• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

200 bin tonluk hasadın yarısı yurt dışına gidiyor

Yeniakit Publisher
IHA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin sofralık kayısı üretiminde lideri olan Mersin Mut'ta hasat hızlandı, ihracat kapıları aralandı. Bu sezon 200 bin ton rekolte beklenirken, 100 bin tonluk ürünün yurt dışına gönderilmesi planlanıyor.

Coğrafi işaretli ve aromasıyla dikkat çeken Mut kayısısı, Mersin’in Kızılkum’dan doğan bereketli topraklarında yeniden sofralara inmeye başladı. Hasadın yoğunlaştığı ilçede üreticiler günde 20 bin tona kadar ihracat gerçekleştirirken, ürünler Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan ve Avrupa ülkelerine tırlarla taşınıyor.

Türkiye’de sofralık kayısının yüzde 95’inin üretildiği Mersin’in Mut ilçesinde, coğrafi işaretli Mut kayısısında yoğun hasat süreci başladı. Mikroklima yapısıyla öne çıkan bölge, turfanda üretimiyle dikkat çekerken; rengi, kokusu ve aromasıyla beğeni toplayan tescilli kayısıdan bu yıl 200 bin ton ürün elde edilmesi bekleniyor. Bahçelerde tek tek toplanan kayısılar, işçiler tarafından önce ihracata uygunluklarına göre seçiliyor. Ardından özel ambalajlara yerleştirilip soğutma işlemi tamamlanan ürünler, tırlarla başta Romanya, Rusya, Ukrayna ve Hindistan olmak üzere Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine sevk ediliyor. İlçede 79 bin dekarlık alanda üretimi yapılan kayısıda, hasadın hız kazanmasıyla birlikte fiyatların 35-40 TL seviyelerine kadar gerilediği ifade ediliyor.

Mut Ziraat Oda Başkanı ve Üretici Muharrem Yılmaz, "Sofralık kayısının başkenti Mersin'in Mut ilçesi. Burada üretilen kayısılarımız dünyanın dört bir yanına Rusya, Arap Emirlikleri, Irak, Avrupa'ya ihracat yapılmaktadır. Bugünlerde günlük 20 bin ton civarı ihracat yapılmaktadır. Bu yıl kayısımız başladı, ihracatımız da başladı. 200 bin ton rekolte beklemekteyiz. Bunun takribi 100 bin tonu yurt dışına ihracat olacaktır. Bugünlerde işte kırmızı kayısılarımız başladı. Günlük 20 bin ton ihracata kayısı gitmektedir. Fiyat aralığımız kalitesine göre 30 ile 70 lira arasında değişmektedir" dedi.

İhracatçı Fevzi Güler, "Mut ilçesinde ilk kayısı ihracatımız başlamış durumdadır. Fiyatlarımız 35 ile 60 lira arasında değişmektedir. İhracat ülkelerinin özellikle bu talebi Rusya ve Ukrayna'ya talepler artmıştır" dedi.

Çiftçilere uyarı geldi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ise, "Sezon başladı. Kayısı 80-100 liradan başladı ve sofralık fiyatı 35-40 liraya kadar indi. Fiyatların düşmesinin sebebi, tabii ki arz talep meselesi ama kayısı fiyatlarının düşme sebeplerinin biri işte bu kasada görüldüğü gibi 80 liraya satılan kayısının altında hurda kayısı çıkıyor. Bunları 35-40 liraya satıyorlar da aslında ihracatçıya 60 liraya mal oluyor. Ben aslında çiftçiyi uyarıyorum. İçeride görüldüğü gibi tezgaha dökülen kayısının yarıdan fazlası ıskartaya çıkıyor. Onun için buna dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun bir de sorunu 35 milimin altında olan bir kayısı ihracata gitmiyor. Vatandaşta diyor ki bu güzel kayısı ama ebadı tutmuyor. Çiftçinin buna dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

İhracatçı Fatih Yılmaz, "İhracata kayısı yapıyoruz. Bu yıl ihracata erken başladık. Başlamamıza rağmen malda kalite var ama fiyatların düşmesi bizi üzdü. Halden alıyoruz burada işliyoruz soğutup tırlarla Samsun üzerinden Rusya'ya gönderiyoruz. Şimdi büyük olarak Rusya'ya ihracat ediyoruz. Onun dışında Polonya var, Ukrayna var bu bölgelere ihracat ediyoruz. Şu anda başındayız ileri tarihlerde daha da yoğunlaşır. Bugünlerde bu turfanda olduğu için biraz zayıf. Günlük belli olmuyor o duruma göre bazen 20 ton değişebiliyor" dedi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Run Simulator

O çöpü kendiniz Yiyin Sizde kalsın Üçkağıtçılar
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23