• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kur’an-ı Kerim’e yakın olmak için 5 yol

Yeniakit Publisher
2016-04-19 03:14:00 - 2019-01-31 22:01:03
Kur’an-ı Kerim’e yakın olmak için 5 yol

İşte Kur’an-ı Kerim’e yakın olmak için 5 yol...

İslami bilgi edinmenin önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. İnsan daimi bir öğrencidir ve sürekli öğrenir. Bilgiyi edinmenin birden fazla yolu vardır; seminerlere, derslere katılmaktan tutun, Youtube’dan İslami sohbetler izlemeye kadar, hatta daha fazlası bile var. Bazılarımız tüm bu çeşit yolları deniyorlar ancak bu bilgiyi elde etmek için en önemli rehberi kaçırıyor: Kur’an.
“O kitap (Kur’an); onda asla şüphe yoktur. O, müttakîler (sakınanlar ve arınmak isteyenler) için bir yol göstericidir.” [Bakara Suresi, 2. Ayet Meali]

Peki, hayatınıza yön vermek için Kur’an’a ne sıklıkla başvuruyorsunuz? Kuran bizim hayat kitabımızdır. Allah Kuran’ı bize, hayatımızın her anında Ona başvurabilelim diye verdi. Süsleyip, sarıp duvarlara asalım diye değil. Kuran duvarlarda değil, bilakis her an elinize gelebilecek bir yerde durmalı. Diğer ilimlerle uğraşmak bazen daha baskın görünebilir ancak imanımızın her an tazelenmeye, ilerlemeye ve çoğalmaya ihtiyacı vardır. Bu da ancak ve ancak Kuran ile olur. Çünkü Kuran insanoğlunun hayat damarı,kanı, serumudur. Bizler Kur’an okumayı sadece Arapçadan hatim etmek ya da Yasin okumak olarak görmemeliyiz. Kuranı okumaya, anlamaya, düşünmeye ve emirlerine göre hareket etmeye ihtiyacımız var. Böylece hem dini bilgimizi hem de imanımızın derecesini arttırabiliriz! O zaman göreceksiniz ki, diğer her şey anlamlı gelecek, inşaAllah.

Bu yazı, sizi Kur’an’a yaklaştırmak için 5 etkili adımdan bahsediyor. Bu adımlara hayata geçirmeden önce, Kuran’a ayırdığınız zamanı düşünün. Sonra da, Kur’an’ın sizin imanınızı ve ilminizi arttırmak için en büyük bir araç olduğuna dair sağlam bir inanç geliştirin. Kur’an, Allah (svt)’nın size bir lütfu. Allah der ki: “Bugün, size dîninizi kemâle erdirdim,üzerinize olan ni’metimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’a râzı oldum!” [Maide Suresi, 3. Ayet Meali]

1.Sabah ve Yatsı Namazından Sonra Kur’an Okumak

Kur’an’ı okumaya karar verdiğiniz zaman büyük oynamayın. Daha dereyi görmeden, okyanusa dalmayın. Hepimiz işi başından aşkın insanlarız. Eğer dünya meşgalelerini kenara itmek istiyorsak, bunu yavaş yavaş ve kademeli yapmalıyız. Yani sabah namazından sonra 1 sayfa Kuran okumuyorken, bir gün kalkıp hatim etmeye ya da bir cüz okumaya çalışmayın. Böyle ağır başlangıçlar hayal kırıklığına ve vazgeçişlere neden olur. En azdan başlayıp, yavaş yavaş çıtayı yükseltmelisiniz.

Sabah için: Eğer meşgul bir Müslümansanız ve sabah namazından sonra okula ya da işe gidiyorsanız, daha erken kalkın ya da hazırlanmak için daha az vakit harcayın. Sabah namazından sonraki uykular daha tatlı ya da sonraki işler daha yıldırıcıdır. Ama unutmayın ki Kuran şifadır. Namazdan sonra seccadeden kalkmadan elinize Kuranınızı alın ve o gün içinizden ne kadar okumak geliyorsa okuyun. Yarım sayfa, 1 sayfa, 3 sayfa… ne kadar isterseniz. Ama 1 ayet dahi olsa okuyun.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yatsı için: Yatsı namazında İhlas, Felak ve Nas surelerini okumanın yanı sıra, bu namaz için daha sakin ve uzun süre ayırın. Daha sonra da namaz içinde başka sureler okumaya başlayın. Mesela, Bakara, Secde ve Mülk surelerini olabilir. Yine rutin okumalar için aynı yöntem uygulanabilir. Seccadeden kalkmadan okuyabileceğiniz gibi, yatağa geçince de okuyabilirsiniz. Hem abdestli yatmanıza vesile olur ki, bu da sünnettir.
Sabah ve yatsı namazından sonraki okumaların süresini 10-15 dakika ile başlatıp sonra her gün biraz daha arttırabilirsiniz.

2. Anladığınız dilden Kur’an Meali-Tefsiri okuyun

Arapça bilmeyen birçoğumuz için, Kur’an’nın düsturlarını uygulamak zor olacaktır. Her ne kadar Kur’an okumak bize sevap kazandırsa da, o kalplere şifa olması için de indirildi. Biz Kur’an’ın bize öğrettiklerini uygulamaya ve üzerinde düşünmeye çalışmalıyız. Biz bunu sadece ya Arapça öğrenerek ya da anladığımızdan dilden onun mealini okuyarak yapabiliriz. Arapça öğrenmeye niyet etmeli ama o zamana kadar da boş durmamalıyız. Her gün okuduğumuz Kur'anımızı mealli Kur'an seçebiliriz. Böylece okuduğumuz gibi yanda mealine göz gezdiririz. Arapçasından okuduğunuz surenin anlamını da takip etmeyi ve telkinlerini uygulamayı da ihmal etmemeliyiz. Yanı sıra yanımızda küçük bir meal kitabı bulundurabiliriz. İşte bu çok etkili oluyor. Yolda, okulda, bankada, bir şey beklerken, 5 dk bile okusak, o çoğalıp gidiyor ve o küçük zamanları bile kaçırmıyoruz.

3. Kur’anın tefsirini okuyun/dinleyin

Meal ayetlerin birebir çevirisini yapar. Ancak tefsir ise, bu ayetlerin hangi olay üzerine, nerede, nasıl indiğini açıklar. Böylece biz ayeti bütünsel olarak kavramış oluruz. Bu Kuranı daha iyi anlamak ve içselleştirmek için kesinlikle şart olan bir ibadet ve ilimdir. Ayrıca bir ayetin ya da surenin içeriğini öğrenince, sureyi daha iyi hatırlar ve namazda okumak istediğinizde anlamını aklınıza getirip, daha huşulu bir namaz kılarsınız. Bunun keyfine varınca, diğer surelerin tefsirini de birer birer okursunuz. Başlangıç için Fatiha suresini seçebilirsiniz. Namazda da en çok okuduğumuz suredir. Daha sonra sırayla okuduğunuz diğer sureli işlersiniz. Böylece bir gün bir bakarsınız ki, pek çok ayetin ve surenin anlamını, olayını biliyorsunuz.
Çeşitli tefsirlerden yararlanabilirsiniz. İngilizce biliyorsanız içlerinde Nouman Ali Khan’ın da olduğu, Bayyinah.tv’deki tefsir videolarını izleyebilirsiniz. Yine Mekteb-i Suffa ekibinin bu videolara yaptığı altyazılı çevirilerden de tefsir takibi yapabilirsiniz.

4. Bir ya da birkaç Ayeti uygulamaya geçirin

Sahabe-, Kiram’ın bizden en büyük farkı şuydu, onlar bir ayet öğrendiklerinde hemen uygulamaya çalışır ve çoğu kez başarırlardı. Biz öğreniyoruz ama sadece bilgi olarak bırakıyoruz. Oysa uygulamadıktan sonra öğrendiklerimiz bizi kurtarmaya yetmez. O zaman bizde örnek nesli örnek alıp, en azami ölçüde uygulamalar yapmaya başlamalıyız.

Mesala, ailenize değer verin. Allah diyor ki: “(Biz) insana, ana-babasına iyilik etmeyi de tavsiye ettik. Anası onu zahmetle(karnında) taşımış ve onu zahmetle doğurmuştur.” [Ahkaf Suresi, 15. Ayet Meali].

Okuduğunuz ya da işittiğiniz ayetlerden adım adım uygulanabilir ayetler seçip, hayatınıza yerleştirmeye çalışın.

5. Ayetleri ezberleyin ve onları Namazlarınızda okuyun

Adım 5, yukarıdaki diğer adımları bir araya getiriyor. Okuyor, anlıyor ve onları hayata geçiriyorsunuz. Şimdi namazlarınızda ezberlediğiniz ayet ve sureleri okuyarak, Kur’an’la bağlantıda kalmalısınız. Namazlarda elem teradan aşağısını okumak yetmez. Bir ayet dahi olsa, yeni ezberler yapmalı ve bunu hayatımızın namaz boyutuna taşımalıyız.

Hatırlayın, Allah diyor ki: “Şüphesiz şeytan, insan için apaçık bir düşmandır.” [İsra Suresi, 53. Ayet Meali]

Belki Kur’an’ı okumaya başladınız ama başka şeyler dikkatinizi dağıtıyor. Dikkat dağınıklıklarından kaçınmaya çalışın ve bir rutin oturtmaya çalışın. Vazgeçemeyeceğiniz, hayatınızın bir parçası olan ve günün normal işleri arasında yerini almış rutinler. Bir günlük yapmasam ne olacak, olmaz, Çünkü bir şey olur. Şeytan her an sizi Allah’tan uzaklaştırmaya çalışır. Peygamberimiz (sav)’in şu sözünü hatırlayın: “Namaz nurdur; sadaka delildir; sabır ziyâdır. Kur’an senin ya lehinde ya da aleyhinde delildir. Herkes sabahtan (pazara çıkar) nefsini satar; kimi onu âzâd kimi de helâk eder.” [Hadis-i Şerif Meali, Kaynak: Müslim]

İnşaAllah Kur’an’a yaklaşarak, ruhunuzu özgürleştirin!

Kaynak: Suffagah.com

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23