• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

Zihnimizi nasıl güçlendirelim?

20 Nisan 2019
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

Yaşımız ilerledikçe yürüme zorluğu çekebilir, eskisi gibi fiziksel aktiviteler göstermeyebiliriz. Ancak zihnimizin de aynı duruma düşmesini istemeyiz, buna katlanamayız. Olan bitenden, çevremizden haberimiz olsun isteriz.

Zihnimizi canlı tutmak, zayıflamasını önlemek için alacağımız bazı tedbirler çok işe yarayacaktır. İşte bunlardan bazıları:

Hareketli olmak ve egzersiz, yaşam kalitesini artırır. Gerçekten zihin sağlığı için her gün en az yarım saat egzersize zaman ayırmak, özellikle temiz havada yürüyüş yapmak beynimizin forma girmesinde faydalı olacaktır. Özellikle oturarak iş yapanlar arada ayakta kalmaya ve yürümeye önem vermelidirler. Geçenlerde yabancı bir uzman bu yüzden biraz da şaka yollu, ‘Toplu taşıma araçlarında yaşlılara oturmaları için yer vermeyin. Çünkü onlara kötülük yaparsınız’ demişti.

Beslenmeye dikkat. Düşük glisemik endeksli (yani yediğimizde kan şekerimizi yükseltmeyen) ve lifli (posa bırakan) besinler tercih edilmelidir. Şekerden uzak durulmalı; doğal gıdalara, sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Böylelikle bağırsaklarda gerçekleşen sindirim istikrarlı sürer, beyne giden enerji daha sağlıklı olur ve beynin performansı daha uygun hale gelir.

Diyabet ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkları kontrol altında tutmalı. Çünkü bu rahatsızlıklar özen gösterilmezse beyni olumsuz etkiler.

Sigaradan, alkolden uzak durmalı. Sigara içildiğinde de alkol alındığında da hemen kana karışarak beyne hücum eder ve en önce beyin dokularına zarar verirler.

Uykumuz yeterli ve dengeli olmalı. Gece yani karanlıkta uyunmalı ve alınan uyku yeterli olmalıdır. Uyku zihnimizi dinlendirir, öğrenmemizi ve konsantre olmamızı güçlendirir. Devamlı uykusuzluk çekenlerde bilişsel yani zihinsel fonksiyonlarda zayıflama ortaya çıkar.

Balık, sızma zeytinyağı, üzüm, badem ve ceviz gibi gıdalar ihmal edilmemelidir.

Stresli yaşantıdan kaçınmalı. Stres, hipokampus ve hafızayla bağlantılı diğer beyin bölgelerini zararlı kimyasallarla kaplayarak beyne zarar verir. Bu yüzden dengeli hayat sürmek, dinlenmeye ve istirahate önem vermek, sosyalleşmek, dost ve akrabalarla iletişimde olmak, seyahat etmek, alternatif faaliyetlerin olması stresi azaltır.

Beyni çalıştırmalı. Bulmacalar, sudoku ve diğer zekâ oyunları beyni formda tutmada yararlıdır. Eğitime devam etmek, okumak, yeni şeyler öğrenmek yine zihnimizi kuvvetlendirir.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN İNŞASINA 

MUVAFFAK OLDUĞU ÜÇ BÜYÜK 

ABİDE CAMİ”

Saygıdeğer hocamız Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Çamlıca Camii’nin açılması dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımızla geçmişte yaptığı bir görüşmeyi anlatmış. Önemine binaen değerli hocamıza teşekkür ederek aynen alıntılıyor ve Cumhurbaşkanımızın kararlığına dikkat çekiyoruz:

“Bundan yaklaşık 10 küsur sene evveldi. Başbakanlık makamında muhterem Recep Tayyip Erdoğan ile beraberdik. Bana önemli iki müjdeyi verdi. O zaman bu müjdelerden bakanlarının bile haberi yoktu.

BİRİNCİSİ: “Büyük Çamlıca’nın tepesinde Türkiye’nin en büyük camisini inşa edeceğim. İstanbul’un her yerinden görülecek; İslam’ın tapusu olacak ve gelen yabancı misafirlerin gözleri mutlaka takılacak. Dua ediniz, Allah muvaffak eylesin” dedi. Ben de inşallah bitince ben de izin verirseniz ilk hutbeyi okuyayım demiştim. 

İKİNCİSİ: “Muhterem Hocam! Merkel, Kosova’nın başşehri Priştine’de nüfusun sadece % 5›i Hristiyan olduğu halde bir katedral inşa etmiş; belli ki Hristiyanlığın sembolü olarak yapmış. Ben de yetkililerden tam katedral kadar 20 dönümlük yer istedim; ancak 10 dönüm kadar verdiler. İnşallah orada da İslam’ın sembolü olacak.” Elhamdülillah bu cami de bitmek üzere.

ÜÇÜNCÜSÜ: Benim de 1986 yılından beri üyesi ve hatta Başkan Yardımcısı olduğum Taksim Camii ve Vakfıdır. Maalesef 50-60 yıldır dile getirilen bu arzu gerçekleşmemişti. Ancak muhterem Cumhurbaşkanımız, Taksim Camii’nin inşasında muvaffak oldu ve Taksim’e de Müslüman milletimizin damgasını vurdu.

Ya Rab! Kusurlarını affet ve onu rızan dairesindeki işlerde muvaffak eyle.”

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23