• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

420 kilo patlayıcı kullanıldı! 16 katlı simge bina saniyeler içinde çöktü

Yeniakit Publisher
DHA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Milli İradenin Sesi Yeni Akit

Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.

⭐ Bizi Google'da Takip Et

Adana’da 6 Şubat depremlerinin ardından ağır hasarlı olduğu belirlenen Çukobirlik’e ait 16 katlı bina 420 kilogram patlayıcı kullanılarak kontrollü şekilde yıkıldı.

Adana’da kentin simge yapıları arasında gösterilen 16 katlı Çukobirlik binası, kontrollü patlatmayla yerle bir edildi. Merkez Seyhan ilçesi Turhan Cemal Beriker Bulvarı'ndaki binanın taşıyıcı kolonlarında, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden sonra ağır hasar oluştuğu tespit edildi.


 

36 yıl boyunca kullanıldı

Binanın yıkım kararının verilmesi üzerine başlatılan çalışma kapsamında polis ekipleri, bulvarı trafiğe kapatarak bölgede güvenlik önlemleri aldı. Uzman ekip, 1980 yılında hizmete alınan ve 2016 yılına kadar kullanılan binanın taşıyıcı sistemine 420 kilogram patlayıcı yerleştirdi.

Daha sonra verilen komutla kapsüller patlatılarak yaklaşık 36 yıl kullanılan binanın kontrollü yıkımı gerçekleştirildi.


 

Yıkım çalışması için 3 aydır çalışma yapılıyordu

Yıkım ekibinde yer alan Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Ersoy, gazetecilere, binanın, kentin simge yapıları arasında yer aldığını söyledi.


 

Ağır hasarlı binanın iş makineleriyle yıkımının yapılamayacağını vurgulayan Ersoy, bu nedenle yıkımın kontrollü patlayıcıyla yapılmasına karar verildiğini belirtti.


 

Ersoy, ilk 4 katta bulunan kolon ve perdelere delikler açılarak patlayıcı kapsüllerin yerleştirildiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Bu işin yaklaşık 3 aylık bir hazırlık süreci var. Devletimizin ilgili kurumlarından tüm izinler alındı. Yıkım ruhsatı alındı. Güvenlik tam olarak sağlandı. Dolayısıyla yıkım bugün gerçekleştirildi. Simülasyon programlarıyla belirlediğimiz binanın zayıf ve kuvvetli kısımlarına, perdelerine ve kolonlarına yeni nesil patlayıcılar yerleştirildi. Bu bina yaklaşık 70 metre yüksekliğinde. Yıkım ekibime özellikle teşekkür ediyorum. Hazırlanan rapora göre yıkım yüzde 98 oranında başarılı geçmiştir."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23