Baltimore’da siyah bir gencin öldürülmesinin ardından başlayan ayaklanma sonucu kentte olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
ABD'nin Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde, polis şiddeti sonucunda yaşamını yitiren 25 yaşındaki siyahi genç Freddie Gray'in cenaze töreninden sonra olaylar çıktı.
DÜKKANLAR YAĞMALANDI
Polis şiddetini protesto eden göstericiler, iş yerlerini yağmalayıp ateşe verdi. Göstericilerin özellikle alkol satan dükkanlar ile gıda satan marketleri yağmaladığı görüldü. Yağmalanan mekanlar daha sonra ateşe verildi.
15 YARALI, 30 GÖZALTI
Göstericilerle polisler arasında çıkan çatışmalarda, aralarında 15 polisin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Hastanede tedavi gören iki polisten birinin bilincinin kapalı olduğu, en az 30 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.
‘OHAL’ İLAN EDİLDİ
Olayların ardından Maryland Valisi Larry Hogan, eyalette 'olağanüstü durum' ilan edip olayların son bulması için Ulusal Muhafızları devreye sokarken, Baltimore Belediye Başkanı Stephanie Rawlings-Blake ise kentte Salı gününden başlamak üzere, akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında, bir hafta boyunca sokağa çıkma yasağı ilan etti.
Washington Post’un haberine göre, Baltimore Emniyet Müdürü Anthony W. Batts, Ulusal Muhafız birliklerinin kentte konuşlandığını, polisin de nöbette olduğunu açıkladı.
Batts, dün gece yaptığı basın toplantısında Washington D.C. ve Philadelphia’dan da polis yardımı istediklerini ifade etti, “Kent sakinleşiyor, yanan araçları ve sokakları saymazsak” dedi.
Yüzbaşı Eric Kowalczyk de polisin olayları kontrol altına almaya çalıştığını ve bölgeye takviye biber gazı gönderildiğini söyledi.
Gray'in 19 Nisan'da ölmesinden bu yana protestolar sürüyordu. 25 yaşındaki Freddie Gray, gözaltında darp edilmiş, bir hafta hastanede kaldıktan sonra belkemiğindeki ciddi yaralanmalar nedeniyle hayatını kaybetmişti.
AYAKLANMA NASIL BAŞLAMIŞTI
Geçen yıl da yine bir siyah olan Michael Brown’un polis tarafından vurulmasının ardından eylemler başlamıştı. Polis Darren Wilson’ın yargılanmaması kararının ardından Ferguson’dan başlayan protestolar ABD metropollerine yayıldı.
Göstericiler, "Hands up, dont shoot” (Eller yukarı, ateş etme) ve “adalet ve barış" sloganlarıyla, polisin silahsız bir siyah ABD’liyi öldürmesi ve yargılanmayacak olmasını protesto etti.
Irkçılık karşıtı protestolar o tarihten beri ABD’nin farklı kentlerinde siyahlara yönelik her olayda yinelendi. Kasım 2014'te de Ohio eyaletindeki Cleveland kentinde parkta oynayan 12 yaşındaki siyah bir çocuk, “elindeki silahı bırakmadığı” gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürüldü. Çocuğun elindeki silahın oyuncak olduğu açıklandı.
Baltimore ırkçılığı 1968’de de büyük eylemlerle protesto etmişti. ABD siyah toplumun önderi ve insan hakları savunucusu Martin Luther King’in 4 Nisan 1968’de suikastla öldürülmesi, 100’den fazla kentte kitlesel isyanlara neden oldu. Baltimore’da 6 kişi öldü, 700 kişi yaralandı. 5 bin 800 kişi tutuklandı. Binden fazla işyeri yağmalandı veya yakıldı.