• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Sandıkçıoğlu
Ali Sandıkçıoğlu
..
TÜM YAZILARI

Niyetin önemi…

03 Haziran 2023
A


Ali Sandıkçıoğlu İletişim: [email protected]

Âlemlerin efendisi mübarek Peygamberimiz (SAS) bir hadisi şerifinde: “Ameller niyete göredir.” buyurmaktadır. Bütün ameller için niyet çok önemlidir. Niyetsiz hele hele ihlassız amellerin sahibine bir fayda getirmeyeceği kesindir. Önemine binaen konumuzla da alakalı olduğu isçin Sultan Murad Han’ın oğlu Yıldırım Bayezid’e yaptığı öğütlerin bir bölümüne burada göz atmaya çalışalım: “Vatan ana gibidir anayı sevmek imandandır.”. “Ey Oğul! Niyetsiz hiçbir şey olmaz. Yapacağın işi, gideceğin yeri ve yolu bilmeyen kimse başarılı olamaz. Niyet, istikamet levhası gibidir. Niyetsiz yapılan bir iş ha vardır, ha yoktur. Niyet hayır ise akıbette hayırdır. Ey oğul! İnsanların senin hakkında iyi düşünmelerini istiyorsan, kimsenin kötülüğünü söyleme. Dostlarının az olmasını dilemiyorsan, kindar olma. Zahmetsiz ömür sürmek istiyorsan kendi işine bak, başkasının işine karışma. Gençsin, yaşlılar gibi akıllı ve temkinli ol. Birden gençliğinden vazgeç demiyorum. Tembel gençlerden olma. Neşeli ol. Gençler neşeli olursa, hoş olur. Delilik çeşitlidir, bir çeşidi de gençliktir. Cahil gençlerden olma. Bela cahillerden kopar. Ömrünü gençlikte yaşa. Yaşlılıkta lezzet bulamazsın, bulsan da faydası olmaz. Yaşlılara çok hürmet et, onlarla gelişi güzel konuşma, gereksiz cevap verme, susmasını bil. Yoksa utanılacak duruma düşersin. Yaşlıların bilgi ve tecrübeleri gençlerden fazladır. Ey oğul! Gençliğini rastgele geçirme ki, yaşlılıkta bilgisiz kalmayasın. Gençlik elden gidince, dinçliği bekleme. Gençlere giyinmede özenme. Yaşlılar gençler gibi zevk ve şehvete düşkün olurlarsa, halkın arasında itibarları kalmaz. Rezil olurlar. Ey oğul! Yerini yurdunu bil. Yoksa su üzerinde yazı yazan, deniz üzerinde saray kuranlara benzersin. Yaşlandığında bir yere yerleş, yolculukta zorluk çekersin. Yoksul ve yaşlı olanla yola çıkma. Doğduğum yerde yaşlanıp kalayım deme. Doğduğun yerde değil doyduğun yerde kal. Vatan ana gibidir. Anayı sevmek imandandır. Dünyada iki şey vardır: İnsanlar birinden kaçar öbürünü sever. Biri zahmet, diğeri rahmettir. İkisine de ihtiyaç vardır. Çünkü zahmet çeken huzura erer. Zahmet görmedikçe rahatlığın değeri bilinmez. Mecbur kalmadıkça borca girme, bir şeyini rehine koyma. Ola ki, itibarını kaybedersin. Borcun gecikmesi, dostu düşman eder. Düşmanı dost etmek kolay değildir. İhtiyaç sahiplerini gör. Gözet. Kimsenin malına tamah etme. Doğru da olsa çok yemin etme. Fazla yemin güveni sarsar. Bir kimseyi ne aldat ne de aldan. Gafillik, bezginlik cahilliktir. Ev almak istersen komşunu iyi seç. İkiyüzlülük etme. Yedi başlı ejderhadan korkma, ama her zaman evet diyen yalancılar dankork. Çünkü onların yıktığını sen birden yapamazsın.” (Somuncu baba aile dergisi Nisan 2018 sayı 210)

Bugün hepimize yol gösterecek, ışık olacak her zaman geçerli, değerini kaybetmeyen Sultan Murad’ın oğlu Yıldırım Bayezid’e yaptığı nasihatleri birlikte okuduk. Bir Müslüman burada sıralananları yaparsa, niyeti de halis ve Allah rızası olursa Cenab-ı Hakk’ın takdir ettiği ömrü bu fani dünyada rahat, huzur içinde, stressiz, sıkıntısız bir şekilde geçirebilir. Bilmem dikkatinizi çekti mi? Ne diyor Sultan Murad? “Yedi başlı ejderhadan korkma! Ama her zaman evet diyen yalancılardan kork!” Tam bu zamanın sahte tarikatçılarını, satılmış emirlerini, zalifleri, fasıkları desteklemek için emirler veren, ondan sonra da oyunuzu kime verdiniz diyerek insanları hesaba çeken, kendi gösterdiklerine oy vermeyenleri de Allah’tan korkmadan kovan zamanımızın dini tekelinde sayan, dini istismar eden ağabeylerini anlatıyor…. Göz göre, göre insanları nasılda zalim ve kafirleri desteklemeye sevk ettiler?... Bu kararın hesabını yarın Huzurullah’ta nasıl verecekler? Sözde koca, koca efendiler de nasıl da sustular, hiç sesleri çıkmadan büyüğümüzün emri diyerek susup küfre rıza gösterdiler? … İnsanların nezih itikat ve imanları ile oynadılar… Allah akıl, fikir ve gerçekleri görebilme imkanı ihsan eylesin… Rabbim bizlere öncelikle Cenab-ı Hakk’ın ayeti kerimelerinden, Hz. Peygamber Efendimizin (SAS) hadisi şeriflerinden, enbiya ve evliyaullahın nasihatlerinden ibretler alarak, dünyaya tamah etmeden, Rabbimizin emirlerine, peygamber efendimizin sünnetlerine bağlı kalarak, hayırlı ömürler sürmeyi, son nefeste de kamil bir imanla fena âleminden beka alemine göçmeyi cümlemize nasıp eylesin. Âmin… Cümleniz Mevla’ya emanet olunuz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Sahin

Birde aleyhlerinde yazilan yazilara susuyor , suclusunuz ondan mi surekli kafama takilmistir onca badiredn sonra bu ikisine neden dokunulmamistir diye , neler cektik biliriz en bastakinin hakkinda iyi seyler yazilmiyor

yeni sürüm z kuşağı süleymancılık:

seyfettin alkan herhalde şu an 90’a doğru yol almıştır. hiç kimsenin bilip tanımadığı bir bebeyi söylüyorlar ha bire, ama herkesin 60’lardan beri bildiği bu hoca nerede?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23