iddia edilmişti.
Allah’ın varlığına inanmayan ve insan neslinin maymundan geldiğini savunan Darwinist çevrelerin baskısına boyun eğen TÜBİTAK, uzun bir aradan sonra evrim teorisini anlatan “Kör Saatçi ve Tüfek Mikrop ve Çelik”in basımını yaptı. Charles Darwin’in evrim teorisiyle ilgili en bilinen kitaplarının yayın hakkı sözleşme süreçlerinin tamamlandığı ve yeni baskılarının yapıldığı açıklayan TÜBİTAK, Richard Dawkins’in yazarı olduğu “Kör Saatçi” ile Jared Diamond’un “Tüfek, Mikrop ve Çelik” adlı kitaplarını yayına sundu. TÜBİTAK’ın, Darwinizmi öven, ona arka çıkan kitaplar yayınlaması “hakikate kör” olduğu yorumlarına neden olurken, yayınlanan kitaplar arasında, yaratılışı anlatan bilimsel kitaplara yer verilmemesi ise TÜBİTAK’ın Darwinci öğretiye yakın durduğu eleştirilerine sebep oldu.
DARWİNİZMİN METHİYESİ
“KÖR SAATÇİ”
Richard Dawkins’in evrimsel gelişmeyi basit örneklerle modellendirerek anlattığı Kör Saatçi; TÜBİTAK tarafından yayınlanan popüler-bilim alanında yer alan önemli ve kült kitabı olarak değerlendiriliyor. Kitabın ismi 18. Yüzyıl tanrı-bilimci William Paley’in o dönemde çok bilinen bir kitabına referans olarak kullanılıyor. Paley kitabında bu tür tartışmalarda sık kullanılan saat analojisine başvuruyor. Paley, “Eğer yürürken yerde bir saat görseydiniz bunun karmaşık bir mekanizma olduğunu ve bir tasarımcı tarafından önceden tasarlandığını düşünürdünüz, ama insan gibi karmaşık yapıların neden önceden tasarlanıldığını düşünmüyorsunuz?” diyerek bu tasarımcının üstü kapalı bir biçimde tanrı olması gerektiğini iddia ediyor. Dawkins de buna cevap olarak mutasyon, birikimli seçilim gibi mekanizmalarla çalışan evrimin önceden planlanamayan bir süreç olduğunu iddia ederek bu saatçinin ileriyi göremeyeceği ve planlayamayacağı için kör olması gerektiğini savunarak kitabına Kör Saatçi adını veriyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23