• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gri balıkçıl kuşları, Iğdır'ı sevdi

Yeniakit Publisher
2018-05-23 23:06:00 -
Gri balıkçıl kuşları, Iğdır'ı sevdi

Türkiye'nin önemli kuş alanlarından Iğdır'da, eşine az rastlanır şekilde şehir meydanındaki ağaçlara yerleşen gri balıkçıl kuşları, kentin sembolü oldu.

Yılın dört mevsimi bölgeyi terk etmeyen balıkçıl kuşları, gün içinde Aras Vadisi'ndeki sazlık ve akarsularda beslenip şehir merkezindeki yuvalarına dönüyor.

Sayıları her geçen yıl artan kuşlar, koloniler halinde ağaçlara yuva yapıyor.

Çevreden geçenlerin de ilgiyle izlediği kuşlar, doğa fotoğrafçıları için de ilgi odağı oluyor.

Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, balıkçıl kuşlarının, Türkiye'de sayılı alanda insanlara bu kadar yakın olduğunu söyledi.

Balıkçılların insanlar tarafından da ilgiyle takip edildiklerini belirten Türkoğlu, "Buradaki asırlık ağaçların üzerinde, yıllardır süre gelen besin zincirine bağlı olarak balıkçıllar yaşamaktadır. Bu kuşların bu ağaçlarda bulunması, Iğdır için sembol haline gelmiş ve kuşlar halkla bütünleşmiştir" dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türkoğlu, söz konusu kuşların, buldukları besin ve yaşam alanlarından dolayı Iğdır'dan göç etmediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Yılın 12 ayında, 4 mevsim boyunca Iğdır'da yaşıyorlar. Burada oldukça güzel yaşam alanları buldukları için göç etmemeyi tercih ediyorlar. Gri balıkçıllar, genellikle sulak alanlardaki böcek, yumuşakçalar ve balıklar ile sulardaki bitkilerle beslendikleri için bu alanı terk etmeden yaşamaktadır." 

Böylesine ender görülen bir kuş türünün kent merkezine yerleşmesinin, araştırmacılar için de bir fırsat olduğunu anlatan Türkoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Gri balıkçılların böylesine insanlara yakın yerlerde yuva yapması, yaşaması, üremesi ve çiftleşmesi, fotoğrafçılar ve ornitologlar için ilgi çekici bir merkez oluşturmakta. Bu şekilde insanlara yakın olarak yaşamaları, insanlarımızın doğa bilincinin artması ve araştırmacılar için çok güzel bir kaynak olması açısından çok önemlidir. Çünkü yumurtadan başlayarak beslenme ve erişkin oluncaya kadarki dönemleri gözlemlenebiliyor."

Kaynak: AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23