• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine destek

Yeniakit Publisher
2016-11-02 09:48:00 -
ABD'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine destek

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nükleer enerjinin düşük karbonlu bir gelecek için çözüm yolları arasında yer alması gerektiğine yönelik mesajını şahsen destekledim" açıklamasında bulundu.

ABD Enerji Bakanı Moniz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nükleer enerjinin düşük karbonlu bir gelecek için çözüm yolları arasında yer alması gerektiğine yönelik mesajını şahsen desteklediğini söyledi.

Moniz, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerika-Türkiye Konseyi (ATC) iş birliğiyle Washington'da düzenlenen ABD-Türkiye İlişkileri 35. Yıllık Konferansı'nda konuştu.

Türkiye ve ABD'nin NATO üyeleri olarak 60 yılı aşkın süredir yakın müttefikler olduğunu vurgulayan Moniz, Türk ve Amerikalı iş adamlarının iki ülke arasındaki güçlü bağların sürekliliği bakımından önemli rol oynadığını bildirdi.

Son yıllarda yaşanan zorlukların ABD ve Türkiye arasındaki iş birliğini daha kritik hale getirdiğini anlatan Moniz, enerji alanındaki gelişmelere değindi.

Türkiye'nin, enerji kaynaklarının transferi için merkezi ülke konumunda olduğunu dile getiren Moniz, "Ukrayna'da geçtiğimiz yıllarda yaşananlar, Avrupa'nın doğalgaz kaynakları açısından Rusya'ya bağımlılığını daha da öne çıkardı. Bu Türkmen doğalgazının güney koridoru sayesinde Avrupa'ya ulaştırılmasına odaklanılmasına ön ayak oldu. Şimdi Doğu Akdeniz doğalgazının Avrupa'ya taşınmasının da ciddi anlamda muhtemel olduğunu görüyoruz. Türkiye tüm bu girişimlerin geleceği için merkezi öneme sahip." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, enerji altyapısı ve güvenliğinin gelişmesinde kilit oyuncu"

Moniz, ayrıca Baltik-Adriyatik-Karadeniz Girişimi için önemli bir rolü bulunan Türkiye'nin, doğu, batı, güney ve kuzeyin kesişim noktasında yer aldığı için bir kez daha enerji altyapısı ve güvenliğinin geliştirilmesinde kilit oyuncu niteliğine sahip olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin enerji merkezi olma yolunda yapması gerekenlerin başında sözleşme yapısı ve şeffaflığın geliştirilmesinin geldiğini söyleyen Moniz, ABD'nin ayrıca Türkiye'nin 2030 yılı itibarıyla sera gazı emisyonunu yüzde 21 ve dağıtım kayıplarını yüzde 15 azaltmanın yanı sıra 10 gigawatt rüzgar, 16 gigawatt güneş enerjisi üretme gibi hedeflerini desteklediğini kaydetti.

Bu noktada, Türkiye'nin nükleer enerjiden yararlanmasının önemine işaret eden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin açıklamasına atıfta bulunan Moniz, "Cumhurbaşkanı'nın nükleer enerjinin düşük karbonlu bir gelecek için çözüm yolları arasında yer alması gerektiğine yönelik mesajını şahsen destekledim." diye konuştu.

Ernest Moniz, ABD'nin, başta güvenlik ve denetim olmak üzere nükleer enerji alanındaki tecrübelerini Türkiye ile paylaşmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23