• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Damar tıkanıklığı nedir? Damar tıkanıklığının belirtileri nelerdir? Damar tıkanıklığı neden olur? Damar tıkanıklığı nasıl tedavi edilir? Damar tıkanıklığı nasıl önlenir?

Yeniakit Publisher
2019-09-15 12:07:00 -
Damar tıkanıklığı nedir? Damar tıkanıklığının belirtileri nelerdir? Damar tıkanıklığı neden olur? Damar tıkanıklığı nasıl tedavi edilir? Damar tıkanıklığı nasıl önlenir?

Damar tıkanıklığı, bir kan damarının genellikle damar sertliği ya da bir pıhtı nedeniyle tıkanmasıdır.

Damar tıkanıklığı damar duvarının iç tarafında yağ kalıntıları, kolesterol artıkları gibi madde birikimi nedeniyle tıkanıklık gelişmesine denir. Beyin ve kalp damarlarında ortaya çıktığında hayatı tehdit edebilen sonuçlara neden olma ihtimali yüksektir. Sıklıkla son damardaki daralma son evreye kadar belirti vermediğinden kalp krizi, inme gibi ciddi rahatsızlıklara neden olur.

DAMAR TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

Yaşın ilerlemesiyle birlikte damarların duvarında ortaya çıkan esneklik kaybı hipertansiyon, damar sertliği, diyabet, obezite gibi hastalıkların da katkısıyla damarlarda tıkanıklık oluşumunu kolaylaştırır.Sedanter yaşam, sigara kullanımı ve sağlıksız beslenme gibi faktörler damar tıkanıklığını tetikler. Doymuş ve trans yağlar açısından zengin ve sağlıksız beslenme şekli de sayılacak sebeplerden.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Belirtiler tıkanıklığın geliştiği damara göre değişiklik gösterir. Örneğin beyin damarı tıkanmışsa kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, ani görme kaybı, yürüme güçlüğü, denge bozukluğu, hissizlik, uyuşma, konuşma sorunları gibi belirtiler görülürken; koroner arter hastalığı olarak bilinen kalp damarlarında tıkanıklık göğüs ağrısı, sol kolda ağrı, uyuşukluk gibi şikâyetlere neden olur.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavide birincil olarak sağlıklı beslenme, fazla kiloların verilmesi, sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale ile tıkalı damar açılır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23