• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hasan Aksay
Hasan Aksay
TÜM YAZILARI

CHP’yi doğruya yakın tanıyabilmek?

09 Temmuz 2018
A


Hasan Aksay İletişim: ,

Asır oldu CHP’yi, milletçe tanıyoruz? Fakat ne yaparken, nereye yönelecek? Tahmin edebilir misin? Örneğin Gezi darbe teşebbüsünde? Kılıçdaroğlu, “Miting yapacağım” diye, halkı Kadıköy’de topluyor. “Miting yok. Boğaz köprüsünden yürüyerek, Taksim’de Gezi’ye destek vereceğiz” diyor. Cumhurbaşkanı adayı yaptığı adayı takdimde saygı yok. “Gel bakim Muharrem buraya!” Halka, “Başkan seçtim” diyorsun? Sade adayına değil, halka saygısızlık yapıyorsun!   

CHP yetkililerinin, iktidar kıskançlığı ile söylediklerine, “Öfke şaşkınlığı” dense de, iç kavgaları ve devletler arasında yalanlarına ne demeli? Örnek: CHP Başkanı Kılıçdaroğlu, Afrika’da Sosyalist Grup toplantısına katıldıktan sonra, Çin’e gitti, “Sosyalist Grupta biz, sizi destekliyoruz” dedi.Onlar da, “Biz Sosyalist Grupta değiliz” deyip, şaşırmışlardı? Nasıl desteklemişler?

Sayın Hikmet Genç Akşam’da yazmış, “Kılıçdaroğlu, ‘Aday değilim’ dedikten 24 saat sonra aday olduğunu açıkladı.” Cıvaoğlu da Milliyet’te, “İnce, Kurultay toplama işinde olmam. Beni Cumhurbaşkanı adayı gösteren Sayın Kılıçdaroğlu’nun karşısına aday çıkmak gibi bir vefasızlık yapmam demişti” diyor.    

Bu, “Kendi kendiyle inatlaşmak mı?” demeli? Genç, bir de soru sorup, “Ha CHP için çok mu önemli?.. deyip eklemiş, “Değil tabii...” CHP’de, meselenin özü bu! “Değil tabii”  hükmünde. Muharrem İnce’nin de keskin ifadelerle anlattığı gibi, Kılıçdaroğlu, her kaybında, “Biz kazandık! Ak Parti kaybettidiyebiliyor. CHP’li ve Kurultay da, millet idrakiyle alay eden bu pervasızlığı ödüllendirip seçiyor. 

Sayın İnce de, bu konuda, Kılıçdaroğlu’ndan geri kalmadı. Kılıçdaroğlu marifetlerinin bayatladığı ve kan tazeleme cazibesi dikkate alınırsa, İnce kazanır. Ancak CHP, kanun, usul üstü özel bir parti. Amiral Gemisi. Hürriyet gazetesi gibi. Hürriyet gazetesine ihtiyaçtan talip aranmaz. Yetkililer kaptanı tayin eder. İşlem yapılır. Muharrem için de durum pek farklı değil. 

On sene muhalefette kalmadan kapanan nice parti var. CHP, 70 senedir, “Bu seçim iktidarım” diyen bir muhalefet? Evren darbesi kapattı. Yeni CHP ismi, eski CHP’nin varisi olup bankayı aldı? Bir kurum, isimle varis olabilir mi? Olamaz. CHP ve CHP yüzünden olanlar hariç olamaz. Akıl, vicdan ve örnek var. 

CHP’nin yeri ve yönünü görmek için, bir de ilkelerine, “6 Ok’a” bakalım: 

Devrimcilik, temelde ülkeyi kalkındırma gayretidir. CHP, Menderes’in kalkınma gayretlerine direndi. 68 senedir yola, köprüye karşıtlığı devam ediyor. Kanun tercüme ederek uygulamaya, “Devrim” demek de ters yola girmektir.

Halkçılık ilkesiyle, milletin kılık kıyafeti bahanesiyle halk horlandı. İş, kıyafeti beğenilmeyenin, Başkent Ankara’ya sokulmamasına kadar vardırıldı.

Laiklik ilkesi de, devrimcilik, Halkçılık ilkesi kadarters kullanıldı. Batı’nın İslamofobi düşmanlığı ithale çalışıldı.

Milliyetçilik, kanun ithalinin özellikle farklı devletlerden kopyalanması, sosyal dokuyu ve bütünlüğünü kaybetmeye zorlamaktır.

Cumhuriyet ilkesini de CHP, “Halka rağmen, halk için” yorumuyla, yine ters  uygulamıştır. Tek olayda, iki eşsiz çelişki:

Sayın Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçiliyor. Cumhuriyetçi CHP’liler, “Eşi başörtülü olanı, Atatürk’ün Çankaya’sına çıkarmayız” gürültüsü? Oysa, bu iddia, 1) Cumhuriyete; 2) Atatürk’e hakarettir. Atatürk’ün eşi başörtülüydü. Hem de cehaletin koyusudur. Tercüme devrimcilik budur. 

CHP’NİN ASIL SORUNU…

Tek parti iktidarı, medeniyet için, smokin ve melon şapkayı yeter buldu.“Halka rağmen, halk için” dedi. Buyurgan bir CHP oldu. 68 yıldır da, itirazcı? Oy lazım. Sosyete oyu yetmiyor. Çare olarak, “Solcuyuzdendi. İnanan olmadı. Bu kere, “Milletin seçtiği hükümete, kim karşıysa, buyursun. Başımızın tacı” dedi. Menderes aleyhtarlığı, darbeye kadar götürdü. Bu yanlış, Erdoğan’a karşı devam ediyor. Öyle bir taban oluştu ki, biri LGTB. Diğerinin şartı, sosyete nezaketi koşar. Biri terörist dostu. Biri Mustafa Kemal askeri?

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, “Kazanamaz” diye, aday olamıyor. İktidar kanadından, iktidarın adayına muhalif aday arıyor. Bulacağı adayın da kazanamayacağını biliyor. Tek ümidi, “İktidarın reyi düşsün. Devlet ve millet olarak güven azalıp ekonomik ve sosyal kayıplar doğsun? Öyle ki, Beşşar Esat, “Erdoğan muhalifidir” diye, Esat için, “Dostluk planları” tasarlanıyor. Batı, MEGA proje ve kalkınmamızdan rahatsız diye, paralel rahatsızlıklar doğuyor. 

Yani CHP’nin asıl sorunu: 70 yıldır propaganda ile iktidara muhalefetini, devlet muhalefetine dönüşmesini engelleyememesidir. İktidar olma hatasını, kendinde arayacağına; ne pahasında olursa olsun iktidar boşluğunda bulabileceğini zannetmesidir. Esat ve Batı dostluğu da bu yanlıştan doğmaktadır.   

“Görelim Mevla neyler? // Neylerse güzel eyler.”

Bugün dünden güzel. Yarınlar, bu günlerden de güzel olacak İnşallah.

Hamd Allah’a!

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23