• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD Hazine Bakanı'ndan Rusya açıklaması: Yasal değil

Yeniakit Publisher
2022-05-18 18:49:00 -
ABD Hazine Bakanı'ndan Rusya açıklaması: Yasal değil

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'nın saldırısının sona ermesinin ardından Ukrayna'nın yeniden inşasına yardımcı olmak için ABD'nin dondurulan Rus Merkez Bankası varlıklarına el koymasının yasal olmayacağını söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya'nın saldırısının sona ermesinin ardından Ukrayna'nın yeniden inşasına yardımcı olmak için ABD'nin dondurulan Rus Merkez Bankası varlıklarına el koymasının yasal olmayacağını belirtti.

Yellen, G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesi basın toplantısı yaptı.

Ukrayna'nın yeniden inşasının finansmanında Rus varlıklarının kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin soru üzerine Yellen, Ukrayna'daki muazzam yıkım ve inşaat maliyetleri göz önüne alındığında Rusya'dan bu bedelin en azından bir kısmını ödemesi için yardım istenmesinin çok doğal olduğunu düşündüğünü belirtti.

Yellen, ABD ve müttefiklerinin Rusya Merkez Bankasının tahmini 300 milyar dolarlık varlığını bloke ettiğini anımsatarak, "Bununla birlikte, biz buna bakmaya başlarken, hükümetin bu varlıklara el koymasının şu anda ABD'de yasal olmayacağı söylendi. ABD'de yasal olarak izin verilen bir şey değil." dedi.

Rusya'nın ABD'li tahvil sahiplerine ödeme yapmasına izin veren lisansın 25 Mayıs'ta dolan süresinin uzatılıp uzatılmayacağı da sorulan Yellen, "Bu konuda nihai bir karar yok ancak devam etmesi pek olası değil." dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yellen, "Rusya bu ödemeleri yapmanın bir yolunu bulamazsa ve teknik olarak borçlarını ödeyemezse, bunun Rusya'nın durumunda gerçekten önemli bir değişiklik oluşturacağını düşünmüyorum zaten küresel sermaye piyasalarından kopmuş durumdalar." diye konuştu.

"Yüksek gıda ve enerji fiyatları stagflasyonist etkilere sahip"

Ekonomik görünüme ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yellen, küresel ekonomik görünümün zorlu ve belirsiz olduğunu vurguladı.

Yellen, dünya genelinde daha yavaş ekonomik büyüme potansiyelinin enflasyonla birleşmesi konusunda uyarıda bulunarak, "Daha yüksek gıda ve enerji fiyatları, tüm dünyada üretim ve harcamaları baskılayarak ve enflasyonu yükselterek stagflasyonist etkilere sahip." dedi.

Enerji fiyatlarındaki artışı önlemek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Yellen, Avrupa'nın da Rus petrol ve gazına bağımlı olmaktan kurtulduğuna emin olmak istediklerini dile getirdi.

Yellen, ABD ekonomisinin resesyona girmesini beklemediğini söyledi.

Avrupa'nın Rus enerjisine daha fazla bağımlı olması nedeniyle muhtemelen daha "kırılgan" olduğunu belirten Yellen, bunun hem enflasyon hem de ekonomik yavaşlamalar açısından risklerle dolu bir ortam oluşturduğunu aktardı.

ABD'nin Çin'e uyguladığı tarifelere ilişkin bir soru üzerine ise Yellen, Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde uygulamaya konulan bazı tarifelerin sorunları ele almaktan çok tüketicilere ve işletmelere zarar veriyor gibi göründüğünü ifade etti.

Ayrıca Yellen, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın dünya genelinde gıda güvenliği sorunlarını daha da kötüleştirdiğine işaret ederek, bu konuda derin endişe duyduğunu, bunun fiyat baskılarını şiddetlendirme ile hükümetlerin mali ve dış pozisyonlarına zarar verme riski taşıdığını dile getirdi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

H.o

Ne cok turist gelmis isvecten
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23