“Suriyelilerin iş yeri ruhsatlarını hukuksuz şekilde iptal ettim” itirafı hafızalardaki yerini koruyan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kanal kanal gezerek Bolu Kartalkaya’daki yangınla ilgili sorumluluğunu perdelemeye çalışırken, hukukçular Tanju Özcan’ın yargılanması gerektiğini ifade ettiler.
Bolu’da yaşayan Suriyeli sığınmacılara yönelik “su fiyatları, katı atık ücretleri başta olmak üzere bazı ücretlerde 10 kat zam yapacağız. Gitsinler istiyoruz” diyen, “Suriyelilerin iş yeri ruhsatlarını hukuksuz şekilde iptal ettim” itirafı hafızalardaki yerini koruyan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kanal kanal gezerek Bolu Kartalkaya’daki yangınla ilgili sorumluluğunu perdelemeye çalışırken, hukukçular asıl suçlunun CHP’li Özcan olduğunu vurguladı.
DERHAL GÖREVDEN ALINMALI
Akit’e konuşan Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (TÜRKAD) Başkan Yardımcısı Avukat Hadi Dündar, şunları söyledi: “Yangın ruhsatını kim verdiyse o kurum yetkilileri sorumludur. İtfaiyenin de işletmenin de sorumluluğu var. Çünkü her iki kuruma da yüklenmiş görevler var. Eğer itfaiye layıkıyla rapor hazırlamışsa imzası bulunanlar sorumlu olacaklardır. İşletme sahibi üzerine düşen kısmaları yapmamışsa o da sorumlu olacaktır. Çıkacak raporda ruhsatı veren kurum, itfaiye raporu, denetimi ve işletmede yangına hazırlık kısımları ele alınacak ve kimin ne kadar sorumlu olduğu belirtilecek. Burada ölen ve yaralanan kişilerle ilgili ciddi anlamda Türk Ceza Kanunu’na göre taksirle öldürme ve yaralama suçu düzenlenmiştir. İhmalleri olanların en kısa sürede cezalandırılacağını söyleyebiliriz, çünkü 2025 yılında 80’e yakın insanımız ihmalden dolayı canından oluyorsa kim olursa olsun cezalandırılması gerekir. Ruhsatı veren bakanlıkta eksiklikler varsa imzası bulunan kişilerin de yargılanması gerekir. Belediye Başkanı, itfaiye yönetimi ve işletme sahibi ve çalışanlarının da kesinlikle yargılanması gerekir. Burada sorumlular her kim veya kimler ise derhal görevlerinden uzaklaştırılması lazımdır. İçişleri Bakanlığı’nın Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı görevinden uzaklaştırması gerekmektedir. Sorumluluğu tespit edilenler, taksirle yaralama ve taksirle öldürme suçundan ceza alacaklardır. Bu, TCK madde 85’te düzenlenen bir suçtur. Taksir, kasten (bilerek ve isteyerek) değil, ihmal, dikkatsizlik, tedbirsizlik veya mesleki kurallara aykırılık gibi nedenlerle gerçekleşen bir durumdur. Suç, birden fazla kişinin ölümüne veya bir kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuşsa, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın ekranlarda yaptığı açıklamalarda eksiklikleri bakanlığa neden bildirmedikleri sorusuna ‘böyle bir görevimiz yok’ şeklinde cevap vermesi yanlıştır. Neye dayanarak ‘böyle bir görevimiz yok’ diyor? İtfaiyenin görev ve yetkileri tam ve açık bir şekilde düzenlenmiştir. Her vatandaşın asli görevlerinden bir tanesi suçu ve suçluyu yetkililere bildirme yükümlülüğüdür. Kaldı ki bir itfaiye müdürünün eksik gördüğü ve tehlike arz ettiğini tespit ettiği bir yeri bildirmemiş olması dahi ceza alması için yeterlidir. Tanju Özcan ölenlerin canları üzerinden siyaset yapıp yetki konusunda bir tartışma çıkartmak istiyor. Ancak kanun açık ve net. İtfaiye yangınla ilgili tek yetkili kurumdur. Onu ekranlara çıkartıp, utanmadan akrabasını atadığı itfaiyenin hesabını sormayan kişiler utanmalıdır.”
TANJU HÂLÂ OLAYI ANLAYAMADI
Avukat Tamer Mahmutoğlu da, şunları dile getirdi: “78 canımızın çok acı bir şekilde vefat etmesi nedeniyle millet olarak derin bir üzüntü içerisindeyiz. Bu feci olaya davetiye çıkaran yetkililerin yargı önüne çıkarılması hususundaki süreci millet olarak hep birlikte takip edeceğiz. Kartalkaya’daki bu feci olayla ilgili olarak Tanju Özcan’ın açıklamaları çok ilginç ve talihsiz. Bolu Belediye Başkanı açıklamalarında olayın meydana geldiği otelin yetki alanları dışında olduğunu belirtirken, bir başka açıklamasında olayın meydana geldiği otelin belediyelerine müracaat ettiğini ancak Belediye Başkanlığı tarafından yapılan denetimde otelin yangın güvenliğine dair çok sayıda eksiklik tespit edilmesi üzerine otelin bu müracaatını geri aldığını söylemiştir. Bu şekilde çelişkili açıklamalarda bulunması Bolu Belediye Başkanının konuyu hâlâ anlamadığını göstermektedir. Başka bir anlatımla Bolu Belediye Başkanı hem otelin denetim yetkilerinde olmadığını söylerken bir başka açıklamasında otel tarafından yapılan müracaat üzerine oteli denetlediklerini belirtmesi büyük bir çelişkidir. Anlaşılan Bolu Belediye Başkanı konuyu hâlâ anlamış değil. Bir belediye başkanı düşünün ki yetkilerinden haberi olmasın. Milletin emaneti olan koltuklarda görev ve yetkilerinden dahi habersiz kişilerin oturmasına müsaade edilemez. Bu konuda ilgili Bakanlıkların gereken önlem ve yaptırımları uygulayacağından ve diğer sorumlularla birlikte Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı da görevden alacağından milletimizin herhangi bir tereddüdü bulunmamaktadır.”