• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Acarlar
Hüseyin Acarlar
TÜM YAZILARI

Ey Yolcu!

25 Ocak 2021
A


Hüseyin Acarlar İletişim:

Soluduğun hava, bastığın toprak, içtiğin su, yandığın ateş hayaldir, daim sanma!

Sultan kere sultan olsan kar etmez.

Hakikatin ırmağında herkes üryandır...

Muhibbi ( Kanunî Sultan Süleyman )

Ey insan; ne ev sahibi ne kiracı, ne mülk sahibi ne de kalıcısın. Sen yürürken bu iki kapılı dünya hanında, diğer kapıya yürüyen bir yolcusun. Geldiğin saat belli gideceğin saat belirsiz. Dün yürüdüğün yolun telafisi yoktur ama yarına çıkacağın yolun garantisi hiç yoktur. Var şimdi soluklan. Aldığın nefesin hakkını vermeye bak.

Ve ey yolcu biraz dur, dinle beni;

“Yolcular yanılır, yollar yanılmaz” demiş Âşık Seyrani.

Yolcular yollar gibi iki türlüdür ey yolcu!

Yolcu olduğunu bilen vardır, Allah'a iman ile rızaya talip olur. Yolcu olduğunu unutan vardır birde. Kendini ev sahibi sanır, mülk için Allah hakikatiyle insanları kullanır. Birincisi hakikatte kazanır, ikincisi hakikatte müflis tüccar olur. Sen kazanan olmaya bak.

Ey yolcu;

Yol boyu senin gibi yolcular bulacaksın. Kiminle yarenlik ettiğine dikkat edesin. Yola getiren de vardır yoldan çıkaran da. Tanıman için niyetine bak, halini tart. Bir insanın kalbini okuyamazsın. Kalbinin dilini konuşunca çözersin. Çünkü "Kalp ne ile doluysa, dilde o akar. Dervişin zikri neyse fikri odur misali.

Ey yolcu;

Bilesin ki sürekli gülene gevşeklik, yerinde gülene heybet verilir. Kal-u kilden uzaklaşıp konuşmak yerine hali ile örnek olana hikmet verilir.

Ey yolcu;

Yollar dikenli olur imtihandır. Yollar rahat olur imtihandır. Kimi yolda servet bulur bilmez. Kimi de servet bulduğunu sanır. Ateşten göynek giyinir. Servet ile sanma ki rahat artar. Sanma ki rahat ile taat (ibadet) artar. Ehli tahkik der ki: "Servetle gaflet, rahatla illet (hastalık) artar.

Ey yolcu;

Yol boyu çalışır görürsün. Herkes azığını doldurur heybesine. Kimi hikmetten katre katre biriktirir. Kimi kâğıttan akçe akçe. Kimi rahata ermek için sıhhatten maraza gelene kadar akçalar için zaman harcar. Sonra harcadığı zamanı ve sıhhatini geri almak için çabalar. Kimi vardır her nefesi hakkıyla yaşar.

Ey yolcu;

Kim neyi isterse esasında kalpten ona muttalidir. Vuslatı isteyene vuslat, firakı isteyene firak vardır. Dünyayı isteyene dünya ukbayı isteyen ukba. Birde üçüncü yolu zorlayanlar “Ne dünyâda ne ukbâda / Gönül bir özge sevdâda / Demâdem fikr-i Mevlâ’da / Gönül eğlenmez eğlenmez (Aziz Mahmut Hüdayi)”diyenler. Tercihler eline verilmiştir.

Ey yolcu;

Bilesin ki yolda gördüklerinin kusurlarıyla uğraşmayı terk edene, kendi kusurlarını ıslah etme imkânı verilir. Duan nereye ise yönün oraya döner. Kıblen nere ise yolun oraya varır. Cehdin neye ise mükâfatın yolun sonundadır. Yolu ırak etmek ya da yolu yakın etmek eğleştiklerine göre değişir. En uzak mesafe, iki kafa arasındaki mesafedir. Unutma ki herkes farklı dünyalardadır. Rüzgârın yönüne hükmedemezsin ama geminin dümeni senin elinde, yönünü değiştirebilirsin.

Ey yolcu;

Yolunu kaybetmekten korktuğunda yolunu ehline sormaktan utanma. İlim, sorarak öğrenilendir. Ve ilim bilinen değil, öğrenilen ve yaşanılan şeydir. Ve ilim bitmeyen yoldur. Cahil bilmeyen değildir. Bildiğinin yanlış olduğunu bilmeyendir. O yüzden cesurdur egoisttir. Ve unutma ki ilim yolunda en büyük imtihanın cehalet değil cahillerdir.

Ey yolcu;

Bu dünyada “ekmek herkese yetecekti aslında. Tarlaya karga dadandı, ambara fare, fırına hırsız, memlekete harami. Geldikleri gibi gitmediler. Kimi itini bıraktı kimi bitini kimi de piçini. Yoksa bu kadar şerefsizin bizden olması mümkün değil (N.Tevfik)” Sen yolunda sabit ayakların olsun diye dua et. Ve çalış ki yeryüzü adaletinle ansın seni zalimliğinle değil. Ne kadar yürürsen yürü; arkanda bıraktığın yol kadar güçlü ve henüz yürümediğin yol kadar zayıfsın. Her önden giden bir iz bırakmıştır. Öncekilerin izlerini iyi belleyesin

Ey yolcu;

“Ey yolcu biraz sen dinle beni

Kervan geçiyor sen kalma geri.

Yusuf denilen dünya güzeli

Fethetti bugün kalbi seferi

Dost dost dost dost

Devrana girip seyran edelim

Eyvâh demeden Allah diyelim

Lâ ilâhe illallâh lâ ilâhe illallâh Lâ ilâhe illallâh hû ( Tâhsîne Hanım)”

Ve ey yolcu;

Dileğim odur ki beş vakitte olsun duan; “İhdinas sıratel müstakim”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ve Aleyküm Selam

Eeey ihvan

Adem Karabulut

Yolcu yolunda gerek
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23