• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Ahıska için yardıma hazırız’

Yeniakit Publisher
2013-03-28 22:08:00 - 2013-03-28 22:08:42
‘Ahıska için yardıma hazırız’

Gürcistan’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Batum şehrindeki Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’na katıldı. Dışişleri bakanları görüşmeden sonra karşılıklı güven ve işbirliği mutabakatına imza attı. Düzenlenen bası

Gürcistan temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’na katıldı. Davutoğlu, Gürcistanlı mevkidaşı Maya Panjikidze’ye büyük bir jest yaptı. İkili Davutoğlu’nun uçağıyla toplantının yapılacağı Batum’a geldi.
İMZALAR ATILDI
Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan dışişleri bakanları görüşmeden sonra karşılıklı güven ve işbirliği mutabakatına imza attı. İmza töreninden sonra bakanlar, ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçti. Toplantının çok verimli geçtiğinin altını çizen dışişleri bakanları, son 20 yılda üç ülkenin inisiyatifiyle; Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattının hayata geçirildiğini, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin ise bitmek üzere olduğuna dikkat çekti. Bakanlar toplantıda Suriye meselesinin de ele alındığını ifade etti.
“AHISKA TÜRKLERİ İÇİN YARDIMA HAZIRIZ”
Basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ahıska Türklerinin Gürcistan’a geri dönüşleri konusunda Gürcistan hükümeti ile çok yakından çalıştıklarını söyleyerek, “Bu taahhütlerinden dolayı Gürcistan’a minnettarız” dedi. Ahıska Türklerinin geçmişte Gürcistan vatandaşı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, “Bu insanlar sosyalist rejim tarafından vatanlarından çıkarıldı. Bu topraklar Gürcistan’ın olduğu gibi onların da topraklarıdır” ifadelerini kullandı. Gürcistan’ın bu kabul etmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Davutoğlu, geri dönüş başvurularının başladığını, Ahıska Türkleri’nin 5 binden fazlasının da Azerbaycan’dan olduğunu belirtti. Davutoğlu ayrıca, “Türkiye, bu sürece katkıda bulunma arzusunu her zaman dile getirmiştir. Bu siyasi bir mesele değil, insani bir mesele. Türkiye, gerekli olduğu takdirde, bu insanların yurtlarına yeniden yerleşmeleri için tüm yardımı sağlamaya hazırdır” dedi.
“ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ VERİMLİ SONUÇLAR VERİYOR”  
Üç ülke dışişleri bakanının bir araya geldiği toplantının “benzersiz bir işbirliği platformu” olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Çünkü bu tür işbirlikleri genellikle teknik işbirliği alanlarının hayata geçirilmesinden çok siyasi seviyede gerçekleşiyor fakat son 20 yıl içinde, hepimiz arasında mükemmel ikili ilişkiler gerçekleşti” şeklinde konuştu. Davutoğlu, “Ayrıca ulaşım ve enerji alanlarında üçlü işbirlikleri oldu. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve şu an Bakü-Tiflis-Kars projesi üzerinde çalışıyoruz. Geçen yıl bir araya geldiğimizde, niçin Bakü-Tiflis-Ankara hattında dışişleri bakanları platformu yok diye sormuştuk. Bu şekilde devam ederse, toplantıda da bahsettiğim gibi, Türkiye’nin her şehri, Bakü-Tiflis’le alakalı bir şeyler talep edecek” ifadelerini kullandı. Davutoğlu,”Bu benzersiz işbirliği, sadece üç ülke arasında güçlenmeye devam etmeyecek, aynı zamanda diğer bölgesel işbirlikleri için de bir çekirdek olacak” değerlendirmesini yaptı. Davutoğlu, “Çünkü bu platformun amacı, refah, barış ve ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösteren uyum içinde bir bölge oluşturmaktır. Bu yüzden bu toplantı, aynı zaman da Kafkasya için de birlikte çalışma açısından iyi bir örnektir. Türkiye her zaman bu konularda tüm ortaklarıyla işbirliğine hazırdır” diye konuştu.
BİR DAHAKİ TOPLANTI AZERBAYCAN’DA
Toplantıda, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası örgütlerde nasıl işbirliği yapabilecekleri konusunu ele aldıklarını söyleyen Bakan Davutoğlu, “BM’de, AGİT’de, Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütünde her zaman birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye ayrıca, Gürcistan ve Azerbaycan’ın AB ve NATO’ya yönelik Euro Atlantik hedeflerine de destek vermektedir. Bu alanlarda da birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Toplantıda ayrıca, Suriye, Ortadoğu, Afganistan gibi bölgesel ve uluslararası meselelerin de gündeme geldiğini kaydeden Bakan Davutoğlu, üçlü mekanizmanın ortak konulara ilişkin istişareler açısından da iyi bir platform oluşturduğunu söyledi. Davutoğlu ayrıca, önümüzdeki üçlü toplantıya, Azerbaycan’ın Gebele şehrinin ev sahipliği yapacağını belirtti.
KHABADZE İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze ile de bir araya geldi.
Davutoğlu, Kahabadze ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. Türkiye’de en az 500 bin civarında Acara kökenli Gürcü vatandaşı olduğunu hatırlatan Davutoğlu, Türkiye’nin onlarla Acara bölgesindeki akrabalarının ilişkilerini geliştirmeye kararlı olduğunu ifade ederek, “Tarihimiz ortaktır, geleceğimiz ortaktır, en önemlisi kalbimiz ortaktır. Kalbimiz kalbinizdir, kalbiniz kalbimizdir” diye konuştu.
Khabadze ise Acara ile Türkiye arasında gerçekleştirilebilecek projeleri ele aldıklarının söylerken, Davutoğlu’nu sadece resmi ziyaretler çerçevesinde değil, ailece de ağırlamak istediğini belirtti.
Davutoğlu, Batum temasları sırasında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov ile de basına kapalı ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve Yukarı Karabağ sorunu konusundaki son durumun ele alındığı öğrenildi.
Davutoğlu, iki gün süren Gürcistan ziyaretini, Batum’un Orta Camisi’ni ziyaret ederek tamamlarken, burada Müftü Cemal Pakzadze ile görüştü. Davutoğlu’nun cami ziyaretine Batum halkı yoğun ilgi gösterirken, Davutoğlu camiden ayrılırken, kendisini görmeyen gelen kalabalığın önünde aracından inerek vatandaşlarla selamlaştı ve sorunlarını dinledi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23