• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kanadoğlu’ndan küstah açıklama: Referandum ‘gayrimeşrudur’

Yeniakit Publisher
2017-04-22 14:10:00 - 2017-04-22 15:27:04
Kanadoğlu’ndan küstah açıklama: Referandum ‘gayrimeşrudur’

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, YSK'nın 'mühürsüz oy ve pusula' kararı hakkında, "Dürüst oylama yerine getirilmediğinden kanunsuzluk var. Referandumun gayrimeşruluğu ilan edildi" dedi.

Bir gazeteye konuşan Sabih Kanadoğlu, "Öyle anlaşılıyor ki gerekçe için 2 gün düşünmüşler sonra bir kılıf olarak bunu bulmuşlar. Ama kanunsuzluk olduğu için kılıfına da uyduramamışlar" şeklinde konuştu.

Kanadoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "YSK gerekçesini Anayasa'nın 67'inci ve 90'ıncı maddesine, AİHM sözleşmesinin ek birinci protokolünün 3'üncü maddesine dayandırıyor. ‘Vatandaşın seçme hakkı ne olursa olsun önlenmemeli' görüşü ile hareket ediyor. Yalnız o 67'inci maddedeki, ‘Bu katılım hakkı kanunla düzenlenir' fıkrasını hiç dikkate almıyor. Anayasa'da hem katılma hakkı düzenlenmiş hem de düzenlemenin kanunla yapılacağı ifade edilmiştir."

YSK'nın kanunları bir kenara bırakarak sözleşmeleri uygulamasının, hukuki olmadığına dikkat çeken Kanadoğlu, şunları kaydetti: "YSK bu kararı seçim saatinde siyasi iktidarın başvurusu üzerine alıyor. Hâlbuki 1950'den bugüne bir seçim hukuku düzenlemesi var. YSK bu şekilde soyut ifadelerle yapılan başvurularıseçim sırasında ele alamaz. Olmaz böyle bir şey. Çünkü başvurular delillerle birlikte ilgili İlçe Seçim Kurulu'na yapılması lazım. YSK'ya bu şekilde soyut ifadelerle herhangi birtalepte bulunulamaz. YSK'nın da bu tür başvurular üzerine ola- ğanüstü toplanması ve kanuna aykırı karar alması, bunu da mesajla ulaştırmasının anlaşılır hiçbir yanı yok."

'ADALET BAKANLIĞI İKRARDA BULUNMUŞ OLUR'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, "AYM ve AİHM'nin referandumu inceleme yetkisi yok" açıklamasını da eleştiren Kanadoğlu, "Adalet Bakanlığı böyle bir savunma yaptıracaksa bir nevi ikrarda bulunmuş olur" dedi. "AİHM'nin ne zaman ne şekilde karar vereceği bilinmez. Ancak bu halk oylamasının şaibeli olduğu Avrupa'nın en yüksek mahkemesi tarafından tespit edilmiş olur" diyen Kanadoğlu, bunun da Avrupa Konseyi'ne yansıyacağına işaret etti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

'TÜRKİYE, DEMOKRATİK BİR ÜLKE OLMAKTAN ÇIKAR'

Kanadoğlu, "Bu durumda Avrupa ülkelerine karşı ne itibar bırakır, ne onur. Türkiye'nin demokratik düzeyde nerede olduğunun da bir göstergesi olur. Demokratik bir ülke olmaktan çıkar, hibrit bir demokratik ülke olduğunu kanıtlar" diye konuştu.

'REFERANDUMDA DEVLETİN BÜTÜN GÜCÜYLE PROPAGANDA YÜRÜTÜLDÜ'

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, Avrupa Konseyi'ne dâhil olan ülkelerin nasıl davranacağı konusunda bir taahhüt olduğunu vurgulayan Kanadoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Yani Türkiye farklı düşüncelerin eşit bir şekilde ifade edilmesini taahhüt etmiştir. Referandum sürecinden bu yana yaşananlar Türkiye'nin taahhüt ettiği hükme aykırıdır. Çünkü Türkiye'de referandum sırasında devletin bütün gücüyle propaganda yürütülmüş ve karşı fikri savunanlara baskı uygulanmıştır. Türkiye taahhütlerine uymayıp eşit, adil, dürüst bir referandumu yerine getirememiştir."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23