• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor

Yeniakit Publisher
AA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
2,1 milyar insan temiz suya erişemiyor

Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyada 2,1 milyar insan güvenli içme suyuna erişemiyor. Su krizi, özellikle kadınlar ve çocuklar üzerinde ağır bir yük oluşturuyor.

Birleşmiş Milletler (BM), dünyada 2,1 milyar insanın hala güvenli bir şekilde yönetilen içme suyu hizmetlerine erişemediğini belirtti.

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) temsilcisi Bhanu Neupane, yeni yayınlanan BM Dünya Su Kalkınma Raporu hakkında BM Genel Merkezi'nde gazetecilere bilgi verdi.

Son küresel izleme verilerine göre, küresel su krizinin hala çok ciddi boyutlarda olduğunu anlatan Neupane, dünyada 2,1 milyar insanın güvenli ve yönetilen içme suyu hizmetlerine erişemediğini kaydetti.

Neupane, "Dünyada 3,4 milyar insan güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyon, 1,7 milyar insan ise evlerinde temel hijyen hizmetlerinden yoksun. Bu konuda son on yılda ilerleme kaydedildi ancak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için hâlâ çok yavaş." dedi.

İklim değişikliğine bağlı kuraklıklar, seller ve aşırı hava olaylarının tetiklemesiyle dünyada en az 4 milyar insanın her yıl en az bir ay boyunca şiddetli su kıtlığı yaşadığını belirten Neupane, ayrıca raporda su eşitsizliğinde güçlü bir cinsiyet boyutuna dikkat çekildiğini aktardı.

"Kadınlar ve kız çocukları her gün yaklaşık 250 milyon saat su temin etmekle geçiriyor"

Neupane, dünyada 1,8 milyar insanın su bulunmayan evlerde yaşadığını vurgulayarak, bu evlerin yaklaşık yüzde 70'inde kadınların ve kızların su temininden sorumlu olduğunu söyledi.

"Kadınlar ve kız çocukları her gün yaklaşık 250 milyon saat su temin etmekle geçiriyor." diyen Neupane, 15 yaşın altındaki kız çocuklarının su temin etme olasılığının erkek çocuklarına göre neredeyse iki kat daha fazla olduğuna dikkati çekti.

Neupane, su toplamak için harcanan zamanın eğitim, istihdam ve kamusal hayata katılım fırsatlarını azalttığını, ayrıca su temini sırasında kadın ve kız çocuklarının fiziksel yaralanma, taciz ve şiddete maruz kaldığına dair belgelenmiş sonuçların bulunduğunu kaydetti.

Dünya Su Günü kapsamında her yıl hazırlanan ilgili rapora 12 BM kuruluşunun öncülük ettiğini dile getiren Neupane, raporda 44 farklı BM su kaynakları üyesi ve ortağının katkılarının yer aldığını ekledi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23