• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bize demokrasi dersi verenlere bakın! Fransa hükümeti Meclis’e sormadan uygulayacak

Yeniakit Publisher
AA Giriş Tarihi:
Bize demokrasi dersi verenlere bakın! Fransa hükümeti Meclis’e sormadan uygulayacak

Türkiye'ye olur olmaz bahanelerle demokrasi dersi vermeye kalkan Fransa'da hükümet, 2025 bütçe tasarısını mecliste oylamaya sunmadan geçireceğini duyurdu.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, hükümetlere bazı tasarıları oylamaya sunmadan meclisten geçirme yetkisi verdiği için muhalefetin tepkisini çeken Anayasa'nın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrası, geçen yılın sonunda onaylanması gereken gecikmiş 2025 bütçe tasarısı için de gündeme geldi.

Fransa Başbakanı François Bayrou, Fransız gazetesi La Tribune Dimanche'a verdiği röportajda "Bizim gibi bir ülke bütçesiz kalamaz. (Bunun için) Tek araç, hükümetin sorumluluğunu yerine getirmesidir. Pazartesi bu yapılacak." ifadelerini kullandı.

Bayrou, yarın Ulusal Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi beklenen 2025 bütçesi için Anayasa'nın verdiği yetkiyi devreye sokacaklarını belirtti.

Fransa'da 14 parlamenterden oluşan karma komisyon, 2025 bütçe tasarısıyla ilgili 31 Ocak'ta ortak metinde mutabık kalmıştı. Üzerinde uzlaşılan bütçe tasarısının, 3 Şubat'ta yerel saatle 16.00'dan itibaren Ulusal Meclis Genel Kurulunda görüşülmesi bekleniyordu.

Fransız Anayasası'nın 49/3 maddesi, hükümete bazı tasarıları Mecliste oylama yapmadan geçirme yetkisi veriyor. Başbakan, bu yetkiyi kullandığında Anayasa, muhalefete hükümete karşı gensoru önergesi sunma hakkı tanıyor.

2025 bütçe tasarısı, Başbakan Bayrou'nun selefi, merkez sağcı eski Başbakan Michel Barnier hükümetinin 4 Aralık 2024'te düşmesine neden olmuştu.

Hükümet ve muhalefet, bütçe konusunda anlaşamayınca sol ittifak ve aşırı sağcı vekiller, hükümete karşı verilen gensoru önergesini desteklemişti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mustafa

Domkrasi sadece laf Avrupa'da Amerika'da insan hakları Gibi bunu Irak Suriye Filistin harbinde gördük BM vs insan hakları mahkemesi vs hikâye. Kendi menfaatleri olunca. Dikte ederler İsrail başbakanı Amerika ya gidebiliyor da niye tutuklanamaz? Siyonist olunca olmuyor kanunlar Korur. Putin niye başka devletleri ziyaret edemiyor? Niye 20 30 devlet Birlik olamaz . Dünyanın Anahtarı Amerika belinde taşıyor kan döken karaktersiz soysuzlar ile dolmuş bir meclis üyeleri.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23