• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

KKTC Başbakanı Tatar'dan kritik Kapalı Maraş açıklaması: Son hazırlıklarımızı yapıyoruz!

Yeniakit Publisher
2020-02-14 14:45:00 - 2020-02-14 14:57:05
KKTC Başbakanı Tatar'dan kritik Kapalı Maraş açıklaması: Son hazırlıklarımızı yapıyoruz!

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, "Kapalı Maraş Açılımı" başlıklı toplantı öncesinde açıklamalarda bulundu. Tatar "Uluslararası hukuk temelinde de hukuka uygun bir şekilde Maraş'ın açılabilmesi için ve haliyle Gazimağusa kentimizin daha da büyük, daha da yaşanabilir ve Doğu Akdeniz'de gerçekten tam donanımlı bir Türk şehri olabilmesi için bu hazırlıklarımız sürdürülmektedir" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Cumartesi günü Kapalı Maraş'ta "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı" başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenleyecek. Toplantıya KKTC Başbakan Ersin Tatar, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Türkiye'den Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül katılacak.

1974 yılından bu yana kapalı olan bölgenin yeniden canlandırılması için izlenecek yol haritasının belirleneceği toplantıda Ankara ve Lefkoşa'dan üst düzey heyetler ile hukuk profesörleri, emekli büyükelçiler, turizm örgütleri ve ticaret odaları temsilcileri de hazır bulunacak.

1974'ten sonra ilk toplantı

KKTC Başbakanı Ersin Tatar toplantıya yönelik yaptığı açıklamada, "Kapalı Maraş'ın açılabilmesi için hükümetimizin ilk icraatlarından bir tanesi bunun hazırlık çalışmalarına başlanabilmesidir. Dolayısıyla şu anda envanter çalışmalarının sonuna gelmiş bulunulmaktadır. Bunun hukuki altyapısının da yapılması için birtakım istişarelerde bulunulmaktadır. Dolayısı ile Türkiye Barolar Birliği önderliğinde yapılacak olan bu toplantının Maraş'ın açılabilmesi için son hazırlıkların bu aşamaya geldiğini göstermektedir" dedi.

Tatar, "45 yıl sonra gerçekten uluslararası hukuk temelinde de hukuka uygun bir şekilde Maraş'ın açılabilmesi için ve haliyle Gazimağusa kentimizin daha da büyük, daha da yaşanabilir ve Doğu Akdeniz'de gerçekten tam donanımlı bir Türk şehri olabilmesi için bu hazırlıklarımız sürdürülmektedir" şeklinde konuştu.

Söz konusu çalışmalarda yer alan bütün ekiplere teşekkür ettiğini belirten Tatar, "45 yıl sonra hükümetimizin atmakta olduğu bu adamın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin geleceği için, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ekonomisi için ve Doğu Akdeniz'de çok önemli pozisyonda olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin daha da gelişebilmesi için fevkalade önemli bir adım olduğunu buradan paylaşıyorum ve tabi ki şimdiden hayırlara vesile olmasını temenni ederim" ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Öte yandan "Hayalet Şehir" olarak da adlandırılan bölge, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin aldığı karar uyarınca iskana kapatılmıştı. Maraş'ın eski haline dönüşü için yaklaşık 10 milyar dolara ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Bölgede 1974'ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58'i bulunduğu bölgede ayrıca, 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane yer alıyordu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

anca yüzersin akıncı

Hani yunanı izmirden denize dökmüştük de yunanistana kadar yüze yüze gitmişlerdi ya; mustafa akıncıyı da kıprızdan boca etsek akdenize! Hayır, o lüpnan tarafına doğru yüzecek elbette, yunanistan uzak düşer biraz..

horoz

Bir bahçede bile istediğimiz bitkileri yaşatabilmemiz için sürekli gözümüz ve elimiz üzerinde olması gerekir. Bunu yapmadığımızda yabani bitkiler bahçeyi işgal eder. Atalarımız"bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur"diye boşuna dememişler. Biz Kıbrısı şehit vererek kurtardığımızı umarken oradaki insanımıza gerekli milli duyguları yeterince verememişiz. Başta ingilizlerin ve rumların etkisine bırakmışız. Kaldı ki Anavatanda da bir zaman ihl ve kuran kurlarının kapatılması aynı zihniyetin ürünü idi. Adı milli olmakla insan milli olmuyor. M.Kemal Atatürkün gençliğe hitabında uyardığı gibi yöneticiler bile hıyanet içinde olabilir makıncı gibi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23