--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Hekimoğlu İsmail ağabeyden mektup var

Sefa Saygılı
Sefa Saygılı

Geçen yazımızda Hekimoğlu ağabeyle hasbihalde bulunduğumuzu ve söylediklerini yazmıştım. Daha darbe gecesi saat 23 gibi ‘Çıban patladı’ diye sosyal medyaya mesaj atmış, 15 Temmuz ihanet kalkışmasında tankla, tüfekle, bomba atan jetlerle gelen darbecilere karşı koyan, 249 şehit vererek ve 2200 gazi ile meydan okuyan kahramanları “Minyeli Abdullahlar” diye selamlamıştı.

Yarınki referandumda evet oyunu desteklediğini belirtmiş, “Biz dindar Cumhurbaşkanımızın yanındayız” şeklinde düşüncelerini ifade etmişti.

“Hekimoğlu abimiz hayranlık duyduğumuz büyük bir âlim. Böyle insanlar kolay yetişmiyor. Duruşunu çok merak ediyordum. Yüreğimize su serptiğiniz için size müteşekkiriz” şeklinde okuyucularımızdan çok sayıda teşekkür mesajları aldık, almaya da devam ediyoruz.

Hayatı İslami faaliyetlerle geçmiş, ihlas abidesi değerli ağabeyimiz makalemiz üzerine, sağ olsun el yazısıyla kaleme aldığı bir teşekkür mektubu göndermiş. Önemine binaen aynen yayınlıyoruz:

Aziz ve muhterem kardeşim, doktorum.

Yeni Akit gazetesinde neşredilen makalenizi okudum. İltifatlarınız dua yerine geçer inşallah. Sağlıklı yaşamanızı dilerim, dünya ve ahiretiniz cennet olsun.

Selam ve hürmetlerimi arz ederim efendim.

Ömer Okçu (Hekimoğlu İsmail)” 

REFERANDUM ÖNCESİ

Yarın ülkemiz için önemli bir halk oylamasına gidiyoruz. Eğer evetler fazla çıkarsa başkanlık sistemine geçiyoruz ve demokrasimizin işleyişi daha hızlı olacak. Bu avantajları düşünerek ve hesaba katarak oylarımızı kullanır, Türkiye’nin gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunuruz inşallah.

Değerli hemşerim Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman Bey Türkiye’de Devlet Reformu ve Başkanlık Sistemi adlı eserinde (Doğan Kitap, 2016) konuyu ayrıntılarıyla incelemiş. 

Kitabın bir yerinde başkanlık sisteminin avantajlarını şöyle sıralamış:

İstikrarlı yönetim, güçlü iktidar sağlanır. Hızlı ve etkin bir yönetim anlayışı hâkimdir. Parlamenter sistemlerde görülen kısa süreli koalisyon hükümetleri, uzun süreli kaoslar, hızlı hükümet değişiklikleri, siyasi nedenlerden dolayı hükümetlerin güvensizlik oyuyla düşürülmesi söz konusu değildir.

Temsil sorunu yoktur. Başkan doğrudan halk tarafından ve çoğunluğun oylarıyla seçildiği için gücünü milletten alır. Başkanın gücü, milletvekillerine veya parti içi delege hesaplarına bağlı değildir.

Aşırılıklara izin vermez. Başkanlık sisteminde kurulan ve karşılıklı denge ve kontrol sistemi ile yasama, yürütme ve yargı erkleri birbirlerinin aşırıya gitmesini engeller. Örneğin başkanın veto hakkı olması parlamento arasında denge kurulmasını sağlar.

Hızlı karar alma ve etkili yönetim sağlanır. Başkanlık sisteminde problemlere parlamenter sisteme nazaran daha hızlı çözüm üretilir. Kararlar daha hızlı alınır, uygulanması daha etkilidir.

Parlamentonun iddia edilenin aksine etkinliği artar. Milletvekilleri sadece yasama ve denetleme faaliyetleriyle ilgilenir. Yasama organı, yürütme organından bağımsız olduğu için yasama faaliyeti sırasında Yürütmenin müdahalesine maruz kalmaz.

 

Sefa Saygılı Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle