• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çocuklarda aşı korkusu nasıl yenilir?

Yeniakit Publisher
2018-05-21 15:49:00 -
Çocuklarda aşı korkusu nasıl yenilir?

Aşı korkusu, çocuklarda iğne fobisi olarak da adlandırılmaktadır. Bu korku ilerleyen safhalarda ise mutlaka uzman bir psikologdan yardım alınmalıdır.

Aşı korkusu, çocuklarda küçük yaşlardan itibaren başlayan fakat önlemi alınmadığında ilerleyen yaşlarda da devam eden bir tutumdur. Aşı korkusunu yenemeyen çocuklar, ilerleyen yaşantılarında kan aldırma gibi durumlarda dahi iğneden korkarlar. Çocukların aşıdan korkmasının ilk nedeni çok fazla acı duyacaklarını düşünmeleridir. Bununla birlikte kan görme korkusu da aşı korkusunu tetiklemektedir.

Aşı korkusunu yenebilmek için bu sorunun kökenine inmek gerekmektedir. Çocukların aşıdan korkmasını nedeni hastanelerin havası ve aşı yapacak kişilerin tutumu olabilmektedir. Çocuklara aşı yapacak olan kişilerin onlara nazik ve sevecen bir şekilde davranması gerekmektedir. Aşı korkusu çocuklarda olabileceği gibi yetişkin insanlarda da görülebilmektedir.

Yetişkin insanlarda görülen aşı korkusunun giderilebilmesi için bu korkunun geçmiş yaşantıdan kaynaklandığı düşünebilir. Bu nedenle kişinin geçmiş yaşantısına dönülmelidir. İğne ve aşı korkusunun nedeninin ne olabileceği ile ilgili kişilerin bu anılarla yüzleşmesi istenir.

Çocukların aşıdan korkmaması için aşının faydaları onlara açıklayıcı ve anlaşılır bir dille anlatılmalıdır. Aşının hastalıklara karşı koruyucu bir ilaç olduğu ve bu sayede ileride birçok hastalıktan kurtulabileceği anlatılmalıdır. Aşının faydalarının anlatılmasının ardından çocuğun şeker ya da sevdiği bir yiyecekle aşı karşılığında ödüllendirileceği söylenmelidir. Çocukların aşı sonrasında ödül alacağını bilmesi veya aşıdan korkmayacağını söyledikten sonra ödül alması onların bu korkuyu yenmesine yardımcı olabilmektedir.

Aşı esnasında çocuk hiçbir şekilde korkutulmamalıdır. Aşı yapacak sağlık personelinin son derece dikkatli bir şekilde çocuğa yaklaşması gerekmektedir. Zorlama bir şekilde yapılan aşıların ileride çok daha büyük fobilere neden olacağı unutulmamalıdır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yapılan araştırmalara göre çocukların aşıdan korkma nedeni, doktorların ve hemşirelerin sert görünümleridir. Bu nedenle aşı yapacak olan kişilerin çocuk psikoloji eğitimi alması gerekmektedir. Aşıların okullarda yapılması korkunun azalmasını sağlamaktadır. Bu bilgiye göre çocuklar kendilerini okulda ve arkadaşlarının yanında daha güvende hissetmektedir.

Aşı kampanyalarının okullarda devam etmesi ve yaygınlaştırılması çocukların aşıya olan bakış açısını olumlu yönde etkilemektedir.

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23