• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hasan Aksay
Hasan Aksay
TÜM YAZILARI

Adalet, af, kahramanlık ve Brunson?

22 Ekim 2018
A


Hasan Aksay İletişim: ,

Adalet ve af, uyguladığı zıt metotlar bakımından, ters görünürler. Meselenin özüne bakıldığı zaman, ulaşmak istedikleri barıştır, iyiliktir… Adalet, iyiliği, yanlışın cezasını yaşatarak öğretir. Af, iyiliğin eşsiz güzelliğini yaşatarak öğretir. Adalet de, af da, kahramanlıktır. Şartlara göre, biri diğerinin önüne geçer. Koruyucu devlet, kendi sahasında affı sever. Globalleşme, en uzaktaki devleti de, komşu yaptı. İslam, komşu hakkına önem verir. Ahlak, komşuları kardeş kadar yakınlaştırır.

Brunson meselesi, devlet işidir. Türkiye, güçlü bir devletin varisidir. Allah’ın lütfuyla, hızlı bir diriliş dönemine girmiştir. Düşman, bu dirilişi, hedefe varmadan önlemek istiyor. Kendi manevi gücü yok. Korkuyor. Onun için, Brunson kuklasının kuklacıları, Brunson’la kıyas edilemez derecede teşkilatlı terörist ve darbecilerle Türkiye’ye saldırıyorlar. Darbeler, 28 Şubat; Gezi ve Kaşıkçı cinayetine kadar devam ediyor. Edecek! Allah, şüphesiz, doğru çalışanların yardımcısıdır. 

Kahramanlık, üstün manevi değerler için, can feda etmeyi de içeren aksiyonlarda bulunmaktır. En yüksek kademesi, din, vatan, millet için, her zaman canını fedaya hazır olmaktır. Böyle kararla yola çıkan iki rütbeden biriyle döner: Şehit ve gazi. Manevi değerler içindir. Allah’ın, “Ekmeli ve eşref-i mahluku” insan, hiçbir maddi değere feda edilemez. Heyhat ki, kiralık vicdan pazarları ve münafıklık batağı tehlike doğuruyor.

Tarihe yazılan kahramanlık destanları, her şeyden önce millet ve devlet olacak kadar geniş kitlelerin dayanışması, tek güce dönüşmesi gerekmektedir. Yetmez. Milletin, devlet yönetimine ehliyetli kadrolar yetiştirmesi, yetkilerle güçlendirmesi gerekir. Küçük hedeflerde boğulup,büyük hedefler kaybedilmemelidir. Yani, devlet adamı için kahramanlık, yalnız kendini feda meselesinden ötedir, Hadiseleri dengeleyerek, cazip görüntüleri dahi sorumluluğunun gerisinde bırakmalıdır. Bu sorumluluğun zirvedeki iki makamı, devlet adamı ve savaştaki ordu komutanlarıdır. Kendilerine, hayat emanet edilen herkesin bu sorumlulukla düşünmesinde yarar vardır.

Süvari bölüğüne, 100 Km’lik bir taarruz, “İlk hedef” diye verilebilir mi? Bütün atlar, yolda çatlar. Önemli askeri kural: Komutanın, savaş alanındaki ilk işi, en kötü ihtimali düşünerek, “Ricat hattını”, çekilme hattı ve yolunu tespittir. Bir ibret:

Ruslar, Kars sınırını aştı. 90 bin kişilik gücümüz, karlı Kop dağları önünde. Komutanımız kahraman, “Yürü!” diyor. İyi güzel. Denedin. Baktın asker donuyor. “Dön” deyip, “Ricat hattına” çekip, yeni planlarla sorumlusun. 

Zor ve güzel örnek Peygamberimizden. Peygamberimiz, Hac için, 1500 kişi ile Medine’den yola çıkıyor. Hudeybiye’de, Kureyş elçisiyle müzakere ve anlaşma başlıyor. Müslümanlar, anlaşmadaki bazı ifade ve maddelere itiraz ediyorlar.Çoğunluğun memnuniyetsizliğine rağmen Peygamberimiz, anlaşmayı kabul etti. Devlet adamı sorumluluğu bu! Niyet hayır. Sonuç hayır oldu.

Bugünkü Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı, Osmanlı’ın ve Hilafetin varisi olarak, yalnız 82 milyonun değil; Bu hüviyetle, 1.800 milyon Müslümanın, yani dünyadaki dört kişiden birinin; hatta, ahlak ve adaletin temsilcisi olarak, mazlumları da gözetmek göreviyle, iki kişiden birinin; fıtrat kardeşliği ve, “Hakka çağrı sorumluluğu” ile, tüm insanlığın sorumluluğu ile karar vermek zorundadır.

 Ülke meselelerinin büyüklüğü yanında, Brunson meselesi, 28 Şubat ve Gezi Darbe teşebbüsleri; Mısır’daki Sisi darbesinin başları, yani, oyuncu, figüran ayrımı henüz yapılamadan sahneye çıkan kuklalardan biri konumundadır. Bu tür başarısız darbelerin, değil kuklaları; kuklacısının akıbeti de çöplüktür. Figüranlarla karışık bir dönemde resim karesine giren bu adam, Kaşıkçı cinayetindeki projeyle kıyaslanma imkanı bulunmayacak kadar küçük bir projenin kuklasıdır. Yani Türkiye’nin meseleleri ve davası yanında, virgül kadar dahi yeri yoktur.

Hamd Allah’a!

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23