Anayasada yer alan ‘çürük’, ‘sakat’ ve ‘elverişsiz’ gibi ifadeler çıkarılıyor. Dünya Engelliler Birliği’nin 1. Genel Kurulu’nda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Anayasanın 94 maddesinde yer alan ‘çürük’, ‘sakat’ ve ‘elverişsiz’ gibi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, anayasada yer alan ‘çürük’, ‘sakat’ ve ‘elverişsiz’ gibi ifadeleri çıkaracaklarını söyledi. Şahin, “Anayasanın 94 maddesinde yer alan bu ifadeleri kaldırıyoruz. ‘Kelimelerin ne önemi var?’ denilmemeli. O kelimeler düşünceleri ve davranışlarımızı oluşturuyor” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Dünya Engelliler Birliği’nin 1. Genel Kurulu’na katıldı. Kurulda, bakanların yanı sıra engelli vatandaşlar ve 70 ülkeden temsilciler yer aldı.
Kurulun açılışında konuşan Bakan Fatma Şahin, yeni anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şahin, “Hem hukuk normlarında yasalarımızı yeniden yapılandırıyoruz, hem de kurumsal olarak bütün sistemimizde buna göre çalışıyoruz. 94 maddede yer alan ‘çürük’, ‘sakat’, ‘elverişsiz’ gibi ifadelerin hepsini kaldırıyoruz. ‘Kelimelerin ne önemi var?’ denilmemeli. O kelimeler düşünceleri ve davranışlarımızı oluşturuyor. Anayasayı yaparken, bakanlık olarak engelli kardeşlerimizin bakış açısından da bakarak bire bir takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.
Bakanlık olarak engellilerin yaşam kalitesini yükseltmeye çalıştıklarını ifade eden Şahin, 400 bin engellinin ailesine evde bakım desteği verildiğini söyledi.
Engellilerin toplu taşıma araçlarında yaşadıkları sıkıntılarla ilgili yeni yapılanmaların olduğunu belirten Şahin, “Engelli vatandaşlarımızın güvenli ve bağımsız bir şekilde sosyal hayatta olabilmesi için şehirlerimizin yeniden yapılandırılması gerekiyor. Kapalı alan, açık alan, toplu taşıma araçlarının engelli vatandaşlara göre uyarlanması gerekiyor. Bunlarla ilgili çalışıyoruz. Türkiye’deki her şehrin ulaşılabilirlik haritasını çıkardık. Standartlarımızı oluşturduk, eğitici eğitimlerimizi yaptık” diye konuştu.