• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Airfryer sağlıklı mı sağlıksız mı? Sizi neler bekliyor? Ne yapıyor? Nasıl kullanılır? O detayı

Yeniakit Publisher
Selma Savcı Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Airfryer sağlıklı mı sağlıksız mı? Sizi neler bekliyor? Ne yapıyor? Nasıl kullanılır? O detayı

Airfryer, son yıllarda en çok kullanılan pişirme araçlarından biri haline geldi. Daha az yağ kullanarak yemek yapan ve tasarruf sağlayan Airfryer'ın yararlı mı yoksa zararlı mı olduğu konusunda bir süredir bilimsel tartışmalar sürüyor. Sizi neler bekliyor? Ne yapıyor? Nasıl kullanılır? İşte o detaylar

Bu konuda bilim dünyası ikiye bölünmüş durumda. Ama şöyle bir gerçek var ki Airfryer'ın avantajları kadar dezavantajları da var. Özellikle hızlı ısıtma özelliğinin belli başlı problemleri da meydana getirdiği söyleniyor.
İşte bu noktada devreye Kardiyoloji Uzmanı Doçent Doktor Muhammed Keskin girdi ve Airfryer'ın sağlıklı olup olmadığı konusa açıklık getirdi. İşte Keskin'in açıklamasından satır başları:

Normal kızartmalara kıyasla çok daha az yağ ile gıdaları tüketilmeye hazır hale getiren airfryerlar, son yıllarda herkesin gözdesi haline dönüştü.
Hem zamandan tasarruf sağlayan, hem de oldukça sağlıklı yiyecekler hazırladığı iddia edilen bu ürünler, doktorlara göre büyük tehlike saçıyor. Uzmanlar, airfryer kullanımının yol açtığı tehlikeleri sıralayarak, önemli uyarılarda bulundu.

Airfryer'ın avantajları ve dezavantajları var. Öncelikle avantajlarından bahsetmek istiyorum. Yapılan çalışmalarda Airfryer ile pişirilen yiyeceklerin normal kızartmalara göre çok daha az miktarda yağ içerdiğini ve bu yağların toksitesinin çok daha düşük olduğunu söyleyebilirim.

Çünkü kızartma ile beraber hızlı bir şekilde yüksek ısıya ulaşan bir yağ ama Airfryer ile beraber biraz da yavaş, daha az bir yüksek sıcaklığa ulaşan bir yağdan bahsediyoruz.
Ve kullanılan yağ miktarları çok daha farklı. Derin yağda kızartma ile yaklaşık 750 mililitre yağ kullanırken mesela patates kızartacaksınız aynı ısıtma işlemini aynı pişirme işlemini Airfryer'da 10-15 mililitrelik yağ ile yapabiliyorsunuz. Yani en azından yağ miktarını ciddi bir şekilde düşürüyor.

Çalışmalara göre kızartarak pişirilen yiyecekler ile Airfryer kullanarak pişirilen yiyecekler karşılaştırıldığında Airfryer ile çok daha az miktarda akrilik oluştuğu görülmüş.
Ve bu oran neredeyse %90 oranında azalıyor. Yani tutup normal bir kızartma tüketeceğinize airfreyle tüketerek hem yağ miktarınızı hem kalori, hem akramit miktarınızı ciddi bir şekilde düşürebilirsiniz.

Çalışmalar şunu gösteriyor. Yavaş pişen her zaman hızlı pişenden daha güvenlidir. Bunu neden söylüyorum. Her zaman için haşlanmış bir yiyecek, her zaman için fırınlanmış yiyecekten daha sağlıklıdır.

Fırın her zaman için kızartılmıştan daha sağlıklıdır. Airfryer, biraz daha hızlı bir ısıtma ile fırın ile kızartma arasında yer alıyor. Yani yine de Airfryer ile pişirme yönteminde aklamit bulunuyor.
Bu neden söylüyorum. Tencere yemeği her zaman için en sağlıklı yemektir. Tncerede pişen yemek bizler için en sağlıklı yemektir ama biz bunu tencere yerine Airfryer aldığımızda kısmen aklamite maruz kalıyoruz.

Airfryer, normal bir kızartma işlemine göre çok daha sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilebilir. Ama tamamen masum değildir. Özellikle burada şunu bilmenizi istiyorum.
Airfryer normal fırından daha hızlı ısıtma sağlar ama kızartmalardan daha uzun sürede pişirme sağlar.
Normal bir kızartma ile 7-8 dakikada pişen bir yiyecek Airfryer ile 20 dakikada ulaşır. Yani bu pişirme süresini uzaması onu daha sağlıklı bir alternatif hale getirir. (ekonomim)

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

kutsi

Airfryer'ın malzemesinden niye bahsetmiy0n. malzeme teflon. teflon ise komple zararlı, kanserojen. Airfryer' da pişirirken az yağ kullanıyorsun. oysa yağ insan sağlığı açısından çok yararlı. yağ yemek değil, yağ yememek zararlı..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23