• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

Nimetlere şükür

30 Kasım 2019
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

Rabbimizin nimetleri saymakla bitmez. Sayısız nimet içindeyiz. Nedense bir eksiğimiz veya problemimiz olduğunda hemen ‘neden yok’ deyip moralimiz bozuluyor, kafayı takıyoruz. Hâlbuki, Rabbim şükredecek o kadar çok nimet vermiş ki saymakla bitmez.

Şükür, nimetlerin artmasına, isyan ve nankörlük ise bu nimetlerin yok olmasına sebebiyet verir. Bu itibarla nimetlerin artışı veya yok oluşu bir anlamda bizim tutum ve davranışlarımıza bağlıdır. 

Aslında şükrün şükredene sayılamayacak kadar faydaları vardır:

*Şükür; kulun kulluğunun ve aciz olduğunun farkına varmasını, Allah’a yaklaşmasını ve rızasını kazanmasını sağlar.

*İnsan kendisine verilen nimetlerin değerini anlar, nimeti verene şükrederek mutlu olur ve hayatından zevk alır.

*Şükretmek kişiliği geliştirip özgüveni artırır. Günlük başına gelen üzücü olayları daha ağırlarını aklına getirerek gözünde çok büyütmez, çoğuna güler geçer. 

*Sahip olduğu güzellikleri görüp şükretmeyi bilen kişi pozitif düşünür. İyimser kişilerin sağlığı, mutluluğu, morali karamsarlara oranla yüksek olur.

*Kul, nimetlere şükrettikçe o nimetler hem devam edecek hem de çoğalacaktır. Zira şükür nimetin artmasına vesile olur.

*Şükreden bir kul stresten ve sıkıntıdan uzak olur.

*Kendine verilen nimetleri görebilen kişi, kendisine nimetlerin ulaşmasında aracı olanları da bilip takdir eder. Sahip olduğu nimetleri paylaşmak ister. Böylece şükür, insanlar arasında kaynaşmayı sağlar. Hadisi şerifte buyrulduğu gibi, “Kula teşekkür etmesini bilmeyen Allah’a da şükredemez.”

MİNNET DUYGUSU YARAR VERİYOR

Bu yüzden bize iyilik eden olduğunda, güzel bir davranışla karşılaştığımızda teşekkür etmeyi bilmeliyiz.

Ayrıca giderek artan psikolojik kanıtlar minnet duygusu taşıyan insanların başkalarını dikkate alan, kararlı, enerjik, coşkulu, yardımsever, ilgili, neşeli ve iyimser olduklarını ortaya koymaktadır. Buna ek olarak, son araştırmalar minnet duygusunun psikologların ‘dayanışma duygusu’ adını verdikleri özelliği artırarak yaşamın başa çıkılabilir, anlamlı ve anlaşılabilir olduğunu kabul etmemiz ile güçlü bir ilişki içinde olduğunu göstermiştir. Minnet duygusunun böyle kendini iyi hissetme hali üzerinde güçlü ve kalıcı bir etkisinin olması deneyimlerimizi, tecrübelerimizi olumlu olarak yeniden çerçevelendirmiş olmamızdan kaynaklanmaktadır.

Minnet duygusuna önem verenlerin;

*Daha az endişeli, 

*Daha az depresif (moral olarak çökkün), 

*Daha az kıskanç, 

*Daha az yalnız ve 

*Daha az maddeci olduklarını da gösterilmiştir. Psikoloji araştırmalarına göre; yaşam memnuniyeti ile istikrarlı ve sağlıklı biçimde ilişkili beş karakter gücünden biri minnet duygusudur (diğerleri lezzet, sevgi, umut ve meraktır).

Rabbim bizleri hakkıyla şükreden kullarından eylesin…

BOŞANMA

Evlenme ve boşanma ile ilgili yeni istatistikler açıklandı. Buna göre;

2018 yılında evlenen çiftlerin sayısı 553 bin 202. Evlenme oranları bir önceki yıla göre % 2,9 azaldı. Buna karşılık 2018 yılında boşanan çiftlerin sayısı 142 bin 448. % 10,9 artışlık boşanma oranı son yıllarda görülen en yüksek oran olarak dikkati çekti.

Toparlayacak olursak 10 yıl önce 591 çift evlendiği halde 2018 yılında var olan nüfus artışına rağmen evlenen çift sayısı 553 bine düşmüş durumda. Üstelik nüfusun arttığı da göz önüne alınırsa iç karartıcı bir rakam bu.

Boşanmalarda ise 2009 yılında 114 bin olan boşanma oranı, evlenme oranları düştüğü halde 142 bine yükselmiş. Artık az evlenen ve hızla boşanan bir toplum olmaya doğru gidiyoruz.

Problemlerini insanları dinlediğimde o kadar garip boşanma gerekçeleri görüyorum ki şaşırmamak elde değil. Meselâ çarpıcı gelen bir örneği yazmak istiyorum:

34-35 yaşlarında 2 çocuklu bir anne. Çalışıyor, iyi bir işi var. Kendisini çok seven kocasından ısrarla ayrılmak istediğini söylüyor. Sebebini soruyorum, artık eşinden elektrik alamadığını, yalnız yaşamak istediğini ifade ediyor. 

Kocasının hiç kötü huyu yok ve kendisini üzmüyor, bunu kabul ediyor ama buna rağmen ondan soğumuş. Çocuklar arada kalır, sorunlu ve ezik olarak büyürler diyorum ama hanımın umurunda değil. 

Rabbim sonumuzu hayreylesin…

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23