• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Masonlar Osmanlı'yı böyle yıkmaya çalıştı!

Yeniakit Publisher
2016-04-20 15:50:00 -
Masonlar Osmanlı'yı böyle yıkmaya çalıştı!

İki Üniversite öğrencisi tarafından yayınlanan Mason Locaları Bir Emirle Kapatıldı 14 Ekim 1935 isimli kitapta, şimdiye kadar hiç yayınlanmamış Mason belgeleri yer alıyor.

Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Ömer Can Talu ve İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Melike Söalp isimli iki öğrenci tarafından Kasım ayında yayınlanan ve Şira yayınevinden çıkan kitapta, özellikle II. Abdülhamid dönemindeki Masonların Ortadoğu’daki memurları nasıl ele geçirdikleri, Girit ve Ermeni çetelerine nasıl destek verdikleri bulunuyor. Osmanlı Arşiv belgeleri eşliğinde Masonların Osmanlı Devleti’ne etkileri ortaya koyuluyor.

1935 YILINDA KAPATILDILAR

1935 yılında kapatılan Mason Locaları, o döneme kadar özellikle II. Abdülhamid devrinde birçok zararlı faaliyetlerde bulunmuş ve dışarıdan destek aldıkları belgelerle ispatlanmış olan zararlı cemiyetlerdir. Mason Localarının, II. Abdülhamid dönemindeki faaliyetlerini konu alan “Mason Locaları Bir Emirle Kapatıldı 14 Ekim 1935” isimli bu kitapta Masonların faaliyetlerini içeren Osmanlı arşiv belgeleri ilk kez yayınlandı.

II. ABDÜLHAMİD MASON LOCALARINI SIKI TAKİBE ALDIRDI

II. Abdülhamid’in emriyle sıkı takibe alınan Masonlar, kimi zaman Osmanlı Devleti’ne zararlı olan terörist cemiyetlere maddi desteklerde bulunmuş kimi zaman ise Abdülhamid’le iyi geçinerek bu takibattan kurtulmaya çalışmışlardır. Yine de sıkı takipten kurtulamamış ve hatta aralarında yaptıkları şifreli yazışmalar dahi hafiyeler tarafından ele geçirilmiş, bu yazışmaların çok az bir kısmı da olsa günümüze ulaşmıştır. Zira Masonların aleyhindeki belgelerin büyük kısmı İttihat ve Terakki Cemiyeti üyeleri tarafından Abdülhamid tahttan indirildikten sonra Beyazıt Meydanı’nda yakılmıştır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

OSMANLI DEVLETİ’Nİ İÇERİDEN YIKMAYA ÇALIŞTILAR

Kitapta Mithat Paşa’nın Mason olduğu iddialarını destekler mahiyette çok önemli bir jurnal yer alırken aynı zamanda Mithat Paşa’nın direkt olarak Avrupa Mason Cemiyetleri’ne bağlı olduğu da anlaşılmaktadır. Mason Locaları, tehdit veya hediyelerle bünyelerine kattıkları biraderleri vasıtasıyla Osmanlı Devleti’ni içeriden yıkma çalışmaları göstermişlerdir. Buna en büyük örnek olarak, kitapta belgeleri de bulunan, Mason Localarının Girit eşkıyası ve Ermeni çetelerine yaptıkları maddi ve manevi yardımlar gösterilebilir. Öyle ki, Masonların destek verdiği bu çeteler daha sonra gayelerine ulaşabilmiştir.

SİYASİ VE EKONOMİK ÇIKAR PEŞİNDE KOŞAN TEŞKİLAT

Sonuç olarak bu kitapta, Mason Localarının sanıldığı gibi siyasete bulaşmayan bir kardeşlik cemiyeti olmadığı, aksine bağlı bulundukları ülkelerin amaçlarına hizmet ederek siyasi ve ekonomik çıkar peşinde koşan teşkilatlar oldukları, en nihayetinde de Osmanlı Devleti’nin parçalanmasında çok büyük bir rol üstlendikleri belgelerle kanıtlanmıştır.

“Lehlerine Belge Bulamadık”

Kitabın yazarı Ömer Can Talu, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde yaptıkları çalışmada Masonlarla ilgili 200 civarı belge taradıklarını belirterek, “Konuya elimizden geldiğince objektif yaklaşmaya çalıştık. Bu yüzden lehlerine belge var mı diye araştırdık. Ama bütün belgeler aleyhlerine görünüyordu. Lehlerine belge bulamadık.” dedi.

“Amacımız Komplo Teorisi Oluşturmak Değil”

Bu konuyu araştırmalarının sebebini yıllardan beri komplo teorisi olarak anılmış Masonluk konusunu ciddi bir zemine taşıma isteği olarak yorumlayan Talu, “Amacımız komplo teorisi oluşturmak değil. Tam tersi yıllardan beri duyduğumuz, işittiğimiz ve yabancı arşivlerinden elde edilenler hariç hep ikincil kaynaklarla yazılan Masonluk konusunu birincil kaynaklar yani belgeler ile ortaya koymak.” diye açıkladı.

Kaynak: Milli Gazete

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23