Antalya ilçesinin yöresel sofra lezzeti: Oğmaç! Binlerce yıldır yufka ekmeği katılıyor! Duyanlar akın ettiler!
Antalya ilçesinde yufka ekmek, soğan ve çökeleğin eşsiz uyumuyla hazırlanan Oğmaç, Alanya mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor. Lezzeti tadan akın ediyor.
Yufka ekmek, soğan ve çökeleğin eşsiz uyumuyla hazırlanan Oğmaç, Antalya iline bağlı Alanya mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.
Antalya'nın ilçesi Alanya Mutfağının Geleneksel Yemeği
Alanya’ya özgü yöresel lezzetlerden biri olan Oğmaç, özellikle köylerde ve özel günlerde sofraların baş tacı oluyor. Sade ama doyurucu malzemelerle hazırlanan bu geleneksel yemek, bölgenin mutfak kültürünü en iyi şekilde yansıtıyor.
Malzemeler:
4 kişilik Oğmaç için gereken malzemeler şunlardır: - 6 adet yufka ekmek - 4 yemek kaşığı tereyağı - 200 gram çökelek - 3 adet orta boy soğan - 1 demet maydanoz - 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Oğmaçın yapılışı oldukça pratiktir. İnce ince doğranmış soğan, tereyağı ile birlikte hafif ateşte kavrulur. Kavrulan soğan, küçük parçalar halinde kırılmış yufka ekmeklerin üzerine sıcak şekilde dökülür ve elle iyice ovulur. Karışımın üzerine çökelek ile ince kıyılmış maydanoz eklenerek lezzet tamamlanır. Hazırlanan Oğmaç, sıcak ya da ılık şekilde sofralara taşınır.
Oğmaç nedir?
Kolay hazırlanabilen doyurucu çorbalardan olan oğmaç çorbası özellikle tarım alanlarının geniş olduğu bölgelerde yaygın olarak yapılmaktadır. Un, su, tuz ile yoğrularak oluşturulan sert bir hamur, avuç içine alınarak ufalanır bu sırada oluşan hamur topaklarına oğmaç adı verilmektedir.