• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ne ABD’nin F-35’i, ne Rusya’nın SU-57’si!.. Türkiye’yi milli savaş uçağı kurtarır

Yeniakit Publisher
2019-04-27 12:34:00 -
Ne ABD’nin F-35’i, ne Rusya’nın SU-57’si!.. Türkiye’yi milli savaş uçağı kurtarır

Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın, F-35 savaş uçağı programının çuvalladığına yönelik açıklamalarıyla ilgili, “Nihai anlamda ne F-35’ler, ne Rus yapımı SU serisi uçaklar bizi kurtarmaya yetmez. Türkiye’nin hedefi kendi milli muharip uçaklarını üretmektir ve bunun için ne gerekiyorsa yapılıyor” dedi.

 yeniakit.com.tr  İsmail Uğur  Üretim sürecinde Türkiye’nin de ortak olarak yer aldığı F-35 uçaklarıyla ilgili olumsuz raporlar, Türkiye’nin yeni nesi savaş uçaklarına olan ihtiyacını ne yönde etkileyecek? Güvenlik Stratejileri Uzmanı Abdullah Ağar, hava savunmasıyla ilgili yaşanan tartışmaları yeniakit.com.tr’ye değerlendirdi.

F-35 programında sorunlar var

Ağar, test için üretilen F-35’lerin Almanya ve Belçika’da yapılan uçuş testlerinde olumsuz sonuçlar çıktığını belirterek, Japonya’ya verilen F-35’lerden birinin düşmesi sonrası 12 tane F-35’in uçuşunun askıya alındığını söyledi. Ağar şöyle devam etti: “Bütün bunlar projenin şuan istenilen seviyede bir performans ortaya koyamadığını gösteriyor. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan F-35’i eleştirmiyor, üretim sürecindeki yedek parça ve ikmal programını eleştiriyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olduğu konusunda herkes hemfikir. Bu tür sistemlerde aranan şey optimum faydadır. Maliyetin az, performansın yüksek olması istenir. F-35 üretim programının şimdilik bunu sunamadığı bir gerçek. Şuan parayla teknolojiyi koordine etme konusunda sıkıntı yaşadıklarını görüyoruz. Bu anlamda bir optimizasyon yapılamadı. Bu önümüzdeki süreçte yapılabilir mi, evet yapılabilir. Şuan belli ki ciddi anlamda sıkıntı var.

F-35’leri ABD’nin namına uçurmuş oluruz

F-35 programının ekonomik boyutundan daha önemli başka bir boyutu olduğuna dikkat çeken Ağar, şunları söyledi: “Ortak ülkeler, sisteme o kadar büyük paralar yatırıldı ki biz vazgeçmek istiyoruz deseler de zor. Ülkelerin muhalefet partileri iktidar partilerine bunu soracaktır. Bu bütün NATO ülkelerinin bir araya gelerek oluşturduğu bir proje. Bu uçaklar, ABD firması Lockheed Martin’le 24 saat kesintisiz haberleşme yapabilen bir uçak. Aslında bu uçağı kendi namınıza değil ABD namına uçurmuş oluyorsunuz. Adam istediği zaman bu uçağı kilitleyebilir. Bu uçağa bağımlı hale gelirseniz ya da bu bağımlılığı ortadan kaldırmazsanız, ABD istemediği sürece bu uçağı uçuramazsınız. Yarın ABD’nin istemediği bir müdahale yapmak istediğimizde ABD bunu kullandırmayabilir.

Nihai çözüm milli muharip uçağımızı yapmak

ABD ve diğer NATO üyelerine karşı müttefiklik güveninin sarsılmasıyla birlikte Türkiye’nin hava saldırılarında alternatif çözümler üretmek zorunda olduğuna işaret eden Ağar, “Milli muharip uçak yapmak zorundayız ama bu iş şimdilik zor. Bu yapılıncaya kadar geçiş dönemini F-35’lerle atlatmak zorundayız. Bir taraftan da F35’lerin handikaplarını da ortadan kaldıracak çözümler üretmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Hava araçlarında konsept değiştirmek kolay değil

Savaş uçaklarının kullanım amacına göre tercih edildiğine değinen Ağar, hava araçlarında konsept değiştirmenin basit bir konu olmadığını söyledi. Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Av uçakları var. Av bombardıman uçakları var. F-35’ler kara hedeflerinin vurulmasında diğer alternatiflere göre daha başarılı. Hava araçlarında ‘ABD olmazsa Rusya’dan alırım’ mantığı çok geçerli bir mantık değil. Bu yaklaşım, bir ülkenin hava savunma sanayi ile ilgili omurganın değiştirilmesi anlamına gelir. 1948’den beri bizim tercihimiz ABD menşeili F serisi uçaklar oldu. Ekipmanlar, personel eğitimi ve daha birçok etmen var. Başka bir uçak platformunu tercih etmekle devasa bir dönüşümden bahsediyoruz. ‘Ben ABD’ye kızdım, bunu Rus Su modeline çeviriyorum’ demenizin ekonomik ve siyasi olarak çok ağır bedelleri var. Siz bunu ‘Ruslardan alalım’ derseniz verirler. Ruslar imkanlarımız dahilinde Türklerin ihtiyaçlarını karşılarız diyor. Su 57’ler dahil olmak üzere istediğiniz sonuçları alabilecek misiniz. Bu hamle NATO’dan ayrılmamız sonucunu üretecek bir hamle olur. Bunları hesap etmeniz gerekir. Türkiye’nin hedefi kimseye düşmanlık üretmeden üstün bağımsız silah sistemlerine sahip olabilmektir. Bu hedefe varıncaya kadar geçen süreyi sancısız geçirmek durumundayız.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23