• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

İyilik yap denize at

13 Ekim 2018
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

Zaman zaman hepimiz iyi bir iş yapmanın ve takdir görmenin tatlı mutluluğunu duymuşuzdur. Fakat gizlice yapılan iyiliğin zevki başkadır;  insana sonsuz bir iç huzuru kazandırır.

Geçenlerde zengin bir adamın genelde yoksulların oturduğu bir mahalleye giderek muhtarla görüştüğünü ve muhtaçlara verilmek üzere yüklü yardım bıraktığını bir dostum söyledi. İsmini de bildirmemişti. İnanın çok hoşuma gitti. 

Aynı yapıya sahip bir başka iyiliksever de dört beş ay bir huzurevinde çalışmış, yerleri süpürmüş, çamaşırhaneye sepetler dolusu kirli taşımış. İsmini sordukları zaman, “Eğer kim olduğumu bilseydiniz minnet duymak lüzumunu hissedecektiniz.  O zaman da yaptığım işin hiçbir önemi kalmayacaktı” demiş. Gerçekten de, sonradan emekli bir müdür olduğunu öğrendikleri bu adama, ayak işlerinde çalışıp iyilik yapma fırsatı tanırlar mıydı acaba?

Sessizce yapılan iyiliğe bencilliğimiz daima karşı çıkar. Nefsimiz duyulmak,  beğenilmek, takdir edilmek ister. Eğer bu zaafımızı yenmeyi başarırsak, gizlice yaptığımız iyiliklerden daha büyük bir mutluluk duyarız. Her şeyden evvel yardım ettiğimiz kişinin gururunu incitmemiş oluruz. 

İyilik yapmak için her zaman boş vakit veya paraya ihtiyaç yoktur. Sadece dikkatli bir göz ve anlayışlı bir kalp yeter. 

Kuvvetli bir sezgi ve anlayışa sahip bir öğretmen de zeki; fakat fakir öğrencilerini çeşitli bilim dergilerine abone ettirmiştir. Gönderenin kim olduğunu bilmeyen istidatlı öğrencilerden birini tanıyorum ki bu dergiler sayesinde bilim adamı olmuştur. 

Bir başka arkadaşımın da ilgi çeken bir alışkanlığı vardır: Politikacılara ve devlet adamlarına cesaret verici mektuplar ve mesajlar yazmak. Teorisi de şu: Bizi idare eden büyüklerimiz takdir dolu bir mesaj aldıklarında, çoğunlukla karşılığında bir iş bekleyenin imzasıyla karşılaşırlar. Yani onlardan bir karşılık beklerler. Veya mesaj yazan,  tenkit etmek, içinde biriken öfkeyi boşatmak amacıyla kalemi eline alır.  Niye biraz da takdir dökülmesin kalemlerimizden?  Hem de karşılığında bir menfaat beklemeden...

Şunu unutmamak gerekir ki, iyiliği kendimizi tatmin için değil de, iyilik ettiğimiz kişiyi mutlu kılmak için yapıyorsak, ancak o zaman ona “iyilik” denebilir.

İYİLİK YAPAN MUTLU OLUR

Bizim inancımızda da kültürümüzde de iyilik yapma, derdi olana yardım etme, aça ve muhtaca verme, sıkıntısı olanın sıkıntısını giderme tavsiye edilmiştir ve ecri büyüktür. Şimdi de bakıyoruz iyilik etme ruh sağlığımıza fayda veriyor,  iyilik ederken aslında kendimize de iyilik yapmış oluyoruz.

Araştırmalara göre; vermekte cömert olanların gerçekten de daha iyi duruma geldiklerine dair güçlü kanıtlar mevcuttur. Harvard Üniversitesi ile British Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar “mutluluğu” rakama döktüklerinde, kişinin sadece kendisi için para harcamasının o kişide neredeyse hiçbir fark oluşturmadığı halde başkaları için harcamasının mutlulukta ciddi bir artışa sebep olduğunu tespit etmişler. Diyorlar ki:

 “İnsanlar zamanlarını veya paralarını inandıkları bir davaya adadıklarında problem çizen kişilere dönüşür. Problem çözenler seyirci kalan kişilerden ve bir olayda mağdur durumunda olanlardan daha mutludur.” 

Gerçekten yardım etme ruhu ve iyilikseverlik kişide terapi etkisi yapmaktadır. Bu tespit birçok çalışmada ortaya çıkmıştır:

l Yüksek fedakârlık gösteren kişilerde endorfin denilen mutluluk hormonu salgılanmaktadır. Bu hormon ise insanları daha huzurlu ve mutlu olmalarını, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini, rahatsızlıklardan daha çabuk iyileşmelerini sağlamaktadır.

l Son araştırmalar iyilik yapmanın insanların genlerinde bulunduğunu göstermiştir. Yani insan yaradılışına uygun davransa yaradılışı onu iyiliğe sevk edecektir.

l İyilik yapmayı sevenlerin daha uzun yaşadığı tespit edilmiştir.

l Vermek hayatı renklendirir; heyecan, enerji ve zevk verir. Strese iyi gelir. Depresyona yakalanmayı zorlaştırır.

l Vermek ve iyilik yapmak kendine güveni artırır, yaşam deneyimi ve birikim sağlar.

Kısacası vermek, iyilik yapmak sadece karşı tarafa değil yapana da fayda sağlamaktadır. Kişiye sağlık, mutluluk ve neşe; hayatına anlam ile bolluk ve bereket getirir.

 Mutlu olmak istiyorsak mutlu etmeyi öğrenmemiz gerekecektir. Bu da iyilik ve verici olmakla olur. Ancak bunları yaparken saygılı ve alçakgönüllü olmalı; sevecenlikten ve güler yüzlü olmaktan vazgeçmemelidir.

İyilik yapmayı ve vermeyi, başkasına yardım etmeyi, insanların acılarını dindirmeyi kendine hedef edinen tüm fedakâr insanlara selâm olsun.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23