• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kulağınıza küpe olsun! Ramazan’da sağlıklı kalmanın formülü

Yeniakit Publisher
IHA Giriş Tarihi:
Kulağınıza küpe olsun! Ramazan’da sağlıklı kalmanın formülü

Ramazan ayında sağlıklı ve enerjik kalmak istiyorsanız, beslenme düzeninize dikkat etmelisiniz! Uzmanlar, sahurun atlanmaması gerektiğini, iftarda ise hızlı ve aşırı yemek tüketmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.

Oruç tutarken vücudun dengesini koruyabilmek için doğru beslenme büyük önem taşıyor. Ramazan’da yapılan yanlış beslenme alışkanlıkları, gün içinde bitkinlik, baş dönmesi ve susuzluk gibi sorunlara neden olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Veysel Ciğerli, sahur ve iftar öğünlerinde dikkat edilmesi gerekenleri sıralayarak, Ramazan ayını sağlıklı ve zinde geçirmek isteyenler için önemli tavsiyelerde bulundu.

Dengeli beslenme her zaman çok önemli ama özellikle Ramazan ayında yeme içme düzeninin değişmesiyle daha da önemli bir hale geliyor. Ramazan’da daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için doğru beslenme hem bağışıklık hem de fit kalmak adına çok büyük önem taşıyor. Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, Ramazan ayında vatandaşları dengeli beslenme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Yaş, cinsiyet ve günlük fiziksel aktivite oranına göre; kişilerin günlük alması gereken enerji, karbonhidrat, yağ ve protein oranları, her gün olduğu gibi Ramazan ayında da değişmiyor. Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, "Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmek için et, yumurta, kuru baklagiller, sebze-meyveler, süt ve süt ürünleri ile ekmek-tahıl grubu besinlerden yeterli miktarda tüketilmesi gerekiyor" dedi.

Sakın sahuru atlamayın

Bu yıl Ramazan ayında yaklaşık 13 saatlik açlık ve susuzluk halinin yaşanacağını belirten Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, "Oruç tutma süresi, metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bunun sonucunda, iftarda fazla yemek, aşırı kalori almaya dolayısıyla da vücutta yağ depolanmasına yol açar. Bu durumda da kilo almak kaçınılmaz olur. Ramazan ayında, şüphesiz en sevilen öğün iftardır fakat en önemli öğün sahurdur. Oruç tutanların mutlaka imsak vaktine yakın bir zamanda sahur yapması, sağlığın korunması için önemlidir. Sahur yapmadan tutulan oruç; bitkinlik, sinirlilik, baş dönmesi ve aşırı susama gibi sorunlara yol açar" diye konuştu.

Protein ağırlıklı beslenin, en az 4 bardak su için

Sahurda protein ağırlıklı beslenmek gerektiğini vurgulayan Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, şu bilgileri verdi;

"Protein içeriği yüksek besinlerin tok tutucu özelliği vardır. Yumurta, süt, peynir, ceviz, az tuzlu zeytin ile birlikte hafif bir öğün tercih edilmeli veya çorba ile sebze yemekleri tüketilmelidir. Vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyveler sık tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, daha uzun süre tok kalmayı sağlayacaktır. Sahur vakti, en az 4 bardak su tüketilmelidir. Sahurda aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulmalıdır."

İftarda hızlı yemeyin

Ramazanın, yemek kültürü açısından en bilinen özelliğinin sofralardaki çeşitlik olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, iftar için önerilerini şöyle aktardı:

"Uzun süre açlık durumundan dolayı, iftar saatinde kan şekeri çok düşük seviyede olduğundan aşırı yemek tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan hatalardan biri; hızlı ve aşırı yemek tüketmektir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanması, 15 dakika sonra az yağlı et yemeği veya sebze yemeği ile devam edilmesi uygundur. Beyaz ekmek, pirinç pilavı glisemik indeksi yüksek olan besinler yerine bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna gibi posa yönünden zengin besinler tercih edilmelidir. Bu besinlerin yanında mutlaka protein ve kalsiyumdan zengin olan yoğurt veya ayran tüketilmelidir."

Yağlı besinler gün içerisinde susamanıza sebep olur

İftar ve sahur arasındaki sürede beslenmeye önem vermenin, oruç tutulan saatlerde daha rahat olmayı sağladığını ifade eden Uzm. Dyt. Veysel Ciğerli, "Bu nedenle aşırı yağlı ve tuzlu besinler kesinlikle tüketilmemelidir. Bu besinler gün içinde daha çok susamaya ve su tüketilemedi için ödem ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Karbonhidrat açısından zengin hamur tatlıları, kurabiyeler, yağlı hamur işleri ve kızartmalar boş enerji alınmasına ve kısa sürede acıkmaya neden olur" dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Abdullah

Oruç tutarak sağlıklı kalabilrsiniz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23