Hangi ekmek daha sağlıklı?

Halk arasında beyaz ekmek en kötü ekmek ilan edildiğine göre yeni ekmek arayışına girmeli miyiz?

15 Mayıs 2019 Çarşamba 18:31
Hangi ekmek daha sağlıklı?

Son zamanlarda beyaz ekmek için yapılan kötü yorumların ardından hangi ekmek yenmeli tartışılır oldu. Ekmeği tamamen bırakmak pek mümkün görünmediği için yeni zararsız ekmek çeşitleri araştırılmaya başlandı. Fakat bizim yaptığımız yanlış ekmeği fazla tüketmekten kaynaklı. Oturup bir ekmek yemek hiç biri için sağlıklı olmayacaktır.
Uzmanlar her öğünde farklı besin değerlerine sahip ekmekleri tüketmemiz gerektiğini söylüyor. Sizde öğünlerinize uygun besin değerine sahip ekmekleri bularak bir düzen oluşturabilirsiniz.

-Tam buğday ekmeği

4 dilim ekmek için;

  • Enerji: 265 kcal
  • Karbonhidrat: 54,8 g
  • Protein: 8,4 g
  • Yağ: 1,64 g
  • Lif: 1,43 g 
  • Fosfor: 208,15 mg
  • Niasin: 3,71 mg
  • Kalsiyum: 19,94 mg
  • Folikasit: 0,48
  • B12:0,39 mg
  • B2:0,22

besin değerine sahiptir. Rafine edilmemiş halde olan buğday unundan yapılmış ekmek en sağlısı kabul edilebilir. Zengin besin içeriği ve lifi sayesinde tokluk hissini erkenden veriyor. Tadı dolayısıyla beyaz ekmekle kıyaslayanlar ilk başta yemek istemeyeceklerdir fakat şekerinizi de dengeleyebilme özelliğine sahip olduğu için bu ekmeği beyaz ekmeğin yerine koymanızı tavsiye ederim.

- Çavdar ekmeği

4 dilim ekmek için;

  • Enerji:224 kcal
  • Çinko: 46 mg
  • Protein: 8,63 g
  • Diyet lifi: 4,43 g
  • Yağ: 0,45 g
  • Kalsiyum: 78,5 mg
  • Demir: 2,8 mg

Buğday ve çavdar ununun karışımıyla elde edilen çavdar ekmeği, en doyurucu ve en çözünür life sahip ekmektir. Obezite riskinizi azaltma ve yine şeker direncinizde düzenleme yapabilen bir yapıya sahiptir.

- Kepek ekmeği

4 dilim ekmek için;

  • Enerji: 220 kcal
  • Çinko: 42 mg
  • Protein: 8,6 g
  • Diyet lifi: 7,66 g
  • Yağ: 2,01 g

Tam buğday unu ve ham kepeğin karışması sonucu elde edilen kepek ekmeği, beyaz ekmeğe kıyasla çok posaya sahip olsa da vücuttaki bazı vitaminlerin kullanılmamasına sebep olduğu için düşünüldüğünün aksine zararlıdır.

Aslında beyaz un başka tahıllarla doğru birleştirilmediği için zararlı konumundadır. Eğer hala ekmek yemeye devam etmek istiyorsanız en azından dilim sayınızı düşürmeli ya da bazı öğünlerde farklı ekmek türleri tüketmelisiniz.

Sağlıcakla kalın

 

Akit Youtube Kanalına Abone Ol

Haftanın Özeti

www.yeniakit.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü sair içeriklerle ilgili telif hakları Uğurlu Gazetecilik Basın Yayın Matbaacılık Reklamcılık Limited Şirketi’ne aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz, yeniden yayıma konulamaz.
Haber Tarihi: 15 Mayıs 2019 Çarşamba 18:31

YORUM YAZ

  • AnkaralıAnkaralı6 gün önce
    Yani şimdi siz hangi ekmeği yiyeceğimizi mi dediniz? Hiç sanmam, hiç bir ekmeğin hatırını kırmadınız ya helal olsun.

Günün Özeti

Günün Karikatürü

23 Mayıs 2019