• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

6284 sayılı kanun kimleri sevindiriyor?

20 Ekim 2018
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

“ERKEK ŞİDDETİNİ ÖNLEMEDE/6284 SAYILI KANUN” kitapçığını on binlerce bastırıp kadınlara bedava dağıtan MOR ÇATI VAKFI yasanın uygulama yöntemlerini ve sağlanan hakları gözler önüne seriyor! Kadınlara, erkeklerin /kocanın /babanın/oğlunun evden uzaklaştırılmasının, tedbir ve koruma kararının alınmasının teknik ve hukuki yollarını öğretiyor. 

Mor Çatı’nın yayını olan kitapçıktan alıntılar;

- Bu kararların verilmesi için hiçbir DELİL, BELGE, TANIK, DOKTOR RAPORU vb. gerekli değildir. 

- ......Alo 183 ve 155’i arayabilirsiniz. Şikâyet ve ihbar edebilirsiniz. Şiddete maruz kalan, komşunuz ya da yoldan geçerken gördüğünüz herhangi bir kişi olabilir. (Sadece sizinle ilgili değil ----------, duyduğunuz, tanık olduğunuz her konuyu şikâyet hakkından bahsediyor.)

-  Koruma kararı genellikle 6 aylığına verilir.

-  Yapacağınız başvurularla ilgili bütün işlemler ücretsizdir.

-...baroya başvurun destek isteyin, baro ihtiyaç dâhilinde, size ücretsiz bir avukat tayin edecektir.

- Kanun’da şiddet; fiziksel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmenizle ve acı çekmenizle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketler olarak tanımlanmaktadır.

Buna göre, şiddet sadece dayak yemek değildir. Sayılanların hepsi şiddet tanımına girmektedir:

“....hakaret etmek, aşağılamak, birilerinin yanında küçük düşürmek, istenmeyen zamanlarda... cinsel ilişkiye zorlamak, komşularla, arkadaşlarla, akrabalarla görüşülmesine izin vermemek, ihtiyaçlar için yeterli para vermemek, sürekli nereye kaç lira harcadığını sormak, ısrarla telefonla aramak, kimlerle arkadaş olduğunuza karışmak, takip etmek ...”  

BU KİTAPÇIKTA, KADINLARA ANLATILAN VE AÇIKLANAN BİLGİLERLE, BENZER ÖRNEKLERLE, KISACASI ADLİYEYE BİLE GİTMEDEN SADECE 155 VEYA 183’ü ARAYARAK, RESMİ YA DA DİNİ NİKÂHLI EŞİNİZİ, BOŞANDIĞINIZ EŞİNİZİ, BABANIZI, ABİNİZİ, DAYINIZI, KUZENİNİZİ, NİŞANLINIZI, OĞLUNUZU, ESKİ SEVGİLİNİZİ, SEVGİLİNİZİ, KAYINPEDERİNİZİ, KAYINBİRADERİNİZİ VEYA ÇEVRENİZDEKİ TÜM ERKEKLERİ 6284 SAYILI YASAYLA 6 AY UZAKLAŞTIRABİLİRSİNİZ. KORUMA VE TEDBİR KARARININ İHLALİ HALİNDE CEZAEVİNE GÖNDEREBİLİRSİNİZ.

MOR ÇATI’NIN KİTAPÇIĞINI, KANUN’U VE BAĞLI YÖNETMELİĞİ okuduğumuzda “ŞİDDETİN UYGULANDIĞI HUSUSUNDA DELİL VEYA BELGE ARANMAZ” hükmünün hukuken izahı var mıdır? Aynı şekilde amacın ailenin korunması, eşlerin barışmasının sağlanması gerekirken, yasanın yönetmeliğinde “UZLAŞMA VE ARABULUCULUK ÖNERİLEMEZ» yasağı ne anlama gelmektedir? PSİKOLOJİK ŞİDDET ve EKONOMİK ŞİDDET ceza genel hükümleri ile uyumlu mudur? Ortak konuttan BABAYI-KOCAYI-OĞLU hiçbir delil veya belge göstermeden BİR AYDAN ALTI AYA KADAR uzaklaştırmak (sürgün etmek) ölçülü ve orantılı mıdır? Evinden çocuklarından ve eşinden uzaklaştırılan BABA/EŞTEN nasıl bir davranış göstermesi veya ıslah olması beklenmektedir? İhlali halinde hapis cezası ile ailenin ve kadının koruması mümkün müdür veya bugüne kadar korunduğu gözlenmiş midir? Yılda yaklaşık 200.000 sayısına ulaşan tedbir ve uzaklaştırma kararlarından çocuklar nasıl etkilenmektedirler?

Sadece gazetelerde yer alan haberlerde dahi şiddetin boyut değiştirdiği anlaşılmaktadır. Köşeye sıkıştırılan eş/baba ve yukarıda saydığımız şikayete maruz kalan erkeklerin şiddete yönelerek, yılda yüzlerce örneğinde olduğu gibi aynı esnada intihar ettikleri görülmektedir.. Psikiyatri hocası olarak bana başvuran bazı hastalarımın anlatımlarında, ailelerinin yıkılmasına 6284 yasa uyarınca yapılan şikâyetler ve evden uzaklaştırmaların neden olduğu anlaşılmaktadır. Büyük şehirlerde yakın aile dışında duyulmayan bu haksız uygulamalar, köy ve kasabalarda infiale neden olmaktadır. Örneğin bir ilçedeki öğretmenin evinden, çocuklarından, eşinden uzaklaştırılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Öğretmen ilçe sokaklarında dolaşabilir mi, öğrencilerine ders anlatabilir mi? İtibarsızlaştırılmış, ezik bir öğretmen ne yapabilir? Ya tayinini isteyecek veyahut maalesef şiddete eğilimli hale gelecektir. Uzaklaştırılan öğretmenin bir ay veya altı ay sonra elinde bir demet çiçek ve çikolatayla evinin kapısını çalıp “... Pişman oldum karıcığım beni affet bir daha sözünden çıkmayacağım, lütfen beni bir daha şikâyet etme ıslah oldum” demesi mi beklenmektedir? Kanunu hazırlarken bu sonucu mu hayal ettiniz? Bu yasanın şiddeti arttırdığını düşünüyor musunuz? Evlilikleri azaltan, boşanmaları artıran, aileleri dağıtan bu yasanın sonuçlarını ve en önemlisi çocukların feryatlarını nasıl dindireceğiz? 6284 sayılı yasa milli ve manevi değerlerimize, kültürümüze uygun mudur? Bu yasanın dünyada eşi ve benzeri var mıdır?

Gelinen bu vahim aşamada; 6284 sayılı yasayı hazırlayan Ceza Hukuk Profesörü Sayın İzzet Özgenç beyefendiden açıklamalarını ve hukuki görüşlerini merak ve talep ediyoruz. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23