• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şehitlik kavramından rahatsız olan Rus uzantısı Sputnik'ten provokasyon! Peşine sol medyayı da taktı

Yeniakit Publisher
2020-02-28 22:54:00 - 2020-02-29 01:19:02

Hayati İnanç'ın Allah'ın Müslümanlara lütfettiği, milletimizin en kutsal değerlerinden biri olan ve yüzyıllarca düşmanı korkutan "Ölürsek şehit, kalırsak gazi" anlayışımızın temel taşı şehadet kavramından bahsetmesi, Rus uşağı Sputnik'i rahatsız etti. Halkı provoke etmeye çalışan Sputnik, peşine laikçi ve solak medyayı da taktı.

 yeniakit.com.tr 

TRT 1'de yayınlanan İyi Fikir programına konuk olan yazar Hayati İnanç, Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen alçak saldırı sonucu şehit olan 33 Mehmetçik ile ilgili olarak şehadet kavramı üzerinden değerlendirmede bulundu. Şehitlerin ölmediğini ifade eden Hayati İnanç, Rusya'nın Türkiye'deki uzantısı Sputnik'i ve peşine takılan solak medyayı rahatsız etti.

Şehitlerimize hayatını kaybetti diyen Sputnik'ten provokasyon

Türk askeri için "hayatını kaybetti" deyip şehit bile demeyen Sputnik, şehit olmanın İslam'daki önemine vurgu yapan Hayati İnanç'ın bir kısım sözlerini cımbızlayıp çarpıtmaya girişti.

Türkiye'de faaliyet gösterip Türkiye aleyhine haberler yapan Sputnik'in askerlerimiz için "şehit" bile diyemezken Hayati İnanç'ın şehitlerin ölmediğini ifade eden konuşması üzerinden algı operasyonu tepki topladı.

"Şehitlerimiz bir kayıp değil!"

Şehit yakınlarının ihtiyaçlarına el uzatmak gerektiğini belirten Hayati İnanç, hal ve hareketlerimizle şehitlerimizi üzmemek ve iyi birer insan olmak gerektiğine vurgu yaptı. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Hayati İnanç, Sputnik'in de rahatsız olduğu sözlerinin devamında şunları söyledi:

"Ölmek yok olmak değil. Hayat devam ediyor. Aradan çıkan beden sadece. Beden boş kapsül. İşi bitti, emanet edildi toprağa. Hayat devam ediyor. Yani bitmiş gibi, "kaybettik", "kaybımız var" deniliyor ya... Ne kaybı ya? Bunlar güzel sözler değil. Kayıp falan yok! Ne kaybı ya? Yer değişti. Dünyadan ahirete, kabir hayatına geçti. Mühim olan biz gitmeden önce hazırlığımızı yapalım da güzel gidelim. Biz de gidecek, herkes de gidecek. Hani derler ya; herkes ölür ama herkes yaşamaz. Herkese anlamlı bir ölüm nasip olmaz, bu büyük bir nimettir. Allah'tan özellikle bunu istemek lazım. Şehit olmayı istemek lazım."

İşte Sputnik'in o provokatif haberi:

Algı operasyonunun ardından açıklama yaptı

Sözlerinin çarpıtılması üzerine kişisel Twitter hesabında yeni bir açıklama yapan İnanç, "şehitlerin kayıp olmadığını" yineledi.

İnanç şu ifadelerde bulundu:

"Bu sabah TRT 1'de programda söylediğimiz 'Şehitlerimiz için kaybettik demek doğru olmaz. Dünyalarını değiştirdiler ve onlar en büyük şerefe dair oldular' şeklindeki sözlerimin bazılarınca yanlış anlaşıldığını üzülerek öğrendim. Uğurlayanlar ağlarken şehit güler. En büyük devlete erdiler. Kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum. Şehitliği bana da nasip etmesini Allah'tan niyaz ediyorum."

 

İslam'da şehitlik

Müslümanları, düşmanlarına üstün kılan en mühim esaslardan biri "ölürsem şehidim, kalırsam gazi..." inancıdır. Bu durum, ayette "iki güzelden biri" şeklinde ifade edilmiştir. (Tevbe, 9/52) Yani, mü'min için savaşta iki güzel neticeden biri vardır: Ya galip gelecek, ya şehit olacaktır.(1)

Halid b. Velid'in İran komutanına söylediği şu sözler, şehitlik kavramının Müslümanlara neler kazandırdığını gösteren güzel bir misaldir:

"Sizin, hayat ve şarabı sevdiğiniz kadar, ölümü seven bir orduyla size geldim."(2)

Şehit, Allah yolunda hayatını veren kişidir. Resulullah'a sorarlar:

"Ya Resulullah, adam var kahramanlık için savaşıyor. Adam var bir hamiyyet için savaşıyor. Adam var riya için savaşıyor. Bunların hangisi Allah yolundadır?"

Resulullah şu cevabı verir:

"Kim i'lay-ı kelimetullah (Allah’ın ismini yüceltmek) için savaşıyorsa, o Allah yolundadır." (3)

İslamiyet'te niyetin büyük bir yeri vardır.

"Ameller, niyetlere göredir."(4)

"Kişinin niyeti, amelinden hayırlıdır."(5)

Uhud Savaşı'nda yaşanan Kuzman olayı, buna ibretli bir misaldir. Şöyle ki:

Kuzman, cesur biridir. Savaşta çok yararlılık gösterir. Resulullah, daha önceden onun cehennem ehli olduğunu söylemiştir. Kuzman, ağır yaralı bir hâlde iken, biri der:

"Vallahi, bugün büyük cesaret gösterdin. Müjdeler olsun sana."

Kuzman der:

"Ne müjdesi? Ben ancak kavmimin şerefi için savaştım. Yoksa savaşmazdım."

Daha sonra, yarası şiddetlenince, acıya dayanamaz, kendini öldürür.(6)

Peygamber ordusunda öldüğü hâlde, Kuzman misali şehadeti elde etmeyenler olduğu gibi, evinde öldüğü hâlde şehit sayılanlar vardır. Hz. Peygamber (asm) şöyle bildirir:

"Kim samimi bir şekilde şehitliği istese, yatağında ölse bile Allah onu şehitler menziline ulaştırır."(7)

Hz. Peygamber (asm.), savaşta şehit olanların dışında, doğumdan dolayı vefat eden kadının, boğularak, yanarak ölen mü'minlerin de şehit sayıldığına dikkat çekmiştir.(8)

Allah yolunda cihat ederek ölenlere şehit ve şüheda denilmesi hususunda bazı yorumlar vardır:

1. Cennete gidecek olan kişiler, kabir hayatında iken cenneti müşahede edemezken, şehitler müşahade eder. Onlara, bundan dolayı "şehit" denilmiştir.

2. Allah ve melekler, onların ehl-i cennet olduğuna şehadet eder.

3. Kıyamet günü, peygamberler ve sıddıklarla beraber onlar da şehadet ederler. Bu noktadan onlara "şehit" denilmiştir.(9)

Şüheda hayatı, ruhani bir hayat, daha doğrusu hakiki bir hayattır.(10)

"Şehit kendini hayatta bilir."(11)

Ölümün acısını hissetmeden, kendini daha güzel bir alemde bulur.

Hz. Peygamber (asm.), Uhud'da hayatını kaybeden 70 şehitle ilgili olarak şunu bildirmiştir:

"Kardeşleriniz Uhud'da şehit olunca, Allah onların ruhlarını yeşil kuşların cevfine koydu. Cennetin nehirlerinden içerler, meyvelerinden yerler. Arşın gölgesinde asılı altından kandillerde yerleşirler. Yiyecek, içecek ve istirahatlerinin güzelliğini görünce 'Keşke, derler cennette hayatta olup, rızıklandırıldığımızı biri dünyadaki kardeşlerimize haber verse. Ta ki, cihaddan geri kalmasınlar, savaş esnasında kaçmasınlar.'. Cenab-ı Hak, 'Sizin bu hâlinizi onlara ulaştıracağım.' der ve şu ayetlerle bildirir."(12)

"Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler, Allah'ın lütfundan kendilerine verdikleri ile sevinçli bir hâlde, Rableri katında rızıklandırılırlar. Arkalarından gelecek olanlara şunu müjdelemek isterler: Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmezler. Allah'tan bir nimeti ve lütfu ve Allah'ın mü'minlerin ecrini zayi etmeyeceğini müjdelemek isterler.”(Âl-i İmran, 3/169-171)

Şüheda, mücahitler arasından seçilmiş kimselerdir. Cenab-ı Hak, onları seçer ve kurbiyetine mazhar kılar.(13) Cenab-ı Hak, Uhud'daki mağlubiyetin hikmetlerinden bahsederken, şunu da nazara verir:

"Allah sizden şehitler edinmek ister." (Âl-i İmran, 3/140)

Uhud'un şehitlerinden biri, Hz. Enes'in amcası Enes b. Nadr'dır. "Resulullah'ın ilk savaşı olan Bedir'de bulunamadım. Ama, Vallahi, Resulullah ile beraber bir savaşı Allah bana gösterirse, nasıl savaşacağımı göreceksiniz." demektedir. Uhud Savaşı'nda, karşı taraf "Muhammed öldürüldü." diye yaygara koparınca, müminler perişan olurlar. Enes b. Nadr, ellerinden silahı bırakmış bir topluluğa uğrar. "Niye oturuyorsunuz?" diye sorar. Derler: "Resulullah öldürülmüş!.." Enes b. Nadr, onlara der: "O ölmüşse, onun olmadığı bir hayatı ne yapacaksınız? Kalkın, Resulullah hangi yolda ölmüşse, siz de o yolda ölün!"

Sonra düşmana karşı çıkar, hayatını kaybeder. Savaş sonrası, vücudunda seksen küsür ok, mızrak yarası sayılır.(14) Şu ayet, Enes b. Nadr gibileri medh etmektedir:

"Mü'minlerden öyle er kişiler var ki, Allah'a verdikleri sözde sadık oldular. Kimi ahdini yerine getirdi, kimi de bekliyor. Sözlerinde döneklik etmediler." (Ahzab, 33/23)

Gerçi, savaşa katılmakta birinci hedef, şehit olmak değil, hakkı yüceltmek, dini aziz kılmaktır.(15) Ama, bu hedefe giderken, şehadet rütbesini de elde etmek büyük bir mazhariyettir. Bundan dolayı bazı zatlar şu duaya devam etmişlerdir:

"Allah'ım, bizi dünyadan ancak şehit olarak ve imanla çıkar."

Kaynaklar:

1. İbnu Kesir, IV, 102; Nesefi, II, 130.
2. Abdü rabbih, s., 387.
3. İbnu Mace, Cihad, 13; Tirmizi, Fedailü'l-Cihad, 16.
4. Buhari, Bed'ül-Vahy, I; Tirmizi, Fedailu'l-Cihad, 16; İbnu Mace, Zühd, 26.
5. Acluni, II, 324.
6. İbnu Hişam, III, 93-94; Ayrıca bkz. Buhari, Cihad, 77.
7. İbnu Mace, Cihad, 15; Tirmizi, Fedailul-Cihad, 19.
8. İbnu Mace, Cihad, 17.
9. Razi, IX, 17.
10. Yazır, I, 547.
11. Nursi, Hutbe-i Şamiye, s., 122.
12. Ebu Davud, Cihad, 25.
13. Kutub, I, 481.
14. İbnu Hişam, III, 88; Tirmizi, Tefsir, 33/2.
15. Beydavi, I, 224.

Trump'tan kritik görüşme: Vakit kaybetmeden..." target="_blank">
Erdoğan ile Trump'tan kritik görüşme: Vakit kaybetmeden...
Erdoğan ile Trump'tan kritik görüşme: Vakit kaybetmeden...

Siyaset

Erdoğan ile Trump'tan kritik görüşme: Vakit kaybetmeden...

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Serhat

Bir hakikatten bahsetmiş ama malesef içimizdeki ya hainler ya cahiller ya da imani zayıf olanlar anlamadılar ya da fitne için saldırdılar. Şehitlik herkese nasip olmazzzzz, şehitlik yüce bir makamdır, şehit olan gördüğü nimetlerden dolayı bir daha gönder ya rab bir daha uğrunda şehit olayım der. Rabbim bizlere de nasip etsin. Leş gibi yaşayıp leş gibi pisi pisine ölmekte var Allah muhafaza. Allah sabır versin.

Alper

Rahat rahat herkes şehştliği istemeli demesi insanı delirtiyor. Madem öyle cepheye git kardeşim. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23