• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Salih insan olmanın şartları

Yeniakit Publisher
2019-11-02 11:24:00 -
Salih insan olmanın şartları

Taberani'den rivayetle Peygamber Efendimiz (sav) imrenilecek kimsenin vasfını şöyle bildiriyor: Şu kimseye imrenilir: Malı azdır, çoluk çocuğu namaz kılar, oruç tutar. İbadetini gizlemeye çalışır. Tanıyanı azdır, meşhur değildir, parmakla gösterilmez. Rızkı yetecek kadardır. Buna da sabreder. Hâlini kimse bilmez. Arkasından ağlayanı az, mirası da fazla değildir.

Allah dostları, salih bir kimse olabilmek için aşağıdaki maddelerin yapılmasını istemişlerdir.

1. Allah’ı çok hatırlamalı. Allâhü Teâlâyı hatırlamak için söylenecek en faziletli söz “La ilâhe illallah” demektir. Bunu söylemeye devam eden, ihlas sahibi olur. İhlas; bütün işlerini Allah rızası için yapmak, dünyaya ait mal ve makamlardan hevesini kesip ahireti istemektir. İhlaslı kimse; “Benim tek gayem Allah’ın rızasıdır” der. Kur’an-ı Kerim’de de mealen, “Ey iman edenler! Allah’ı çok anın” buyuruldu. (Ahzâb s. 41) Nefsin hep zararlı olan isteklerinden kurtulmak için devamlı Allahü Teâlâ’yı zikretmelidir.

2. Kalbe dikkat etmeli. Kalbe dört çeşit düşünce gelir. Bunlar; Rahmandan, melekten, şeytandan ve nefsten. Rahmandan gelen; gafletten uyandırır, kötü yoldan doğru yola kavuşturur. Melekten gelen; ibadete rağbet ettirir. Şeytandan gelen günahı güzel gösterir. Nefsten gelen ise, dünyanın faydasız şeylerini istetir. Bu düşüncelerden kurtulmak gerekir.

3. Allah’ın hükmüne rıza göstermeli. Havf ve reca, yani korku ve ümit arasında yaşamalı. Çünkü imansız öleceğinden korkan, günah işlemez. Ayrıca mümin, Cenneti ümit eder, salihlerle sohbet eder. Bu sohbet, günahlara perde çeker, haramları gözüne kötü gösterir.

4. İyi hasletlerle süslenmeli. Yani Allahü Teâlâ’nın ahlakıyla ahlaklanmaktır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

5. Helal lokma yemeli. Allah Teâlâ, “Helal ve temiz olanını yiyin” buyurmaktadır.

Peygamber Efendimiz ise; “İbadet on kısımdır. Dokuzu helâli talep etmektir” buyurdu. Biri de bütün ibadetlerdir. Haram yiyen, ibadet etme gücünü kendinde bulamaz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23