• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ağrı Dağı son yaylacıları uğurladı

Yeniakit Publisher
2019-11-12 12:04:00 -
Ağrı Dağı son yaylacıları uğurladı

"Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'ndaki yüksek rakımlı yaylalarda ilkbahar ve yaz dönemini geçiren göçerler, havaların soğumasıyla ovalara indi.

5 bin 137 metre yükseklikteki Ağrı Dağı, bitki çeşitliği, su kaynakları ve el değmemiş doğasıyla her yıl çok sayıda göçeri yüksek rakımlı yaylalarında ağırlıyor. İlkbahar mevsiminden itibaren Korhan ve Serdarbulak yaylaları başta olmak üzere birçok merasında sürü sahiplerine ev sahipliği yapan Ağrı Dağı, yaklaşık 6 ay boyunca göçerleri misafir ediyor. Sonbahara kadar onlarca bitki türüyle beslenen küçükbaş hayvanlar, havaların soğumasıyla sahipleri ve çobanları tarafından günler süren zorlu yolculuğun ardından ovalara indiriliyor.

Bu sezon Ağrı Dağı'nın son konuklarından olan göçerlerden Ferzende Güç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağmadan önce dönüş hazırlıklarına başladıklarını söyledi. Yaklaşık 30 yıldır Ağrı Dağı'nın yaylalarını kullandıklarını belirten Güç, "İlkbaharın gelmesiyle Ağrı Dağı'nda bulunan yaylalara gidiyoruz. Şimdi sonbahar geldi, havalar yukarıda daha da soğuk, bundan dolayı sürülerimizi ovaya indirdik." dedi.

"Kış iyice bastırana kadar ovalarda otlatacağız"

Çiftçilerden Ahmet Aras ise hayvancılığın zor bir meslek olduğunu fakat geçim kaynakları olmasından dolayı bu zorluklara katlandıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Ağrı Dağı'nda bulunan yaylamızda 5 ay kaldık fakat orada artık hayvanları idare edecek ot kalmadı, şimdi ovaya indik. Mesleğimiz çok zor ama ne yapalım, tek bildiğimiz iş bu olduğu için bu işten vazgeçemiyoruz. İlkbaharda gittiğimiz dağdaki yaylalardan şimdi ovaya indik. Artık kış iyice bastırana kadar hayvanlarımızı ovalarda otlatacağız." 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23